24 Юни 2019

  Доц. Георги Бърдаров: Демографските процеси в България са нормални за развита европейска държава

  Публикувана в Семейство
  Оценете
  (3 гласа)

  Благодарим на доц. Георги Бърдаров, експерт по демография, зам.-декан на Геолого-географския факултет в СУ ,,Св. Климент Охридски" и писател, който ни отдели време, за да поговорим относно раждаемостта и демографската прогноза за България. Какво ни сподели той по темата, ще разберете в следващите редове.

  Демографската ситуация в реално време е…

  Тревожна, но в никакъв случай апокалиптична или необратима. Да, нещата са зле, но не съм съгласен с прогнозата, че България ще изчезне. Не е вярно, че раждаемостта у нас е ниска. В държавата всичко се гледа само от днешна гледна точка. Фокусът е върху раждаемостта и се смята, че това е основният проблем на демографската ситуация в страната ни. Но раждаемостта в България е абсолютно нормална за европейска държава на този етап от своето развитие. По коефициента на раждаемост сме в средата на статистиката за Европа. За сравнение – у нас е 9 промила, а в Европа най-ниската е 7,6 промила в Италия, а най-високата е 12,9 в Ирландия.

  Демографските проблеми в България са два. Първият е изключително високата обща смъртност. Ние сме на първо място в цяла Европа с 15,5 промила. Има общини, в които надхвърля 30 промила, а това е присъщо за райони, които се намират във военен конфликт или са поразени от пандемия, например някои райони в Африка или Азия.

  Вторият е непрекъснато намаляващият контингент детеродно население. От 10–15 години насам в България има стабилна раждаемост. Всяка година обаче се раждат все по-малко бебета, защото в момента в детеродна възраст влиза поколението, родено между 1995 и 2000 година, когато  страната ни е в пика на демографската криза. Много хора, които тогава станаха родители, емигрираха, затова към момента техните наследници не са тук, населението е застаряващо, а детеродният контингент население е все по-малък.

  Решението

  Първата крачка за справянето с демографската криза е младите хора, които са още в България, да пожелаят да останат.

  Втората стъпка е онези, които са заминали, да се върнат. Също и комплекс от фактори, които трябва да се променят. Най-обобщено – ако се промени социалната и икономическа среда в България, демографията абсолютно сама ще се оправи. Ще конкретизирам три неща като най-важни:

  • Образователната система. Необходимо е да бъде адекватна на съвременния свят, технологиите и пазара на труда.
  • Реализацията. Младите хора да имат възможност да се развиват и да бъдат мотивирани да останат в страната.
  • Повишаване на доходите.

  Тази триада – образование, реализация, доходи, може да даде началния тласък за задържането на младото населен

  Кампанията на ДНК - „Направи го сега"

  ДНК ме поканиха и приех да се включа в кампанията, която насърчава всички мъже и жени във фертилна възраст да помислят относно създаването на нов живот с голямо удоволствие. Моята теза е, че през 21-ви век битката при развитите общества вече няма да бъде за територия, а за едно основно нещо: човешки капитал – млад, образован и квалифициран. Това може да се случи по два начина: раждаемост и имиграция. ДНК работи и в двете посоки – да стимулира раждаемостта в България чрез рекламна кампания, но и с конкретни финансови средства. 20 от записалите се двойки в кампанията ще имат възможността на лотариен принцип да получат най-важните принадлежности, необходими за детето през първата година от живота му. Това е сериозна финансова помощ. А от тази година ще стартира и платформата Bulgaria wants you на ДНК, насочена към центровете на концентрация на българите в чужбина; традиционни български общности; български емигрантски подгрупи – работници, студенти, учени, мениджъри, жени, малки и средни предприемачи; роднини и близки на българи в чужбина; чужденци от ЕС, които имат желание да работят и живеят в България.

  Разговора проведе Виржиния Николова

  Още в Раждане

  Препоръки за повишаване на раждаемостта и подкрепа на родителството в България

  Сдружение „ЛОРДЕС” е изпълнител по Договор № BG05SFOP001-2.009-0142-C01, проект „Насърчаване на гражданското участие в политиките за подобряване на демографското развитие в България” по програма „Добро… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh