25 Ное 2008

  1500 лв. за жилище на кредит

  Публикувана в Счетоводни аспекти
  Оценете
  (0 гласа)

  Какво трябва да направите, за да си купите жилище на кредит, какви са условията, за какви спънки да внимавате, какви документи да приготвите? Даниела Донкова, управител на “Кредит Консулт България”, знае отговорите на тези въпроси. Да си купиш жилище на кредит изобщо не е мисия невъзможна.

  Под наем или собствено с кредит?
  Ако сте поставени пред избор – под наем или жилище на кредит, в повечето случаи вторият вариант е за предпочитане. Парите, които семейството влага за наем, могат да се инвестират за покупка на собствен имот. Основните притеснения са: “Ако загубя работата си? Ако нямам с какво да изплащам кредита? Ако нещо се случи с новото ми жилище?” Факт е, че винаги има изход от всяка ситуация.

  Решението
  След като сте сложили картите на масата и сте решили, че ще теглите кредит от банката и ще си купите жилище, трябва да прецените на какъв етап от строителството ще го вземете. Има три варианта.
  Кредит за жилище на зелено. В този случай обикновено банката изисква семейството да заложи като гаранция друга недвижима собственост.
  Кредит за жилище в груб строеж. Тогава важно да знаете, че може да ипотекирате строящото се жилище, което все още е в груб строеж. Задължително условие обаче е то да има акт 14.
  Кредит за завършено жилище. Семейството може да обезпечи кредита, като ипотекира без проблем вече построеното жилище. На този етап то има разрешение за ползване или т.нар. акт 16.

  Колко пари ще ми дадат?
  Когато става въпрос за покупка на жилище, семейството трябва да се поинтересува какъв процент от цената на имота ще плати банката – т.е. процента на финансиране. Малко са банките, отпускащи заем, който покрива 100% цената на жилището. Ето защо двойката също трябва да плати някаква първоначална сума за капаро. Обикновено тя варира около 10%. Важно е да се знае, че преди да се отпусне кредитът, жилището трябва да бъде оценено от лицензиран оценител. Пазарната стойност може да се окаже различна от тази, която продавачът предлага на купувача. Банката отпуска пари именно за пазарната стойност, потвърдена от лицензирания оценител, а не за крайната цена. Процентът на финансиране зависи и от вида на жилището – дали е панелно, или тухлено. В повечето случаи кредитът за панелното жилище е между 70 и 80% от пазарната му стойност.

  Ще ме одобрят ли?
  Условията за вземане на кредит са почти минимални. Доходът е първото условие, с което трябва да се справите. Изискването е човекът, който тегли кредит, да е на постоянен трудов договор (да работи минимум 3–6 месеца) или ако има свободна професия, да може да докаже доходите си чрез годишната данъчна декларация. Съществуват и заеми за лица с недоказан доход. При тях обаче условията са по-различни. Обикновено и лихвата в този случай е по-висока.
  Повечето банки имат и възрастово ограничение. Заемът трябва да се върне до навършване на пенсионна възраст. Това определя и срока, за който той може да се изтегли. Най-дългият възможен период е 35 години, а най-краткият – 5 години.
  Трябва да знаете също, че банката ще изисква от вас да имате чисто кредитно досие (тоест, ако сте ползвали кредит, да сте връщали заема си навреме).

  Допълнителни такси
  Вземането на кредит е свързано с плащането на много такси от страна на семейството. Важно е, преди да се изтеглят парите да имате известна сума, с която да може да покриете тези такси. Някои банки предлагат възможност да се вземат едновременно заем за жилище и потребителски кредит, с който да се платят таксите. За предпочитане е да заделите известна сума, с която да платите капарото за покупката, нотариалните такси и таксите по кредита.
  Освен лихвата по заема съществува и годишна такса по обслужването му. Добре е да сте наясно дали тя се включва всеки месец във вноската, която плащате, или я дължите в края на всяка година. Питайте какъв е размерът на тази такса.
  Таксата при усвояването на кредита е твърд процент и обикновено е първата такса, която банката обявява. Тя е еднократна.
  Съществува и такса за застраховка. Някои банки имат задължителна застраховка “Живот”, други – застраховка само за имота. Чрез тази такса банката е сигурна, че дори и да се случи нещо с жилището, парите й ще се върнат. В повечето случаи банките работят със собствени брокери или застрахователни дружества. Право на клиента обаче е да пита дали не може да се застрахова при друг брокер. От значение също така е да се знае дали сумата по тази застраховка се начислява в месечната или в годишната вноска. Следете и датата, когато тя трябва да се поднови, ако това е ваше задължение.
  Има и нотариални такси, както и такса за оценител на имота. Винаги изисквайте да се запознаете предварително с всички такси и комисиони, както и с етапите по отпускането на кредита. Важно е да уточните и всички необходими документи, които трябва да подготвите преди отпускането на заема.

  Плащането
  За предпочитане е да се вземе дългосрочен кредит, за да може вноската, която плаща семейството, да не натоварва бюджета. Добре е двойката да отделя около 1/3 от парите си, за да погасява заема си. Вноската не бива да прехвърля ½ от семейния бюджет. В момента минималният доход на семейство, което може да изтегли кредит за прилично жилище в по-големите градове в страната, е около 1500 лв. месечно. 
  Най-лесният начин да пресметнете каква ще е цялата сума, която ще дължите на банката, е като знаете крайната вноска и я умножите по периода, за който сте изтеглили заем. Към сумата трябва да добавите и всички съпътстващи такси.
  Лихвата. Трябва да знаете, че тя не е фиксирана и може да варира. Повечето банки обявяват базов лихвен процент и надбавка като допълнение към него.
  Датата за плащане. Ако имате възможност да изберете падежа си на плащане, най-добре е да определите дата няколко дни след като получавате месечното си възнаграждение.

  Парите не стигат
  В случай че изпаднете във финансова криза и не можете да погасявате кредита, има няколко варианта. Обадете се на кредитния си инспектор с молба да разсрочите заема. Възможно е да се измисли индивидуален план, който да ви помогне да се справите с временното затруднение. Важно е да не се прекъсва връзката с банката и да не се изпускат сроковете за погасяване на вноските.
  Ако не можете повече да изплащате кредита си, има вариант да обявите жилището за продан и с парите да погасите заема си.
  Покупката на жилище на кредит е възможност да осигурите на децата си нов и сигурен дом, в който да растат защитени от повратностите на съдбата. Не е задължително всеки месец да получавате огромна сума кеш, за да се впуснете в това начинание. Вече има много възможности, които банките предлагат. Трябва ви само малко желание и постоянство. Така след години ще се радвате на собствен дом.

  Мая Ковачева

  Още в Из дневника на мама

  Забавни игра за поумняване

  Искате ли да сте по-умни, по-забавни, да се концентрирате по-лесно? Кой не мечтае за мозъка на Айнщайн? Всъщност казват, че през бременността бъдещите майки са… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh