03 Юли 2017

  Докога ще избираме между семейството и кариерата

  Публикувана в Семейство
  Оценете
  (0 гласа)

  Tекст: Ива Дойчинова

  Наскоро имах възможността да водя форума Forbes Woman, обединил жените лидери и предприемачи у нас. Голямата тема беше „успехът“ във всички подходи и лични измерения на това понятие. Един от въпросите, който ярко се наложи, беше: пречи ли кариерата на жената на грижата за семейството и дали наистина се налага да направи избор между двете.

  Замислих се, че ако форумът беше за успешните мъже, едва ли щеше да се наложи такъв въпрос да се обсъжда толкова детайлно и пристрастно. Говоря за ярко изявени, известни, категорично успешни у нас и по света дами. Те са лидери на мнение и вземат решения, от които зависят много хора. И точно те отново и отново задаваха този въпрос към самите себе си.

  Кой и какво налага на жените да се оправдават за професионалната си реализация?

  На първо място се наложи мнението, че обществото като традиции и нагласа, особено у нас, все още „поставя“ жената на определено място и то е при децата и съпруга й вкъщи. Нейната работа обикновено се възприема като подкрепяща общия бюджет, незадължителна и първо жертвана, ако се наложи. Жените като цяло сякаш трябва да се примиряват с това, което им се даде като пост или възнаграждение, и в оценката на другите за тях тежестта пада върху вкусното готвене, а не върху професионалната реализация. Нормалното е жената да ходи на родителски срещи, да се грижи за болните деца и да завежда графите разходки, пазаруване и възпитание. Тя е красивото и уютно присъствие вкъщи и напълно неприемливото отсъствие с отговор работа, срещи и командировки. Това е и причината 1 от 3 висши и успешни мениджъри в световен мащаб да е жена. Лидерите в политиката от нежния пол са достатъчно ярки, за да засенчат десетки мъже, но това не омаловажава факта, че са в пъти по-малко. Защо на жената се налага да убеди не само обществото, но и собствения си мъж, че работата я прави щастлива? Да оставим предубежденията настрани и да погледнем в себе си. Отговорът е – ние сме много добри.

  Жената не просто прави бизнес, тя прави смисъл

  Ето и примерът, който искам да споделя с вас. Тя се казва Анита Класанова и е съсобственик на бизнес, направил наша родна марка биодесерти лидер на европейския пазар за здравословни и вкусни барчета. Нежна, деликатна и дори срамежлива, Анита разказа своята история. Преди раждането на децата си тя е била графичен дизайнер. Работата й е давала удовлетворение и е сътворила много хубави неща, но… нещо не й е достигало. И това „нещо“ е директната среща и общуване с много хора. След появата на двете й деца тя се замисля и за нещо друго – как се храни. Боготвори сладкото и винаги се е отдавала на това изкушение. Но за децата си тя вече иска нещо друго – здравословно и вкусно едновременно, така че да пази и своето, и тяхното здраве. Започва първо домашните експерименти и пече курабийки за приятели преди всяко домашно парти. Прави ги за 20 минути, след това за по-малко. Експериментира и държи на това да са от добри продукти, минимално участие на високи температури и задължително – вкусни. Със съпруга си решават да атакуват пазара с любимите им барчета, направени от сурови продукти без захар. Насочват се директно към Германия, защото там има 8 милиона вегетарианци, 800 000 вегани и съответно търсене на десерти, които да не спорят със съвестта им. Една фурна, един миксер и няколко тави са първоначалното оборудване. Търговските вериги в Германия отговарят много бързо на новия продукт с харесване, а оттам и с поръчки. Стъпките в бизнеса стават все по-бързи и по-големи и семейството започва да купува оборудване, за да отговори на търсенето. Днес това е най-търсеният продукт в тази ниша в Европа и опаковката на десерта ни гледа от стотици летища, супермаркети и малки магазинчета. Ние в залата витаем в небето от гордост, а Анита ни гледа с тиха усмивка. Нейното прекрасно готвене се е превърнало в супер успешен семеен бизнес, при това вдъхновен именно от появата на децата. И в сърцето на тази идея има една основна кауза – сладкото може да бъде здравословно и вкусно.

  Децата не само не са спирачка за нашето професионално развитие, а могат да бъдат криле за него. Много често точно след тяхното раждане ние преосмисляме живота си и осъзнаваме начина, по който можем да се чувстваме удовлетворени. Това е момент, който не само не ни ограничава, а напротив – стартира пълнокръвните идеи. Въпросът „Кариера или семейство?” е несъстоятелен. Защото децата ни подтикват към отговорност към самите нас и към тях. Представете си вашата лична професионална реализация и реализацията ви като родители като две успоредни прави. Те вървят заедно и изграждат битието ни. Не е нужно да зачеркнете нито една от тях, защото това ще направи живота ви по-празен и беден. Вие избирате кога да се отдадете на семейството и да бъдете пълноценни в него, а след това на бизнеса си и да бъдете на 100% и на двете места. Едното захранва другото, а не го ощетява. Жените стават още по-силни, когато са майки, и ние го знаем, нали? Затова и професията ни придобива нов смисъл и отговорност.

  Жените в бизнеса не правят само бизнес. При тях има мисия

  И в дискусията на Forbes Woman това се открои ясно. Тук думата „пари“ не беше използвана като самостоятелен измервател на успеха. Говореше се за реализация, за смисъл и взаимодействие за доброто на много хора.

  Когато една майка успешно реализира мечтите и потенциала си, тя е модел за своите деца

  Не времето като абсолютна стойност, прекарано заедно с децата, е най-важното, а начинът, по който сме заедно. Качествено споделеното време и разговорът, който ни обединява, е и това, което ги възпитава. Когато децата виждат майка творец и съзидател, те започват да вярват в себе си и в собствените си сили да осъществяват мечти.

  Ако вземем примера на Анита през очите на децата, ще видим как вкусното вкъщи става вкусно и желано от много деца и хора по света. Татко и мама се подкрепят и създават общия бизнес. Те прекрасно разбират, че не се оправдаваме с обстоятелствата, а ги създаваме.

  Децата ни дават най-важното – отговорността към себе си и желанието да сътворяваме свят, който ще бъде добър за тях. Кариера или семейство не е избор, а същината на едно цяло – да живеем пълноценно като хора.

  Още в Планиране

  Планирано или не?

  Сигурно много от вас са вярвали, че щъркелите носят бебетата. Години по-късно, когато детето порасне, разбира, че Дядо Коледа трудно ще обиколи земята за една… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh