13 Фев 2013

Другите българи

Публикувана в Семейство
Оценете
(0 гласа)

Казвам се Мария Ганчева. Моят съпруг Марко Марелли е българо-италианец, роден, израснал и живеещ в Италия. Срещнахме се преди 3 години в България. По това време аз амбициозно градях адвокатска кариера, а той се подготвяше за последните си изпити за адвокат в Италия. 
Връзката ни беше поредица от прекрасни ваканции. След поредното пътуване съдбата ни дари с нещо стойностно. Бях бременна! Бременността ми протече нормално. Ходех на контролни прегледи. Работех на пълни обороти. Срещах се с приятели. Четях специализирана литература и списание “9 месеца”. Най-интересна ми беше рубриката “Адам, Ева и Бебе 2004”. Марко много ми липсваше. В началото на 8-ия месец заминах при него в Милано. Решихме, че ще родя в Италия. Направих всички изследвания, за които платих, но раждането и престоят ми в болницата бяха безплатни. 
Последните 3 седмици преди Големия ден ходех на преглед всяка седмица. В Италия се предпочита раждането по естествен път 
Малко се притеснявах от тази тенденция “по-близо до природата”, но лекарят ме убеди. Заредена със смелост и позитивни мисли, тръгнах в деня на термина ми към болницата. Нямах болки и контракции. Прегледаха ме и ми казаха да отида след два дни. Когато отново отидох в клиниката, вече имах леко кървене. При прегледа падна слузестата запушалка. Веднага ме настаниха в предродилното. Беше неделя. През около 2–3 часа следяха честотата на контракциите и сърдечния ритъм на бебето, мереха кръвното ми налягане. Вечерта в стаята влезе една фина и пъргава около 50-годишна жена, която подробно прегледа документите и изследванията ми. Това беше Мария – акушерката, която помогна да се роди моят син. В полунощ ми изтекоха водите. След това Мария ме настани при нея в родилна зала. Тази нощ нямаше да спя. През 10–15 минути Мария беше при мен. Дойдоха още една акушерка и лекарят, който следеше бременността ми. По време на раждането съпругът ми беше до мен – държеше ръката ми, попиваше потта от лицето ми, шепнеше ми нежно, че ме обича. В Италия 99% от бъдещите бащи присъстват на раждането 
Така на 19 януари сутринта се роди нашият син Паоло Калоян. Малко след това ми дадоха да прегърна нашето слънчице. След като се родят, всички бебета се отнасят в детското отделение. Там за няколко часа ги поставят в кувьоз, за да се адаптират. 
Следобед отидох да взема моето бебенце. То спеше спокойно. По традиция първата дрешка, която обличат на новородените в Италия, е т. нар. “блузка на щастието” – бяла или червена блузка без ръкави от чиста коприна. Всичко в болницата беше организирано перфектно. Беше чисто. Храната – разнообразна. На всяка родилка се даваха по 1.5 л минерална вода на ден и плодове. Сутрин около 6.00 ч. носеха бебетата, за да ги кърмим, след около 30–40 минути ги отнасяха и идваше времето за тоалета на майките. Всяка сутрин преди закуска една монахиня казваше молитва и след като закусим, екип от лекар, сестра и акушерка идваха на визитация. После можехме да отидем и да вземем децата, за да са с нас. Най-важният час беше часът на таткото 
Вечер между 19 ч. и 21 ч. родилното отделение се изпълваше с татковци, които държаха в прегръдките децата си и заедно с майките отиваха в детското отделение, където къпеха малките, правеха превръзка на пъпчето, сменяха пелените за еднократна употреба и обличаха бебетата за през нощта. Учеха се да са истински бащи. 
След 3 дни ни изписаха. Още на следващия ден таткото избра педиатър от нашия квартал и записа час за първата визита. След няколко дни от районната поликлиника ни потърсиха, за да запишем час за консултация във връзка с ваксинациите на бебето. При изписването от болницата ни подариха голяма кутия с продукти за бебето, книга за отглеждането на детето, списания, рекламни брошури и талони за намаления. 
В Италия прегледите на бебето са безплатни, а стойността на лекарствата, които се купуват за цялото семейство, се приспада от данъците в края на годината. Платеният отпуск за отглеждане на дете е 11 месеца, през 5 от които майката получава пълна заплата, а през останалите 6 до 30 % от нея. Дават и еднократна помощ при раждането около 1300 евро и около 40 евро детски на месец. 
Радвам се, че родих сина си в Италия и че ще имам възможността да го отглеждам и възпитавам и в двете държави. Дано вземе най-доброто от двете уникални култури. 

Още в Да бъдеш баща

Татко с бебе

Българките имат доверие на партньора си и биха го оставили сам през целия ден да се грижи за бебето. Това показва проучване на сайта на… Прочети още »
Още в тази категория: Бракът между „Да” и „Не” »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream