26 Юни 2019

  Христо Калоферов: Баба ми и дядо ми посветиха живота си на мен

  Публикувана в Семейство
  Оценете
  (1 глас)

  Христо Калоферов е човекът, чийто глас долавяме почти всяка вечер от телевизионния екран. Той е едно от лицата на Нова телевизия – целеустремен и успешен в работата си млад мъж. В какво вярва, какво трябва да притежава една жена, коя е любимата му подправка, готви ли и за какво мечтае, ще научите в следващите редове.

  Като дете много се забавлявах с грамофони. Можеха да ме оставят с часове до стария радиограмофон „Латвия“ и в къщата не се разбираше, че има дете. Сигурно близките ми са си мислили, че ще стана DJ, като порасна. Любовта ми към винила продължава и до днес.

  В детските години много обичах да карам колело. Символът на свободата за мен беше червен велосипед „Балкан“ с облегалка от естествена кожа. Така описаното транспортно средство е участвало в квартални инсценировки на „Седморката на Блейк“ и в подвизи в чужди квартали. Леките инциденти с малко кръв по коленете и дланите не се броят, макар основно с тях възрастните да свързваха карането на червения „Балкан“. Наличието на багажник предполагаше пренасяне на опасни материали... най-често течен шоколад в тубичка, който трудно се пере от панталоните.

  Детската ми мечта беше и остана телевизията. Веднъж, когато бях на 8, бях взел топ хартия и на покрива на блока старателно загъвах ракети с особено внимание и мисъл към аеродинамиката. Постепенно съм се унесъл и така от аеродинамиката прескочих към телевизора. Представих си как ли бих изглеждал да казвам новините на нашия „Рубин 711“, цветен при това. Колко ли горди щяха да са с мен майка ми, баба ми и дядо. Излишно е да обяснявам, че в края на мечтата бях направил около 300 хартиени ракети. Защо ги правиш, ако няма да полетят? И те полетяха, както мечтата ми за телевизията. Естествено, малко по-късно домоуправителката ме намери, посочи ми покритото с ракети пространство пред блока, издърпа ми ухото и учтиво ме помоли да събера и последната гордост на авиацията.

  Баба ми и дядо ми посветиха живота си на мен. Обиколил съм цяла България с автобуса на дядо. Бил съм на всички важни и интересни места. Пътуванията до Панорамата, Шипка, Мадарския конник, Рилския манастир и още много други екскурзии са оставили светли спомени в сърцето ми за родината и историята ни. Дядо ми винаги е бил пример за подражание за мен. Честен и справедлив мъж. Баба ми предаде любовта към земята. В почивните дни нямаше търпение да ме измъкне от града, да отидем двамата на вилата, за да работим в двора. За малкия Христо имаше малка мотика и много работа. Почивката след това обаче беше безценно усещане. Да измиеш пръстта от ръцете си, да отчупиш крайшник от топъл хляб и да го хапнеш с топено масло и чубрицата на баба. Да откъснеш домат от двора и да се наслаждаваш на вкуса на почивката под лъчите на родопското слънце на ръба на Тракия. Такива неща споделиха с мен баба ми и дядо.

  Кухнята на баба… „Направила съм много хубава манджичка...“ – казва баба ми и веднага следва неизменното... „тлъстичка“. Баба не пести мазнината, но храната, която излиза от фурната, те привлича като магнит. Нищо изтънчено – кокошка с кисело зеле, сарми, боб чорба, свинско с картофи, но вкусът им... И до ден днешен е ненадминат. Баницата на баба е цял раздел от кухнята. Тя експериментира често с плънката, но отново се връща към класиката – яйца, сирене, мляко и неизбежните масло и олио в прилични количества. Така и не успях да я науча да готви със зехтин и май е за добро. В нейната кухня важат нейните правила и никой няма намерение да спори, като усети аромата, който се разнася от фурната.

  Любимата ми подправка е домашната чубрица, защото мирише на истината за живота, каквато аз я познавам. Онзи двор, малката мотика и изкарания с пот на челото топъл крайшник с масло и чубрица. И до днес винаги имам в кухнята си чубрица от двора на баба. И доста ястия, които е немислимо да бъдат подправени с нея, са станали жертва на моята фантазия.

  Пея, когато съм достигнал някоя крайност – когато съм много щастлив или съм много тъжен. Пея предимно тайно, за да не смущавам хората около мен. Хубавата музика разтоварва, успокоява, дава ти сили и време да излееш емоцията в пика на припева. Не пея под душа вече, защото акустиката в блока, в който живея, не е добра.

  Жената трябва да притежава топлина. Жената е тази, която стопля дома, кухнята, ръцете на мъжа, очите, устните, сърцето му. Топлината не се учи. Жената или се ражда такава, или не. Силата да излъчваш топлина с цялото си същество, дори физически, може да прави чудеса. Може да променя характери, да взривява в усмивка всеки гневен поглед, да успокоява и след най-страшната новина. Тази топлина, като се замисля, е едно от агрегатните състояния на любовта, когато всичко е истинско. Тази топлина прави женския портрет – всичко, от началото до края на света.

  Красотата се крие във възприятията ни. Учил съм за фотограф и за оператор в киното и в телевизията. Безпогрешно разпознавам красотата. Но красивото за мен, като професионалист, и красивото за някой друг, като човек, са много различни понятия. Можеш да виждаш и усещаш красотата, когато си с отворено сърце към света. Можеш да я срещнеш на най-неочаквани места. Ако не отвориш сетивата си за красотата, ще я виждаш като професионалистите сурова и шаблонна, на очакваните места, но красотата далеч не се изчерпва с Fashion TV. Въпрос на възприятия.

  Изкачвам се по стълбата на живота благодарение на… И аз винаги съм се питал кое ме мотивира. Вярвам в доброто, вярвам в любовта. Не съм сигурен, че е само това. Може би има едно неоткрито качество, елемент, който го няма в периодичната таблица с човешки качества. Да успяваш да намериш какво да те мотивира да си щастлив и да продължаваш нагоре. То е форма на инат, ако щете.

  Сърцето ми често надделява над разума. Това, естествено, ме прави горд собственик на моменти на пълно щастие и на пропасти от разочарование. Но не го пазя и не го пестя. Сърцето трябва да участва във всяко решение. Трябва да можеш да го дадеш, без да чакаш отплата. Трябва и да се научиш да го лекуваш. Трудна работа, не се наемам да давам съвети.

  Вярвам, че ще започна да виждам повече усмихнати хора по улицата. Животът е кратък и втори дубъл няма. Няма време за недоволни физиономии. Човек трябва да може да намери повод да бъде щастлив. Когато се обърне назад след години, трябва да помни усмивки по улицата и онази, споменатата по-горе топлина в дома му.

  Първата ми телевизионна изява… Далечната 1999 година, Асеновград. Репортер в седмичната обзорна емисия на местната кабелна телевизия. Темата на репортажа беше, че градската стоматологична поликлиника в регистрите на общината фигурира като зелена площ. Кой да предполага, че това е само първият и най-малък абсурд, с който нашата държава ще ме срещне. Тогава бях много впечатлен – и притеснен, и щастлив едновременно. Операторът беше гологлав чичко, който разбираше от всичко и имаше твърдо мнение по редица въпроси. Добър колега и приятел впоследствие. Микрофонът (който също се оказа добър приятел занапред) беше с кабел. Дебел, червен кабел ме свързваше с камерата. Ярък, като желанието ми да дам всичко от себе си на телевизията. Казах си, че си е струвало приключението с хартиените ракети преди 12 години и даже май отпразнувах първата изява с още няколко хартиени ракети, хвърлени по течението на река Чая.

  Най-големият ми гаф в телевизията… Безгрешни хора няма. А грешките човек трябва да приема спокойно и да може да продължи. Правил съм доста гафове за 17 години в телевизията и се надявам да имам възможността да правя още. Аз съм човек като всички останали (за справка  „Господари на ефира“). Гафовете често са повод зрителите, а и аз да се усмихнем. Лошо ли е?

  Когато се гледам отстрани… Трудна задача. Но пък имам добри приятели. Доверявам им се за погледа отстрани. Понякога плуваме в бурни води и от дребните корекции в курса зависи дали ще стигнем до пристанището. Вътрешният компас може да бъде заблуден дори от най-обикновен магнит. Тогава, за да изчислиш посоката по азимут, трябва да приемеш за полярна ос посоката, която ти сочат приятелите ти отстрани. Зная, че е много важно да не изпускам тази гледна точка. Така мога да си спестя излишно самочувствие и още куп ненужни илюзии.

  През годините най-добре съм работил с… Имам съм щастието да работя с прекрасни професионалисти от първия си ден в телевизията. Винаги попадам в екипи, където приятелството е по-силно от завистта и звездоманията е рядка болест. Щастлив съм, че съм работил и работя с всичките си колеги от ТВ САТ – Асеновград, Пирин ТВ – Благоевград, БНТ 2 – Благоевград, БНТ – По света и у нас и НОВА. Едно име ще спомена – Елена Александрова. Жената, която на 15 септември 1999 повярва в мен и отвори вратите на телевизията в Асеновград. Жената, която ми даде първите ценни уроци за професията и за живота. Боли ме, че тя вече не е между нас. Отиде си млада, но остави следа в сърцата на много хора и споменът за нея ще живее.

  Днес мечтая личният ми живот да последва непоколебимостта и посоката на професионалното ми развитие. Като че ли не оставих много време за това през годините. А и те минават доста бързо.

  Очите ми се смеят през по-голямата част от времето. Това може би е един от малкото случаи в природата, когато синьото е топъл цвят. Да търсиш доброто у всеки и да подхождаш с чувство за хумор. Така се получава. Пожелавам ви го от сърце.

  Разговора проведе Даниела Старидолска

   Снимка: Мария Милкова

  Още в Мнението на специалиста

  Нищо около вратлето

  Все повече малки деца носят някакво колие на вратлето. Родителският избор е впечатляващ – синьо мънисто на червен конец срещу уроки, златна или сребърна верижка… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh