23 Ян 2009

  В брой или с карта?

  Публикувана в Счетоводни аспекти
  Оценете
  (0 гласа)

  Преди няколко години много частни фирми и държавни предприятия започнаха да изплащат заплатите на служителите си в дебитни карти. Днес НОИ вече не може да ви преведе болничните, ако нямате подобна карта. Как стои въпросът обаче с кредитните карти? Даниела Донкова, управител на “Кредит Консулт България”, знае тънкостите около тези финансови продукти и може да ви помогне в избора на най-подходящата карта за вас.

  Дебитна или кредитна
  Подобно на дебитната и кредитната карта е средство, с което може да теглите пари от банкомат, да правите покупки или да плащате сметки. Разликата между двете карти е, че докато при първата разполагате със собствени пари, които трябва да внасяте всеки месец в сметката си, при кредитната карта банката ви отпуска лимит (заем), с който да оперирате.

  У дома или в чужбина
  В България се предлагат два вида кредитни карти. Може да избирате между национална и международна. Първият вид се ползват само в страната, а вторият –  навсякъде по света. Важно е да знаете, че която и държава да посетите, при теглене от банкомат или плащане с карта системата автоматично ще превалутира парите в местната валута. Така, ако се намирате в Москва, може спокойно да теглите рубли от международната си VISА.

  Коя е най-подходяща
  Добре е за знаете, че кредитните карти са два вида – charge и revolve. При първия тип трябва напълно да сте погасили старото си задължение, преди да може да я използвате отново. Втората е по-често срещаната кредитна карта. При нея, ако сте теглили пари или сте правили покупки, достатъчно е да погасите само част от задълженията си навреме. След това отново може да я ползвате.

  Време е за карта
  Има няколко условия, на които трябва да отговаряте, за да получите кредитна карта. Важно е да имате доказани постоянни месечни доходи и да сте на възраст над 18 години. От кредитния отдел на банката ще се поинтересуват от постоянния ви доход, за да определят какъв кредитен лимит да ви отпуснат. В повечето случаи банките без проблем издават кредитни карти с лимит между 500 и 1000 лв. Ако обаче искате карта с по-голям лимит, ще се наложи да докажете по-голям доход. Обикновено се взема предвид и дали кандидатът има други кредити и дали ги обслужва навреме. Повечето финансови институции дават отговор на клиентите максимум до една седмица.

  Досадни такси
  Важно е още, когато попълвате заявлението си за издаване на кредитна карта, да прочетете внимателно какви такси ще дължите всеки път, когато оперирате с нея. Повечето банки нямат такси за издаване на картата. Ако обаче настоявате да я получите след няколко дни, ще трябва да платите за експресната поръчка. Годишната и месечната такса зависят от вида на картата. При международната сумата е по-висока. Тя може да е както фиксирана, така и процент от отпуснатия кредит. Важно е да знаете, че тези такси се плащат независимо дали ползвате картата, или не. Всеки път, когато теглите пари от банкомат в България или в чужбина, също заплащате такса за тази услуга.
  Ако извършвате покупки в страната, в повечето случаи не дължите такса. Затова кредитната карта е подходяща за пазаруване, а не за теглене в брой.
  Добре е, когато ползвате кредитната си карта, да се заинтересувате и за другите видове такси за промяна на ПИН кода, получаване на извлечение по пощата, SMS известие и др.

  Да върнем парите
  Лимитът в кредитната карта са парите, с които може да оперирате. Обикновено трябва да се върнат около 5% от изтеглената сума до определено число през следващия месец. Лихвите на кредитните карти варират между 0 и 22%. В някои случаи лихвата за теглене в брой е различна от тази за покупки. Съществуват промоции за издаване на кредитни карти, при които клиентът не плаща лихва през първия месец. След изтичане на промоционалния период обаче клиентът дължи стандартната лихва.

  Без лихва?!
  Всяка кредитна карта има т.нар. гратисен период. Това е времето, за което сте освободени от лихва. Обикновено то варира между 30 и 60 дни, като за повечето карти е 45 дни. Добре е да знаете, че гратисният период важи само за покупки, а не за теглене в брой.

  Бонуси
  Повечето банки предлагат бонус към кредитните карти. С получаването на новата придобивка обикновено към нея върви и застраховка за пътуване или застраховка “Живот”. Прочетете добре какви са условията на тези бонуси и откога могат да се ползват.

  Сигурност
  За по-голяма сигурност банките издават кредитни карти с чип, или т.нар. смарт карти. Те са защитени от фалшифициране. Картоиздателите предлагат и допълнителна услуга – известяване чрез SMS. Всеки път, когато тегли пари или прави покупки, клиентът получава съобщение. Така се осъществява допълнителен контрол върху ползваната сума в картата.
  Все повече кредитните карти се превръщат в част от ежедневието. Те са удобен и лесен начин да разполагате с достатъчно пари, за да платите новите си обувки, самолетния си билет или просто да напазарувате в магазина. Важно е само да знаете как да ги управлявате.

  Мая Ковачева

  Още в Мнението на специалиста

  Грешка в хигиената – Как да успокоите подсеченото дупе

  Подсеченото дупе е често срещан спътник на бебето през първите му месеци. Всяко второ бебе преживява т. нар. “дерматит на пелените”. Обикновено всичко минава от… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh