24 Окт 2018

Децата в откриване на вдъхновители

Публикувана в Семейство
Оценете
(0 гласа)

Текст: Ива Дойчниова

Очевидно не мога да избягам от себе си. Каквито и предварителни планове да имам за нашата споделена приказка – пропадат, ако в моето сърце текат други филми. Месец октомври за мен е този сбор от 30 дни, в които се отдавам на кампанията „Будител на годината“ и нейната мисия. Жури, слушатели и съидейници да открият 10 души, които излизат отвъд рамките на нормалното. Разбира се, ако за нормалност се приема да носиш отговорността за своя живот и семейство. Будителите се разпростират отвъд това и намират смисъл в това да вдъхновяват и нашите деца.

Десетимата будители избрахме много отговорно, защото зад този вот имаше над 120 кандидатури. Необяснимо, нали? Когато започвах тази кампания преди 5 години, дори не ми хрумваше, че ще има по 10 наистина „будители“ за всяка от тях. Страхувах се, че званието е голямо, че усилието е значимо, че вдъхновението е видимо. Страхувах се от сравнението, че преди столетие хората, които признаваме за будители, са недосегаеми икони.

Днес, 14 септември, се замислих над друго. Защо толкова много номинации, дошли от българи в България, не достигат до вниманието ни? На хора, човеци, медии. Дори за себе си говоря, обвързаната в журналистика от години.

И отговорът ми е пред носа – идва нова вълна. На всякакви хора, млади, възрастни, учени, неучени, хора със сърца. Хора с дух, усетили, че даването е най-голямото благо и мисъл. Насоката на тези съвременни будители е към връзката памет – младост. Корени – криле. Или пък за „крилата“ на корените.

Може би в живота ни в момента има твърде много бързина и задъханост. До степен, в която не съумяваме да видим същината. Какво ни движи, заради какво живеем и какво не бива да пропускаме.

Симпатичното в темите на нашите будители е, че има хора от всякакви възрасти. Като професор Минко Балкански, който на 91 години и след 50 прекарани години извън България се връща, за да учи и вдъхновява младите българи. Като Мартин Граховски или Крис Захариев, които са малко над 20-те и са се отдали на обичането на страната ни и търсенето на корена си в помъдрелите. Или пък Мишо Стефанов, който с всеотдайност зарежда тийнейджърите и се зарежда от тях с фестивала „The bridge” и платформата „Мини машини“. Или пък лудите млади от Студио Змей, които се зарекоха, че ще има анимационна поредица, базирана на нашия фолклор и предания, и след 4 години труд и борба излизат с началния епизод.

Аз ги наричам „въпрекисти“, защото не вървят по течението. Други ги наричат мечтатели, защото изглежда леко налудничава идеята да не мислиш за парите и бита си, а да следваш зова на предназначението си. Трети ще ги нарекат „сантиментални“, защото зарязват сигурното за себе си, за да влеят енергия в искрящото за други. Не зная за себе си какви са тези луди хора. Зная, че ги обичам, следвам, следя и отразявам. По простата причина, че тези „будители“ създават връзки, а не ограничения. Те не плюят, не обвиняват, не отричат и не клеймят. А обратното на това е: обичам, разбирам, помагам, градя.

Ако ви се струват странни птици и изключения – възразявам. Не. Много са. Стават повече и пишат със свой почерк. Радват се и са щастливи. Защото това, което правят, е нещото, което осмисля живота им.

Нашите деца са от поколенията, които ще стават наши учители. Истински се ядосвам, когато ги заклеймяват с клишета от типа „не стават, егоисти са, материалисти са, не са отговорни“. Вярното е друго – понякога се чувстват загубени в свят, който ние сме изградили и на тях не им харесва. Да, копират, но това не ги прави щастливи и активни.

Изградили сме реалност от страх, фалшиви ценности и бутафория, в който децата се чувстват повтарачи на малоумен модел. Това, което често наричаме „простотия“, е част от налаганата от нас представа за „успешност“. И бързаме да я заклеймим и залостим в клишета и присъди.

Децата ни, младите днес, имат нужда от вдъхновители. От хора, които не следват злободневната клюка, а вечните идеи. Оказва се, че има много хора извън нас, които да ги привлекат. Много хора, които не дават лесни идеи за успех, а за същностна и дълбока сладост в пътя „навътре“.

Будителите днес не са нито 10, нито 120, още повече са.

И знаете ли, децата ни ги намират сами. Енергията им тече правилно към посоките, които им дават увереност тук и сега, че са значими, че могат, че са уникални. Будителите днес могат да са съседките, тихият човек пред блока, който сади цветя, блогърите, влогърите, известните, които дават енергията си на другите. Напълно успешните и напълно неизвестните, които променят хода на мислите ти и те карат за правиш много заради това, че се чувстваш добре.

Смисълът на тази приказка е да отворите енергията на децата си за тези хора. Да им се доверите, дори когато това ви се струва твърде приключенско. Да не ги „пазите“ от личните им избори да си изберат вдъхновители и вие самите да не се страхувате, че не знаят какво правят.

Възпитани сме в твърде много страх и подозрителност в последните десетилетия. А това, което трябва да се научим да виждаме, е сетивността на собствените ни деца към това, което ги вдъхновява.

Нашият страх се стоварва върху тях. Нашите мечти и вяра ги окриляват.

Дайте им свобода в избора на вдъхновители. Дайте им дръзновение да създават и не им създавайте „леснина“ в живота.

Открай време трудното е начинът да станеш човек.

Още в Бременност по седмици

Златните четири седмици

Има четири седмици в началото на бременността, които са от особено значение за успешното развитие на бебето в корема. Неслучайно специалистите ги наричат “четирите златни… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo