07 Фев 2018

  Един дом – много усмивки

  Публикувана в Семейство
  Оценете
  (1 глас)

  Твърде вероятно е вие да не познавате семейство с четири деца – в България те са истинска рядкост. За да поправим този пропуск ви срещаме със смели родители, решили се да родят и отгледат повечко малчугани. Нели Диева е поредният ни събеседник и майка на четирима синове.

  „Мир" в семейството

  „Първият юнак се казва Владимир и е на 11, близнаците Станимир и Любомир са на 7, а малчо Красимир е на 2. Символиката да завършват на „мир” стана по много странен начин. Владимир по семейна традиция носи трите имена на дядо си. Името Любомир е заради двете баби Люба и Людмила, а Станимир беше плануван като Стоян (на баща ми). Но 2 седмици преди да родя близнаците, ми се присъни сън, в който един глас ми обясни, че Стоян трябвало да стане Станимир, за да се съчетават имената на децата ми. Признавам, това име не ми беше правило впечатление дотогава, но в онази нощ веднага включих компютъра, за да прочета за него. Разбрах, че Станимир е производно на Стоян и празнуват заедно имен ден. На сутринта само уведомих мъжа ми за промяната. Името на най-мъничкия го избраха батковците – бях им приготвила 5 имена, завършващи на „мир”, и те бяха единодушни за Красимир!”

  Мечти и реалност

  „Като дете винаги съм си мечтала да родя 3 пъти и да имам близнаци – две мечти, които по някакво странно стечение на обстоятелствата се сбъднаха. Все пак новината за очакването на близнаците беше шок за нас. Най-трудно си „стъпихме на краката” след тях. Но още след като ги родих, казах, че преди да навърша 40, ще се пробвам още веднъж. Много го исках, но известно време не ми „стискаше” да предприема тази крачка. Когато се случи, бяхме много щастливи. И изобщо не се почувствах по-натоварена – просто имам много помощници.”

  Бюджет за шестима

  „Финансовата част е голямо предизвикателство, но се справяме с предварително планиране на доходите – понякога за текущия месец, понякога за неопределено бъдеще. Приоритети и спешни покупки, различни от ежемесечните ни разходи, се пишат на листче и се слагат на хладилника с магнит, за да се знае, че всяко нещо има ред. Децата знаят, че след като се задраска първото, идва ред на следващото и т.н. Когато нещата се плануват с месец или два предварително, е по-лесно.”

  Задължения и удоволствия

  „На мен готвенето ми доставя огромно удоволствие. Подреждането на стаята и изобщо на дома е трудно – вечно има нещо, което не е подредено, не е изгладено, не е изпрано, не е прибрано... Организацията невинаги върви така, както аз бих искала, но тя се гради от ранна възраст и с течение на времето децата свикват. Надявах се на този етап вече да са свикнали, но... все още ми се налага да повтарям едно и също нещо по 3–4 пъти в рамките на 5–10 минути. Все пак всички участват в поддържането на реда вкъщи. Без тяхна помощ не знам дали щях да се справя сама с толкова много задължения.

  А и аз самата предпочитам някои неща да ги направя, когато на мен ми е приятно и ми се занимава с тях – например днес предпочитам да поиграем на зарчета или да се боричкам с малкия, или да се гоним вкъщи, вместо да гладя 2 часа с гръб към децата. Подредеността в момента не ми е толкова голям приоритет, колкото вниманието към тях. Има време – и моята къща ще бъде подредена по начин, по който аз искам, но тогава децата няма да са около мен. Те са момчета, наближава времето, в което ще започнат да се прибират все по-рядко. Просто се наслаждавам на момента.

  Сред любимите ни занимания е всеки петък и събота да си правим киновечер. Избираме подходящ филм и сядаме дружно, понякога с чипс и пуканки, друг път без тях, но сме заедно. Обичаме и всякакви образователни игри, „Не се сърди човече”, карти, „Генерал”. През летните месеци се разхождаме сред природата, караме колела...”

  Динамични дни

  „Аз съм работеща жена, не се занимавам само с гледане на деца. Големите ходят на училище, малчо е на ясла. Дните са динамични и напрегнати.

  Един работен ден за мен започва малко преди 6 ч. Пия кафенце на спокойствие и в 6:30 ч. им пускам телевизора – наричаме този ритуал „детско за разсънване”, докато гледат, се обличат и оправят креватите. В 7 ч. тримата батковци са на масата, а аз започвам да обличам най-мъничкото. Излизам в 7:20 ч. и го водя на ясла, а мъжът ми води тримата на училище.

  Тук е моментът да отбележа, че получавам огромна помощ от майка ми и от свекърва ми. И двете са неработещи пенсионерки. Искам да им кажа огромно БЛАГОДАРЯ! Безкрайно съм щастлива, че ги има и са до мен! На линия са в трудните моменти, когато децата се разболяват едно след друго, когато са във ваканция, а ние – на работа. Майка ми прибира близнаците от училище към 17 ч., защото нито аз, нито мъжът ми свършваме работа по това време.

  Вечер майка ми ме чака с близнаците вкъщи, мъжът ми взема баткото, а аз прибирам Краси от яслата. После започва подреждането на раници, писането на домашни... Там мъжът ми контролира нещата, аз се занимавам с готвене или с отвличане на вниманието на малкия, за да не пречи на другите. Децата лягат в креватите в 9 вечерта, телевизорът се гаси в 9:30. Тогава е моето време за почивка.”

  Мъжки характери

  „Между четирите момчета има някакъв баланс – дали те го намират, или аз им го налагам, още не мога да преценя. Йерархия – също, няма как без нея. Налага ми се да съм рефер всеки ден, всяка минута, но това е нормално.

  Конфликтите им не са заради ревност или конкуренция, а сблъсък на характери. Всеки е много различен. Владимир е мечтател, вижда света през своя поглед – няма начин да му се наложи мнение, просто трябва да го приемем и да се влеем в неговия свят (невинаги успявам). Станимир трябва да е лидер, иска да е пръв и най-добър във всичко. Когато това не се случи, плаче и страда. Голямо предизвикателство е да го утешиш и в същото време да му обясниш твоето мнение. Любомир е нещо средно между другите двама, но е и много различен. Мечтател е, но не в такава степен като брат си, иска да е пръв, но не на всяка цена, отстъпчив е, но и раним. Иска да е лидер, но невинаги на първо място, а лидер, който контролира нещата „отдолу”. Красимир още е малък, за да го определя, но и сега се вижда, че е компилация от тримата батковци и може би в един момент ще ги задмине... Старая се на първо място да възпитам у тях честност, а после и всичко останало: да са вежливи, благородни, отзивчиви, организирани, човечни, толерантни, оптимисти, устремени към своите цели и т.н.”

  В мъжки свят

  „Уникално и невероятно е да те обичат четирима малки „мъже” едновременно, по своя собствен начин и в същото време да не ревнуват един от друг.

  Имах желание и за момиченце, но не бих продължила опитите си – установих, че аз лично колкото и пъти да раждам, все ще са момчета. Бих дала път на еднодетните семейства да допринесат за положителния прираст на нашата държава!”

  Многодетни БГ звезди

  Докато в миналия брой едва успяхме да поберем извадката с малка част от световните знаменитости с много деца, българският списък се оказа доста по-скромен:

  - Ирена Милянкова. Крехката красавица става майка за първи път на 16-годишна възраст. Днес моделът актриса и съпругът й Росен Чолов-Чолата имат 4 деца: Мелани Роуз (12), Уилям (11), Натали Роуз (6) и Филип (3).

  - Миглена Ангелова. Телевизионната водеща също е родила 4 деца, но от трима различни татковци. Най-голяма е Дора (29), която неотдавна я дари и с внуче, следват близначките Стефани и Адриана (23) и най-малък е Илия (18).

  - Вяра Анкова. Генералният директор на БНТ също е майка на 4 деца. Голямата дъщеря Яна (28) е от предишен брак, а останалите три деца – от съпруга й Томас Лафчис: Константин (17), Хелена-Мария (16) и Натали (8).

  - Виза Недялкова и Андрей Райчев. Социологът и журналистката са родители на 4 дъщери (Вера, Стела, Ана и Ружа) и баба и дядо на две внучета.

  - Радина Червенова. Неостаряващата новинарка е родила 3 деца. Деси (29) и Валди (20) са от предишния й брак, а Анастасия (14) – от съпруга й Константин Каменаров. Част от семейството е и неговата дъщеря от предишен брак Софи (18).

  - Койна Русева. Актрисата и бизнесменът Румен Станчев имат 3 деца: Калина (16), Константин (12) и Калоян (10).

  - Христо и Светлана Бонин. Актьорското семейство има близнаци Боби и Сами на 5 и бебе Симеон на няколко месеца.

  - Васко Мавриков. Женското царство на актьора и телевизионен водещ включва съпругата му Валя и 3 дъщери: Йоана (6), Биляна (9) и няколкомесечната Сиана.

   

  Текст: Ана Кашкавалджиева

   

  Още в Из дневника на мама

  Зен за мама

  Ден след ден едно и също – хранене, къпане, разходки. Къде остана радостта и щастието от майчинството, пеперудите в корема от усмивката на любимия, удоволствието… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh