21 Апр 2011

Трудоустрояване на бременни жени или кърмачки

Публикувана в Правни аспекти
Оценете
(0 гласа)

Как се извършва трудоустрояване на бременни жени или кърмачки по Кодекса на труда?

Когато бременна жена или кърмачка, както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин витро изпълняват неподходяща за състоянието им работа, по предписание на здравните органи работодателят предприема необходимите мерки за временно приспособяване на условията на труд на работното място или работното време с оглед да се отстрани рискът за безопасността и здравето им. Ако адаптирането на условията на труд на работното място или на работното време е технически или обективно неосъществимо или е неоправдано да се изисква поради основателни причини, работодателят предприема необходимите мерки за преместване на работничката или служителката на друга подходяща работа. Предписанието на здравните органи е задължително за изпълнение от бременната, кърмачката, работничката и служителката в напреднал етап на лечение ин витро, както и от работодателя. До изпълнението на предписанието за преместване жената се освобождава от задължението да изпълнява неподходящата за състоянието й работа, а работодателят й изплаща обезщетение в размер на получаваното брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ деня на издаването на предписанието.

При трудоустрояване на бременна жена или кърмачка, както и на работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин витро те получават трудово възнаграждение за изпълняваната работа. Когато то е по-ниско от трудовото възнаграждение за предишната работа, жената има право на парично обезщетение за разликата в трудовите възнаграждения съгласно отделен закон.
Работодателят съвместно със здравните органи ежегодно определя длъжности и работни места, подходящи за заемане от бременни жени и кърмачки, както и от работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин витро.

Още в Рецепти

Пийте течности за двама!

Щом не трябва да ядете за двама, поне може да пиете за двама! Поради по-голямото количество кръв в кръвообращението при бъдещите майки автоматично се увеличава… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
infl
Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
sh