23 Ное 2011

  Параграф 9 месеца

  Публикувана в Правни аспекти
  Оценете
  (0 гласа)

  Кърменето на малкото дете е важен процес за осигуряване на безрисково майчинство и детство. Всяка работничка или служителка, която не ползва отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по чл. 164 от Кодекса на труда, има право да ползва отпуск за кърмене и хранене на малко дете по чл. 166 от КТ. Според чл. 166, ал. 3 от КТ такъв вид отпуск се предоставя и на осиновителката, и на майката на заварено дете. Детето не трябва да е навършило 8-месечна възраст. Удостоверява се с удостоверение за раждане на детето. Работничката или служителката, която сама кърми детето си, има право на платен отпуск за кърмене до навършване на 8-месечна възраст на детето по 1 час два пъти дневно или с нейно съгласие по 2 часа наведнъж. Майката писмено уведомява работодателя как би желала да ползва отпуска – по 1 час два пъти дневно или по 2 часа наведнъж. За работничка или служителка, която работи при намален работен ден от 7 или по-малко часове, този отпуск е 1 час дневно. Ако децата са близнаци или детето е недоносено, отпускът е 3 часа дневно до 8-месечната възраст на детето и по 2 часа след това. Работодателят няма право на преценка дали и как да предостави ползването на този вид отпуск. След навършване на 8-месечна възраст на детето този отпуск е по 1 час дневно и се разрешава на работничката или служителката по преценка на здравните органи, докато е необходимо да кърми детето. Отпускът за кърмене и хранене на малко дете по чл. 166 от КТ се заплаща от работодателя.

  Още в Традиции и обичаи

  Свещената млечна връзка

      Добре известно е, че при човека няма по-силна връзка от връзката между родилката и новороденото. Навремето се е приемало, че тя е жизненоважна… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh