05 Апр 2017

Имам не само нов татко, но и нови братя и сестри

Публикувана в Семейство
Оценете
(0 гласа)

В тази статия ще продължим темата за рекомпозираните семейства, която дискутирахме в януарския брой на списанието. Ще се фокусираме върху това как децата приемат новия партньор на мама и неговите деца от предишна връзка. Също така ще обърнем внимание на семейната комуникация, когато двойката реши да има „общо” дете.

Новите братя и сестри

Както обсъждахме в миналата статия, децата в ранна възраст (0–3 год.) най-лесно приемат семейните промени в живота на родителите. Те все още не са идентифицирали специфичните роли на участниците в семейството (мама, татко, баба, леля и т.н.), което ги прави ,,по-отворени’’ към новостите.

Първата стъпка е да представите партньора ви, а след това и неговите деца. По този начин ще започнете да създавате семейни връзки, преди да заживеете под един покрив. Децата не трябва да бъдат оставени пред свършен факт. Дори и речта да не е развита достатъчно, те запечатват спомени и картини, които потенциално могат да имат негативни последствия върху развитието им, ако няма диалог в семейството. Разговаряйте!

Уважение и внимание

Понякога децата от предишни бракове имат голяма възрастова разлика (например мама има бебе на 2 год., а новият татко има две деца на 10 и 13 год). В този случай е възможно по-големите деца да свикнат по-бавно с малките, защото ясно осъзнават, че бебето е доведено братче или сестриче. Колкото по-малка е възрастовата разлика на децата, толкова по-лесни са съжителството, както и създаването на семейна връзка. Бъдете търпеливи. Научете децата си да се уважават едни други и да проявяват внимание. Уважението и вниманието са основни елементи в човешкото развитие и детското възпитание. Те идват преди любовта и остават дори когато – в някои случаи – любовта си отива.

Ревността на децата едни към други, но също и към техния родител е неизбежно и конструктивно чувство, което не може да се избегне. Както в класическите, така и в рекомпозираните семейства децата ще преминат през добре познатия на психолозите и родителите ,,едипов комплекс’’, подробно описан от Зигмунд Фройд. Слагайте граници на некоректното поведение, но на първо място – слушайте децата и разговаряйте с тях!

Мама и новият татко имат бебе

Напълно нормално е новата двойка да пожелае да има свое дете. Появата на ,,общо’’ дете символично консолидира новото семейство, което вече е претърпяло по една раздяла. То е плод на зараждащата се нова любов и слага началото на новия живот заедно, като истинско и щастливо семейство.

От една страна, ревността на децата към бебчето е нещо нормално както в класическото, така и в рекомпозираното семейство. От друга страна, неговата поява е знак на сигурност. Тя означава, че мама и новият татко имат сериозни намерения един към друг и няма да причинят нова раздяла на децата.

Насоката, която можем да ви дадем тук, е да попитате децата какво чувстват вследствие на появата на бебето. Децата невинаги първи повдигат важните въпроси, защото се страхуват да не обидят мама или да причинят конфликти в семейството. Обсъдете появата на бебчето с тях. Обяснете им, че няма да ги изоставите и че имате неограничено количество любов, което ще разпределите поравно между всички деца в семейството – доведени, заварени и новопристигащи.

Често родителите приемат за проблематични негативните изказвания или прояви на децата. Истината е, че детското мълчание може да е израз или симптом на зараждащо се страдание. Обръщайте толкова внимание на мълчанието, колкото и на различните поведения и думи на вашите деца. Разговаряйте с тях, преди да ги накажете. В някои случаи наказанието е много добро решение, при положение че родителите обясняват причината за неговото налагане. Детето трябва да знае защо е наказано, какво грешно е направило и каква поука трябва да извлече от ситуацията. Също е важно да му обясните защо наказвате точно него, а не другите братя и сестри. По този начин ще избегнете конфликти между децата.

Какво трябва да запомним

  • Диалогът е най-добрият приятел на семейството: разговаряйте с децата ви, преди да предприемете дадена стъпка.
  • Децата в ранна възраст не говорят, но са добри слушатели: дори и малките деца да не могат да говорят, те попиват като гъби всичко, което се случва около тях. Те виждат и чуват неща, на които родителите невинаги обръщат внимание.
  • Ревността между децата е нормално и конструктивно чувство, което те трябва да усвоят и да изпитат, за да се изградят като уравновесени личности.
  • Наказанието е добра техника, при положение че е съпроводено с думи и обяснения.
  • Сигурността – накарайте децата да се почувстват сигурни след появата на новото бебче. Изразявайте с думи и действия любовта, която изпитвате към тях, и ги накарайте да раберат, че ги обичате еднакво силно.

Най-трудното постижение в този живот е да създадем здрави и любящи семейства. Никой не е перфектен и винаги има риск от раздяла. Обичайте живота и го приемайте във всичките му разцветки. Бъдете силни и давайте любов на близките хора всеки ден!

www.ezhova.com. FB: Positive Psychology Net

Още в Интимно

С подплънки или без?

Кое мамче не иска да е с по-секси гърди? Всяка жена мечтае да е с перфектната гръдна обиколка. Сигурно милиони жени по света ежедневно благодарят… Прочети още »
Д-р Иванка Ежова

Доктор по клинична психология, завършила образованието си във Франция. Днес тя работи за един от най-престижните университети в света – Кингс Колидж Лондон, където участва в развитието на международни проекти в сферата на детското и семейното здраве.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo