26 Юли 2019

Да съхраним близостта през бременността

Публикувана в Семейство
Оценете
(1 глас)

Макар естествено да вървят ръка за ръка, бременността и любовта могат да бъдат сложна комбинация. Понякога можете да се чувствате невероятно близки, докато в някои моменти да имате усещането, че вашият партньор живее в друго измерение. И все пак стабилната връзка по време на бременността е важна и със сигурност си заслужава усилията и от двете страни.

Позитивните взаимоотношения ви помагат да сте подготвени да се справяте заедно в трудни ситуации. За сметка на това липсата на комуникация и недоразуменията предизвикат ненужно напрежение и дисхармония в момент, когато емоциите вече са достатъчно сложни.

Бременността със сигурност променя една връзка. Ако и двамата партньори са подготвени и знаят какво да очакват, промяната се случва лесно и е свързана по-скоро с приятни моменти, отколкото с трудности.

Ето някои от „капаните”, в които можете да попаднете:

„Ирационално“ и емоционално поведение

Хормоните през бременността предизвикат редица емоционални пикове и спадове, което ви кара да се чувствате по-уязвими, чувствителни или тревожни, отколкото обикновено. Важно е да говорите за чувствата си ясно и спокойно. Освен това да се опитвате да се отнасяте към партньора си с толерантност и внимание. Ако не се отнасят с внимание един към друг, рискувате да се отдалечите и да изгубите взаимно доверие.

Съпричастност

Тъй като през този период тялото се променя радикално, много често последното нещо, за което жените мислят и искат, е физическата интимност. Сега се налага да се справяте със сутрешното гадене, цялостен дискомфорт и умора. Важно е да обясните това на партньора си по нежен начин и да му покажете, че имате нужда да съпреживее състоянието ви и да бъде съпричастен. Опитайте да почетете заедно книги за бременност и да го включите в плана за раждане.

Планиране и очаквания

Кой ще изкарва прехраната? Кой ще остане у дома и ще се грижи за бебето? Вие и партньорът ви трябва да прецените най-разумния за вашето семейство начин на действие, включително разпределението на труда, доходите и грижите за детето още преди раждането му. По този начин ще избегнете спорове, свързани с количеството и вида на дейността ви и ще предотвратите усещането на единия партньор, че е изтеглил „късата слама“.

Стил на отглеждане

Бременността е време за саморефлексия и дискусии за вашия родителски подход и за решения как искате да отгледате детето си. Тези разговори почти със сигурност ще разкрият различия във вашите възгледи, възпитание, очаквания. Важно е да стигнете до консенсус по най-съществените и принципни въпроси. Много често ежедневието самò нарежда останалото. 

Роднините и техните очаквания

Да разполагате с подкрепата на семейството си за напътствия и опит, а естествено и като допълнителен чифт ръце за бебето, може да бъде безценно. Това обаче често води до сблъсъци с роднините. Макар че те със сигурност са добронамерени, в такива моменти излишните съвети и мнения могат да доведат до ескалация на съществуващото напрежение. Решете този проблем, като предварително обсъдите с партньора си границите и очакванията към семейството и настоявате те да се съобразяват с тях.

Работа в екип 

Бременността е радостно събитие. Време за активно изграждане на солидни основи за изпълнен с разбиране семеен живот. Насладете се на това ценно време заедно и научете най-добрите начини за ефективна комуникация, поддържане на удовлетворение от отношенията и овладяване на конфликта, докато преминавате към родителството.

Още в Да бъдеш баща

Тренировъчен лагер за татковци

Бащите със стаж са най-добрите съветници на бъдещите татковци според психолога Грег Бишоп от Калифорния. Идеята му да организира курсове, в които бащи предават опита… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream