30 Мар 2004

  Педиатърът по време на реформа

  Публикувана в Правни аспекти
  Оценете
  (0 гласа)

  Верен на традицията, екипът на списание “9 месеца” продължава да проучва с какви проблеми най-често се сблъскват лекарите в условията на съвременната здравна реформа и как се борят с тях. Този път се обърнахме към детските лекари.
  Третата национална конференция по педиатрия, на която се събраха повече от 200 специалисти от цялата страна, се оказа идеално място за една анонимна анкета.
  От резултатите, които Ви предлагаме, ще разберете какво мислят медиците, на колко оценяват труда си и какви трудности срещат във всекидневната си работа.
  Голяма част от анкетираните (96%) са единодушни, че раждаемостта в България може да се подобри единствено чрез финансов стимул. Нужно е да се повишат минималната работна заплата и детските добавки и да се дадат по-големи преференции на многодетните семейства, смятат лекарите. Едва 4% от запитаните твърдят, че липсата на работа спира младите хора да имат дете. Ако държавата им осигури постоянен доход, те няма да се колебаят и ще създадат по две, дори по три деца, категорични са педиатрите. Лекарите смятат, че днес българката се стреми преди всичко да направи кариера, да си осигури жилище и стабилен доход и чак след това се замисля за дете.
  Нищо не може да замени детската консултация която съществуваше в близкото минало, твърдят 36% от запитаните. Според тях личните лекари не са подготвени да се грижат за здравето на новородените. Те не са наясно с имунизационния календар, с нормите за тегло и ръст на детето, със специфичните болести за тази ранна възраст. На обратното мнение са 28% от педиатрите, които категорично заявяват, че общопрактикуващите лекари са достатъчно квалифицирани, за да се грижат ефективно за малките пациенти. Голям процент (57%) от анкетираните не откриват никакви предимства при проследяването на кърмачетата в условията на здравната реформа. Според тях промените в последните години само са понижили качеството на медицинското обслужване. Има и такива(18%), които смятат, че единственото хубаво нещо на съвременното здравеопазване е изборът на доктор.
  За новороденото да се грижи личният лекар е основната грешка в здравната реформа смятат 6о% от педиатрите. Отново се подчертава, че общопрактикуващите медици не са достатъчно подготвени в тази област.
  Професионалната компетентност на лекаря трябва да е основният критерий, по който майките да избират педиатър за детето. Според запитаните важни са и близостта до семейството, и подходът при работата с деца.
  По въпроса колко често трябва да се води детето до 1-годишна възраст на преглед, лекарите са почти единодушни (93%), че се налага поне веднъж месечно. Има и такива (3%), които смятат, че педиатърът трябва да наблюдава кърмачето най-малко два пъти в месеца.
  За съжаление през последните години малчуганите по-често боледуват – най-вече от вирусни инфекции и алергии, констатират медиците (46%). Лекарите обясняват тази уязвимост с промяна в патологията поради влошените условия на живот, липсата на наблюдение от страна на лекарите, неправилното хранене, тютюнопушенето. Повече от 32% от педиатрите са категорични, че напоследък децата все по-често страдат от алергии. Замърсеността на въздуха, тютюнопушенето и лошите условия на живот са основните причини за това.
  Как оценяват труда си педиатрите? Според половината от тях един преглед трябва да струва 10 лв. Други 39% посочват 15 лв., а малко са тези, които, за да прегледат дете, ще поискат 20 лв. Съвсем различни са нещата с домашната визита. Според сега действащата здравна система след раждането личният лекар неколкократно трябва да посети безплатно малкия пациент. Около 60% от докторите смятат, че “услугата” струва 20 лв. и парите трябва да се изплащат от здравната каса или от родителите. Има и такива (8%), които са на мнение, че този труд е висококвалифициран, изисква много време и съответно заплащането трябва да е между 30 и 40 лв. Останалите 32% споделят, че за домашна визита трябва да се получават между 10 и 15 лв.

  Още в Възпитание на детето

  На тепиха на възпитанието

  Вие и Вашият партньор не сте единодушни за всичко. Умеете ли обаче да спорите? Добре е да уважавате гледната точка на другия. Дори двойки, които… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh