02 Ное 2017

Едно или две деца в семейството

Публикувана в Семейство
Оценете
(2 гласа)

Tекст: Ива Дойчинова

Днешната приказка е на доста чувствителна тема – да оставаме ли само с едно дете в семейството? Давам си сметка, че това решение е толкова лично, важно и сакрално, че може да притесни или разстрои някои от четящите. И все пак – темата е много важна и цели размисъл, а не обвинения.

Статистически близо половината от семействата в Европейския съюз са с едно дете. В България средният брой деца на семейство е 1,4. Дори в САЩ, където да имаш три деца в семейството, е нещо нормално, се е увеличил делът на тези, които са с едно на около 1/4 от всички.

Причините за тази тенденция в богатата част на света е нормална и лесно обяснима. За разлика от обществата, които раждат по много и това е част от трудовата сила и работната ръка в домакинството, в по-богатите и „стари“ общества ударението пада върху начина на отглеждане и отговорността към децата. В една своя изповед актрисата Натали Портман обяснява, че това да бъде единствено дете на своето семейство, е осъзнат избор да го изучат в най-добрите и скъпи училища и да му отдадат цялото си внимание и възможности. И тя е благодарна за това. От друга страна, семейства, които имат повече деца, споделят, че никога не биха могли да си представят живота без нито едно от тях. И всички грижи са били просто радост и споделеност.

Допреди години семействата с едно дете са били стигматизирани и едва ли не обвинявани, че не са създали братче или сестриче на своето първо дете и го отглеждат като „егост“ и „самотник“. Това, разбира се, е плитко обвинение и несправедливо както към родителите, така и към детето. Писателката Лорън Сандлър в книгата си „Единствен и неповторим: свободата да имаш едно дете и да си единствено дете в семейството“ до голяма степен еманципира родителите в тази ситуация и опровергава опасенията им с редица аргументи. Единствените деца, според нея, изграждат по-силна базова връзка със себе си и това ги предпазва от самотност и зависимост от други хора. Според Сандлър тези деца по-рано развиват възможността да вземат собствени решения и да действат сигурно, без да очакват помощ. Те изграждат сигурни връзки и умеят да ги ценят.

От друга страна, психолозите изтъкват, че при семейство с повече от едно дете се развива друга много важна социална реакция – възможността да оцеляваш в конкурентна среда и да споделяш пространство, внимание, грижи. А това е нещо, което е изключително ценно в живота, където никой няма сигурно и отредено място на „единствен“.

Една възрастна жена преди време ми каза, че най-големият подарък, който правим сами на себе си, са децата ни и няма по-голяма радост, удовлетворение и чувство за смисъл от тях. А най-големият подарък, който правим на тях, е споделеният с близък човек живот – техните братя и сестри. Защото и много след като нас ни няма на този свят, те ще си бъдат близки и опора.

Родствената връзка е нещо много специално и безусловно. Независимо от семейните или приятелските контакти, които изграждаме, едва ли има по-силна връзка от кръвната. Тя е отвъд ума, отвъд поколенческите разлики, които имаме с родителите, и отвъд общи цели и проекти. Който си има братче или сестриче – го знае много добре.

Това, което ме подтикна да се замисля над тази тема и да я споделя с вас, е, че напоследък възникна речевият модел „детето“. Вече основната форма, в която се говори за децата в семейството, е единственото число. Това ме притеснява изключително много. Не заради прираста на нацията, а заради намаляването на обичта. Естествено, че родителите на едно дете го обичат с цялото си сърце. Но когато децата са две – те обичат двете с цялото си сърце, т.е. любовта се удвоява или утроява, учетворява и т.н., когато децата са повече. Познавам чудесно семейство с 5 деца, което споделя, че след третото дете вече няма значение колко са. Те сами се гледат, те са си бандата, компанията за игри и помощ в ученето.

Моите две дъщери например си имат собствен код за говорене, техни си мании, страсти и удоволствия, които не споделят изцяло с нас. Просто са от друго поколение. Караниците са нормална част от атмосферата с повече деца, но това са и основните комуникационни умения, които ги подготвят за живота и споделянето му с други хора. „Моята сестра“ е едно много специално призвание, което звучи сладко, като го казваш, и няма друг на света, който може да го има.

На родителите, които са пред избор и имат съмнения по въпроса да имат второ дете или не, бих казала следното:

Никога няма наистина сериозна причина да нямате. Нито материалните условия, нито сигурността за в бъдеще са нещо, което може да бъде наистина гарантирано и обещано. Напротив, децата са сигурен двигател да се справяте с живота и да се реализирате още по-добре. И ще бъдете много по-мотивирани.

„Несигурността“ в днешния свят е, меко казано, парадоксална причина да останете с едно дете. Особено ако се изтъква в Европа или България, която според актуална статистика е сред 40 най-богати страни в света и не живеем във военно време.

Най-важното е да имате човек до себе си, който споделя вашето желание и обич в сърцето си.

Още едно дете в семейството означава двойно повече любов сега, двойно повече любов в бъдеще и дай Боже, двойно повече внуци.

 

Още в Споделено

Антонина Зетова – от волейбола към майчинството

Антонина Зетова е една от най-успешните български волейболистки. Професионалист, шампион, жена и майка на две деца, Антонина се сблъсква с предизвикателствата в динамичното си ежедневие.… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo