16 Дек 2008

  Вземете своята пералня – сега!

  Публикувана в Счетоводни аспекти
  Оценете
  (1 глас)

  Пералня, телевизор, холна гарнитура... Имате нужда от толкова много неща, но нямате пари за всички. Решението е да ги вземете на кредит. Как? Даниела Донкова, управител на “Кредит Консулт България”, ще ви помогне да се запознаете с повече подробности около стоките на кредит и тънкостите, с които трябва да се съобразите.

  Време е за пазар
  Да си купят бяла или черна техника на кредит вече е напълно естествено за повечето български семейства и почти няма двойка, която да не се е възползвала от тази услуга. Подобен вид “шопинг” е на мода у нас вече 7–8 години. Бъдещите и настоящите родители не бива да се лишават от нищо, предлагано в магазините, или да отлагат покупките във времето само защото в момента не разполагат с цялата сума. Страхът, че ще вземат кредит или че банката ще ги принуди да върнат покупката, не бива да спира семействата да обзаведат дома си с нова алуминиева дограма или с компютър, който ще изплащат в продължение на няколко месеца. Единственото условие, след като се решат на подобна покупка, е да плащат вноските си навреме.

  От 100 до 10 000 лв.
  Купувайки стока на кредит, семейството получава желания 42-инчов телевизор само след половин час. Ако искате да изтеглите потребителски кредит или дори да си направите кредитна карта, ще се наложи да чакате няколко дни, но при стоките ще получите одобрение за час, дори по-малко. Само трябва да предоставите необходимите документи и да изчакате. Има стоки на кредит за 100 лв., но има и за 10 000 лв. При по-малките кредити (обикновено за стоки до 3000 лв.) не се изисква поръчител. Компании, които предлагат подобно финансиране, могат да ви дадат стоки на изплащане без първоначална вноска. В случай че има такава, тя варира между 10 до 30%. Клиентът избира най-подходящата оферта. Срокът на кредита зависи от сумата и може да е от 2 месеца до 5 години.

  Условията
  Има няколко условия, на които трябва да отговаряте, за да направите покупка на кредит. Вземат се предвид колко трудов стаж имате, дали осигуровките ви са изплатени и дали работите на трудов договор. (В някои случаи, ако нямате постоянен трудов договор, се налага да осигурите един поръчител.) От значение е и възрастта. По-младите (18–20-годишните) попадат в рисковата група, тъй като те по-рядко имат стабилен доход. В повечето случаи се изисква постоянно местожителство в България и адрес по местоживеене, където се извършва покупката. На последно място, но не по важност, е да сте внасяли редовно вноските си, ако имате други кредити.

  Внимавайте с таксите
  Повечето коледни и новогодишни оферти примамват купувачите с огромните си цветни табели: –10%, –20%, “стоки на изплащане”... За да не се окаже обаче, че ще платите много повече от реалната цена на новата си пералня, прочетете добре написаното със ситен шрифт на офертата и общите условия.
  Разгледайте добре какъв ще е погасителният план, който кредиторът ви предлага, какви и колко са свързаните с кредита такси, които трябва да платите. Важно е да знаете дали тези такси са включени в месечната ви вноска, или не. Обикновено има такса за обслужване, както и такса за управление на кредита, които оскъпяват покупката ви.
  Добре е да знаете, че ако плащате стоката си по банков път, всеки месец за превода също ще ви вземат такса. Така към вноската ви ще се прибавят допълнително 1–3 лв. такса превод.

  Време за изплащане
  В повечето случаи кредитът се изплаща на равни месечни вноски. Сумата представлява дължимата главница, лихвата, таксите и комисионите за кредитната сделка. Може сами да посочите размера и датата, на която ще изплащате вноските по кредита си.
  Внасянето на парите може да става по банков път или с кредитна карта.

  Мая Ковачева

  Още в Из дневника на мама

  Една година не стига

  Във време, когато образът на корпоративния човек се превръща в идеал, а животът става все по-истерично забързан, в обществото циркулират тотално различни версии по въпроса… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh