29 Ное 2019

  Времето за отглеждане и възпитание на детето, финансовата сигурност и стабилност и подкрепата, която получават от работодателя си – сред основните фактори, определящи решението за родител

  Публикувана в Правни аспекти
  Оценете
  (1 глас)

  Разработването на публичните политики с широкото участие на заинтересованите страни (граждани, бизнес и НПО) е предпоставка за прозрачно и добросъвестно управление. Изпълнението на политиката на България за насърчаване на раждаемостта и преодоляване на демографската криза следва да се осъществява с активното въвличане на бъдещи, настоящи родители и работодатели.

  В тази връзка, сдружение „ЛОРДЕС”, реализира Анализ сред заинтересованите страни бъдещи родители, настоящи родители, бизнес и държавна администрация, показващ интереса на изброените целеви групи към включването във форми на гражданско участие в България и по-конкретно – във формулирането,  изпълнението и мониторинга на демографската политика. За целта бяха попълнени и изведени в Анализа данните от над 120 анкети от всички заинтересовани страни, предимно от бъдещи и настоящи родители, в пет отделни раздела.

  В тази статия ще разгледаме анализираните и систематизирани данни от анкетното проучване, както и изводите от тях в Раздел 2, а именно „Демографски характеристики”. Тази част от осъществения анализ е базирана на въпроси в допитването до четирите целеви групи, които целят да оценят демографското развитие на съответното населено място, както и неговото въздействие върху демографското развитие на населението.

  Мнението на лицата, които са родители на малки деца показва, че близо 65% се определят като професионално реализирани и с необходимото образование. Преобладаваща част живеят в собствено жилище, по-скоро са съгласни и категорично съгласни, че работодателят им ги подкрепя, когато е необходимо да отсъстват от работа като родители заради отпуск, болнични и др. Същевременно, малко повече от половината от изследваните лица не се чувстват финансово сигурни, все по-трудно съчетават професионалното развитие и семейните си задължения. Над 70% декларират, че успяват да отделят достатъчно време за отглеждането и възпитанието на детето/ децата си, но не считат, че работодателят им осигурява гъвкаво работно време, от което имат нужда за това. Значителна част не виждат перспектива в образователната и социална среда у нас за професионална реализация на децата им. Над 90% от изследваните родители не считат, че продължителният отпуск за раждане/ отглеждане на дете води до загуба на умения и конкурентоспособност. Близо 15% от родителите признават, че са имали репродуктивни проблеми преди да станат родители, а над 20% не считат, че политиката по подкрепа на репродуктивни проблеми у нас е достатъчно адекватна.

  Съществена част от потенциалните родители са убедени, че за да създадат с партньора си дете, първо трябва да приключат образованието си, да се реализират професионално и да имат собствено жилище. Разбирането им е, че в съвременните условия все по-трудно се съчетават професионалното развитие със семейните задължения. Близо 33% декларират, че все още нямат дете, защото повечето работодатели у нас не осигуряват гъвкаво работно време за бременни майки и родители с малки деца и липсва подкрепа и разбиране при ползване на отпуск, болнични и др. Близо 60% от потенциалните родители заявяват позиция, че за да създадат с партньора си дете е необходимо да са сигурни, че образователната и социалната среда в България ще създадат условия за реализация на детето като порасне. Преобладаваща част не считат, че продължителен отпуск за раждане/ отглеждане на дете води до загуба на умения и конкурентоспособност. Много висок дял декларират, че все още нямат деца, заради репродуктивни проблеми, а почти половината от бъдещите родители са категорични или по-скоро считат, че политиката за подкрепа при репродуктивни проблеми у нас е адекватна.

  PR Interconnection

  Фиг. 7. Фактори, определящи за решението за родител

  Значението на всички анализирани фактори е оценено по-високо от семействата, които вече имат деца. Независимо от безспорно високите оценки за важността на всички фактори, като относително най-важни, както за вече станалите родители, така и за потенциалните такива, могат да се откроят следните: времето за отглеждане и възпитание на децата им, финансовата сигурност и стабилност и подкрепата, която получават от работодателя си.

  В проучването на семействата, които вече са родители на малки деца е включен блок с въпроси, които имат за цел да анализират семейната среда, в която се отглеждат и възпитават децата. Половината от анкетираните родители считат, че по-скоро имат изградена здрава емоционална връзка с детето/децата си, а над 38% са категорични в това. Висока е оценката и за ролята на бащата в семейния модел, но същевременно според 23,5% това по-скоро не се отнася за техните семейства. За преобладаваща част от родителите липсва информация за проблемите и предизвикателствата при различните възрасти на детето, необходими за адекватното му възпитание, а за близо 60% е недостатъчна информацията за механизмите и начините за създаване на положителен контакт с детето. Близо 45% от родителите виждат рискове при отглеждането на децата си, които произтичат от дигиталната и медийната среда. Висок относителен дял изпитват чувството, че комуникацията с детето/децата им е трудна поради неразбиране („дупка в комуникацията“).

  Същевременно анализът на важността на изброените фактори за комплексната оценка на семейната среда показва, че като относително по-важни се оценяват равнопоставената роля на бащата в семейството, здравата емоционална връзка между деца и родители, а по-малко роля се отдава на външни фактори като произтичащите от дигиталната и медийната среда и информираност за различните рискове при възпитание и отглеждане на децата.

  Ето как се отразява диспропорционалното разпределение на населението у нас и концентрацията му в големите градове: над 40% от представителите на държавните институции считат, че комуникацията между родители и деца е влошена, поради необходимостта един или двама от родителите да работят в друго населено място. Близо 62% считат, че не е осигурен достъп на бъдещите и настоящите родители до семейни психолози, а над 53% мислят че не се предоставят достатъчно услуги в подкрепа на отглеждането, възпитанието и развитието на децата. Почти половината от анкетираните смятат, че не се наблюдава необходимата подкрепа за реализиране от страна на младите семейства на двудетен модел. Близо 2/3 определят начина на живот на бъдещите родители като нездравословен (вкл. консумация на вредни храни, алкохол и цигари). Висок относителен дял не считат, че са въведени достатъчно преференции за ползване на публични услуги от страна на семействата с деца.

  С най-висока степен на важност е оцененото значението на (при 4-степенна скала): средната работна заплата (3,83); финансовите стимули за отглеждане и раждане на деца (3,81); взаимното разбиране между родители и деца (3,6); образователната и социалната среда в съответното населено място (3,65); здравословния начин на живот на бъдещите родители (3,62); използването на гъвкави форми на заетост (3,65); въвеждането на облекчения от страна на работодателите при връщане на работното място след майчинство (3,69); системата за контрол на работодателите за спазване на трудовото законодателство (3,62) и преференциите за ползване на публични услуги от семействата с малки деца (3,6). Относително по-малко значение се отдава на достъпа до семейни психолози (2,88).

  Сдружение „ЛОРДЕС” е изпълнител по Договор № BG05SFOP001-2.009-0142-C01, проект „Насърчаване на гражданското участие в политиките за подобряване на демографското развитие в България” по програма „Добро управление”. Проектът се финансира, както следва: 85% от Европейския социален фонд и 15% национално съфинансиране.

  Сдружение „ЛОРДЕС”: Даниела Илиева; моб.: 0884 060 940; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

  Още в Из дневника на мама

  Сбогом на памперса… с подсвиркане!

  Знаете ли, че с подсвиркане можете да помогнете на бебето си да се раздели с пелената за еднократна употреба? Обект на тази „иновация“ са виетнамските… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh