30 Ян 2012

  Параграф "9 месеца" Избрана

  Публикувана в Правни аспекти
  Оценете
  (0 гласа)

  Условията и редът за правото на достъп до медицинска помощ на задължително здравноосигурените лица се уреждат с Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с постановление на Министерския съвет. Здравноосигурените лица в Република България имат право да получават медицинска помощ в обхвата на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Извън обхвата на задължителното здравно осигуряване българските граждани имат право на достъп до медицински услуги при условията и по реда на чл. 82 от Закона за здравето (медицинска помощ при спешни състояния; профилактични прегледи и изследвания и акушерска помощ за всички здравно неосигурени жени, независимо от начина на родоразрешение, по обхват и по ред, определени с наредба на министъра на здравеопазването; осигуряване на кръв и кръвни продукти). Здравноосигурените лица имат право свободно да избират лекар в лечебно заведение за първична медицинска извънболнична помощ на територията на цялата страна, сключило договор с НЗОК. Изборът на лекар е личен. За малолетните и непълнолетните лица изборът се извършва от техните родители или настойници, съответно със съгласието на техните родители или попечители.  Здравноосигуреното лице упражнява правото си на избор на лекар, като попълва регистрационната форма за осъществяване правото си на избор и я представя на съответното лечебно заведение. За новородените до даване на единен граждански номер и получаване на здравноосигурителна книжка в регистрационната форма се вписват номерът на съобщението за раждане на детето и регистрационният номер на лечебното заведение, подало съобщението.

  Още в Бебе

  Кожа до кожа - майката и бебето веднага след раждането

  Първата прегръдка на майка и бебе е незаменима. Незаменими са чувствата и емоциите в този момент. Първата мисъл на жената, която току-що е родила нов… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh