30 Мар 2004

  Юридическа информация

  Публикувана в Правни аспекти
  Оценете
  (0 гласа)

  На основание на163 от КТ всяка работничка или служителка има право да ползва отпуск поради бременност и раждане. Отпускът е 135 дни за всяко дете, от които 45 дни преди раждането. За определянето на началото на ползването на този отпуск се взема терминът на раждането, който се вписва в издавания документ за временна неработоспособност (болничен лист). Ползването на отпуска започва 45 дни преди определената дата за настъпване на раждането. По редица причини медицинското определяне на термина може да не е съвсем точно. Когато жената роди по-рано от определения термин, остатъкът от неизползвания отпуск преди раждането се ползва след раждането.
  При раждане, завършило с неблагоприятен изход за живота на детето (то е родено мъртво или е починало след раждането), майката има право на отпуск до изтичане на 42 дни от раждането. Със същата продължителност е ползването на този вид отпуск при настаняване на детето на пълна държавна или общинска издръжка или при осиновяване. При осиновяване или настаняване на детето в специализирана институция отпускът се прекратява на следващия ден.
  По време на отпуск поради бременност и раждане на работничката или служителката се изплаща парично обезщетение. Съгласно разпоредбите на чл. 48 а от Кодекса за социално осигуряване „Осигуреното лице има право на обезщетение за бременност и раждане, ако има осигурителен стаж 6 месеца, като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест или за всички осигурени социални рискове без безработица, от които 3 месеца през периода от 12 календарни месеца, от който започва отпускът за бременност и раждане”(ДВ. бр. 112 от 23 декември 2003 г., стр. 9).

  Още в Споделено

  Мамо или лельо?

  Списание “9 месеца” направи проучване сред 165 бременни от София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh