×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  07 Май 2019

  Доктор Чой Ен Джун и всичко, за което той съветва

  Публикувана в Семейство
  Оценете
  (3 гласа)

  Имаме удоволствието да Ви срещнем с доктор Чой Ен Джун. Завършил Южнокорейския университет Kyung Hee University в Сеул и  Санктпетербургската академия по педиатрия, към момента той е ръководител и главен лекар в медицинските центрове за корейска медицина „Амрита“ в Москва, Санкт Петербург и на остров Бали, а вече и в клиника „А.У.Р.А.“ във Варна. Съвсем скоро на български език излезе книгата му „Ключът към здравето на вашето дете”, книга ключ, която помага на читателя да отвори по-широко вратата към здравето и дълголетието.  Поговорихме с него за това кои са причините децата ни да боледуват и по какъв начин ние, като техни родители, можем да им помогнем. Ето какво сподели той с нас:

  • Д-р Чой Ен Джун, в своята книга твърдите, че здравето на децата зависи до голяма степен от поведението на техните родители. Така ли е наистина?

   Децата са отражение на средата, в която живеят. Те поемат както отрицателните, така и положителните черти в поведението на своите родителите. Съответно, няма как да не окаже влияние случващото се в семейството.

  За пример можем да вземем овцата. Денем тя пасе на поляната, но вечерта се прибира в кошарата. Ако там има вълци, то напрежението ще окаже неблагоприятно влияние върху нея. През светлата част на деня е била на свобода, а после се оказва затворена и то в стресова обстановка. Това със сигурност би я предразположило към повече болести. Същото може да се наблюдава и при детето.

  • Как да разберем кога грешим във възпитанието на своите деца?

  Преди да бъде създадено поколение е препоръчително родителите да поработят над себе си. За целта могат да посещават различни специализирани семинари или да се консултират с психолог. Това ще им бъде от полза да разберат дали са в състояние да предприемат крачката да станат родители. Те трябва да са не само физически готови, но и психически узрели.

  Лесно можем да разберем дали всичко е наред в дадено семейство само по поведението на детето. Тоест, ако то няма никакви проблеми, следва всичко да е в норма.

  • Има ли общо между физическото и психическото здраве на детето?

  Психическото здраве предхожда физическото. Първопричина за наличието на здравословен проблем би могъл да бъде стресът, на който е подложено детето. Например, високото кръвно или болките в стомаха могат да са вследствие, именно на тези неблагоприятни условия на живот.

  • Какво и как да променим в нашето поведение, за да осигурим здраве на своите деца?

  Промяната идва най-напред от самия родител. За да може да окаже адекватна помощ на своите деца, първо трябва да разреши собствените си проблеми. Ако бъдат пренебрегвани, това може да е предпоставка за възникването на нови и по-сериозни. Родителят трябва да работи постоянно над себе си, а не само когато възникват затруднения. Подобен начин на действие би имал превантивен ефект върху появата на усложнения.

  • До колко според Вас е важна хармонията в едно семейство?

  Хармонията в семейството е основата, за да може детето да е здраво. Не е толкова важно материалното състояние, колкото наличието на хармония. Детето може да консумира възможно най-здравословната храна и да учи в елитно училище, но все пак да е нещастно. Разкошът не означава отсъствие на проблеми.

  Същото е и с посаденото семе. Грижите, които полагаме в начален стадий оказват влияние върху реколтата, която ще пожънем. Добре положената основа означава по-голяма самостоятелност и способност за развитие.

  • Как лесно родителят да вникне в потребностите на своите деца?

  Тук можем да говорим за т.нар. „женска мъдрост“. Тя се състои в загриженост за нуждите на детето. Родителят не трябва само да възпитава детето си и да го осигурява материално, но и да умее да го изслушва. „Женската мъдрост“ е в способността на родителя да предразполага рожбата си да споделя.

  В този случай ролята на жената е от значение. Детето е като пластелин, то е фигурата, която оформяме постепенно. И именно майката съдейства за изграждането му като човек.

  • Говорейки за „женска мъдрост“ каква роля има фигурата на бащата?

  В семейство с момичета основна роля за възпитанието би имала майката, а мъжът ще играе ролята на подсигуряващ финансовата обезпеченост. Защото иначе като мъж може да прекали и да пречупи по някакъв начин девойките. Докато ако в семейството са предимно момчета ролята на бащата няма да е само финансова, но и на възпитател. Той се превръща в образец за синовете.

  Майката от своя страна трябва да е регулатор. Тя прекарва повече време с децата, без значение от пола им и поради това нейната фигура е от по-голяма важност.

  • Смятате ли, че примерът на родителя стои в основата на детското развитие?

  В природата на момичетата е заложена мъдростта. С тях може да се разговаря на много по-ранен етап от съзряването, докато момчетата се нуждаят от повече време. Когато са малки сякаш всичко, което им говорим просто преминава край тях и информацията влиза през едното им ухо и излиза през другото. От родителя се изисква да има търпение.

  С дъщерите можем да разговаряме, но това, което е от значение за синовете е образецът на поведение. Съответно ако бащата бие майката, те ще възприемат този вид отношение и на по-късен етап ще го пренесат в семейството, което създадат. Можем да дадем пример и с нещо по-незначително като пиенето на бира. Виждайки родителя да консумира този вид напитка, детето го възприема за нещо нормално и след време самото то ще започне да пие.

  • Можем ли да помогнем на децата си чрез хомеопатия? Какво е вашето мнение за природната медицина?

  В миналото хомеопатията е била решение за повече хора. Но в днешно време животът е усложнен и изпълнен със стрес. Натрупват се все повече проблеми, които трудно могат да бъдат разрешени със средствата на подобно алтернативно лечение.

  За природната медицина е важен начинът, по който се прилага. Лекарят трябва да се замисли къде точно се корени проблема на човек, а не както в традиционната медицина да предпише нещо и да се разчита, че това е достатъчно, за да ни излекува.

  • Съществува ли реално „ключ“ към детското здраве?

  Можем да говорим не само за един ключ, а за много ключове. В зависимост от конкретната ситуация има различни подходи към детското здраве. При едно здраво родено дете ще е един ключът, а при такова с някакъв порок ще има съответно различен. Ако в семейството има разбирателство и любов между родителите, детето ще се чувства по един начин, отколкото ако се развеждат.

  Интересното при децата е, че те оздравяват много по-бързо от възрастните. Докато един възрастен човек е с изградено собствено мнение и трудно възприема това на околните, то детето е лишено от предразсъдъци, които да му създават пречки и да забавят възстановяването му.

  Много по-вероятно е то да се вслуша в дадения съвет, отколкото един голям човек.

  • Какъв съвет бихте дали на нашите читатели за това как правилно да използват тези „ключове“?

  Децата принадлежат на своите родители. Възрастта между 4-7 години е ключова, тогава родителите трябва да полагат усилие да показват любов на своето дете, да намерят себе си като родители и да работят върху себе си. По този начин ще помогнат на детето да бъде както физически здраво, така и психически.

  В своята невинност, детето е едно незащитено създание, което се нуждае от закрила и подходяща среда за развитие. Съответно ако за 3 месеца бъде оставено на място, където цари насилие, то ще се чувства стресирано и това ще окаже влияние върху здравословното му състояние.

  Разговора проведе Виктория Койчева

  За превода помогна Вяра Николова 

  Снимка: atrakcia.bg

  Още в Бременност по седмици

  Как да облекчим типичните за бременността оплаквания – част 1

  Вероятно, преди да забременеете, сте си представяли 9-те месеца като един блажен период, през който жената се разхубавява, има право на всякакви глезотии, които всички… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh