26 Апр 2004

  Параграф “9 месеца”

  Публикувана в Правни аспекти
  Оценете
  (0 гласа)

  Профилактичните прегледи и изследвания на бременните през 9-те месеца са насочени към ранно откриване на заболявания. Това е включено в една от разпоредбите на Наредба № 28 на Министерството на здравеопазването от 25 ноември 2003 г.(ДВ, бр. 4 от 2004 г.).
  Същевременно диспансеризацията е нормативно регламентирана като “метод за активно издирване, динамично наблюдение, диагностика, продължително лечение и социална адаптация на заболели лица”. Приоритетно профилактичните прегледи на бременните през 9-те месеца се извършват от специалист по акушерство и гинекология, но при желание на бременната може да се осъществява и от личния лекар. При повишен риск за здравето профилактичните прегледи задължително се извършват от специалист по акушерство и гинекология.
  Всички резултати от профилактичните прегледи и изследвания през бременността се отразяват в изготвена по образец “Карта за профилактика на бременността”. Този документ съдържа паспортни и анамнестични данни (за менструалния цикъл, вероятния термин на раждане, прекарани аборти, заболявания и операции, приемани лекарства през 9-те месеца, прекъсване на нежелана бременност, лекуван стерилитет и др.), данни от прегледи и изследвания, консултации, изход от бременността. В картата се вписват и данни за лекаря, водил раждането.
  Профилактичните прегледи са определени по вид и честота в зависимост от два критерия – дали бременността протича без усложнения, или е рискова (възраст на бъдещата майка над 34 год., под 20 год., кръвногрупова несъвместимост с биологичния баща, съществуващ риск от развитие на диабет, риск от външни фактори или от инфекциозни заболявания). При повишен риск се назначават и извършват допълнителни прегледи и изследвания.

  Още в Да бъдеш баща

  Малката Ева

  Дъщерите са чудесни! Издръжливи и чувствителни, находчиви и дипломатични, целенасочени и умни. С много неща се справят по-добре от момчетата. Въпреки това те се нуждаят… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh