19 Фев 2019

Иновативни подходи в борбата с респираторните алергии

Публикувана в Семейство
Оценете
(3 гласа)

photo Anna TodorovaТекст: доц. Анна Тодорова, д.м., МУ Варна, Факултет фармация, р-л катедра „Организация и икономика на фармацията“ .

 

Същност на алергията и предпоставки за развитие

През последните години замърсяването на околната среда, урбанизацията, широкото използване на голям брой изкуствени химични субстанции, вредните хранителни навици, животът в затворени пространства провокира все по- често появата на алергични реакции при децата от най-ранна възраст. Световната Здравна организация  (СЗО) поставя алергията на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Алергията е отговор на анормална реакция на имунната система след контакт с чужди субстанции, наречени алергени. Предава генетично или по-точно казано се предава предразположеността към нея -атопия. Клиничните изяви са атопичен дерматит, алергичен ринит (АР) и бронхиална астма (БА). Алергията еволюира в хода на живота и може да се прояви под различни форми в отделните възрасти. Алергичния ринит и астмата се разглеждат  като проява на едно и също заболяване – алергичното възпаление на дихателния път. Често протичат едновременно като алергичен ринит е най-честата форма на заболяването и обикновено предшества астмата. Нелекуван навреме може да прогресира до бронхиална астма .  

Алергичен ринит представлява възпаление на назалната лигавица, изявяващо се с назална конгестия, назален сърбеж, кихане, ринорея. Бронхиалната астма е хронично алергично възпаление на дихателните пътища, характеризиращо се с обратима (напълно или частично) бронхиална обструкция. Достига се до повтарящ се бронхоспазъм, който води до т.нар. свирене на гърдите, задух, учестено дишане и кашлица, особено в нощните часове или след физическо усилие. Бронхиалната стена е възпалена и секретира много мукус. За съжаление обществото не е напълно наясно с важността на лечението на дихателните алергии и с последиците от прогресирането им.

Профилактика и лечение на алергичен ринит и астмата

Навременното лечение на алергичен ринит е важен елемент от лечението и контрола на бронхиалната астма и  съществена част от профилактиката. При деца под 12 години се препоръчва диагнозата алергичен ринит да бъде потвърдена от лекар преди да се започне фармакологично лечение, включително и с лекарства без лекарско предписание.

При всички случаи – като профилактика и при съпътстващо лечение се препоръчва водно-солеви промивки и инхалации с физиологичен разтвор за прочистване на носа.

Когато носът на бебето е запушен, то трябва да диша през устата. Вследствие на това нефилтриран, по-студен въздух достига до белите дробове. Резултатът от това е производството на повече слуз, като бебето може да изпита трудности при дишане, сън и хранене, както и други инфекции на дихателните пътища. Запушеният и течащ нос не бебето и малкото дете може да бъде облекчен чрез използване на назален аспиратор и чрез промивка с физиологичен разтвор.

Лечение на астма

За лечението ѝ се използват две основни групи медикаменти:

  • лекарства за контрол – имат противовъзпалително действие, прилагат се ежедневно продължително време за достигане и поддържане на контрол върху астмата
  • лекарства за облекчаване на острата фаза прилагат се „при нужда“ и действат бързо за преодоляване на бронхоспазъма.

Предпочитаният път на доставяне на лекарствата е инхалаторен. Основното  предимство на  прилагането на лекарството директно в дихателните пътища чрез инхалиране е бързото действие, което се постига, както и възможността да се използват  високи концентрации,  като се избегнат или сведат до минимум системните нежелани реакции.

Основната цел на съвременното антиастматично лечение е да се  достигне и поддържа контрол на болестния процес

За да бъде достигнат желания терапевтичен ефект и да се избегнат усложнения, контролиращата терапия трябва да бъде прилагана системно и продължително време, независимо от настъпилото подобрение. Проучванията показват, че контролът на астмата при децата често не е задоволителен. Счита се, че пряка отговорност за това имат родителите, тъй като често не разбират целите на лечението и не прилагат правилно и редовно предписаната инхалаторна терапия на детето. Особеност при терапията на астмата в детска възраст е изборът на приспособления за прилагане на лекарствените средства по инхалаторен път. При кърмачета и деца в предучилищна възраст, от които не може да се очаква активно сътрудничество, особено подходящи са небулизаторите. Те превръщат течните лекарствени вещества във фини частици, които лесно могат да бъдат вдишани и отведени до белите дробове.

 Omron1

Съвременни възможности за успешна инхалаторна терапия

Родителите могат да участват активно за успешното лечение контрол на дихателните алергии с помощта на неболайзерите за домашна употреба, осигуряващи терапия с пулверизиране на лекарството.

 

Какъв компресен инхалатор да изберем?

С възможност за аспириране, разбира се – точно, като новият 2в1 Омрон Duobaby e компресорен инхалатор. Помага за ефективното доставяне на медикамент до горните и долните дихателни пътища, а назалният аспиратор нежно почиства носа на бебето, намалявайки запушването и позволявайки му да диша свободно. Обичайната  продължителност на инхалацията е 10–15 мин. Със своите два накрайника на разпрашителя инхалаторът Duobaby позволява да бъдат третирани както горните дихателни пътища (при състояния като запушен нос, настинка, алергии), така и долните дихателни пътища (при състояния като астма, бронхити, бронхиолити), което на практика обхваща единния дихателен път и е предпоставка за оптимална ефективност на лечението.

 

Набулайзерът Omron MicroAIR U100  е иновативно устройство, използващо най-модерната меш технология, чрез която с помощта на  вибрираща мембрана течното лекарство се превръща в аерозолен спрей. В MicroAIR U100 аерозолът се генерира чрез прокарване на лекарството през фините отвори на мрежата от метална сплав. Този процес се осъществява посредством вибриращ титанов елемент, който осцилира с висока честота. Съвместим е както за лекарствата, използвани при пристъп,  така и с предписаната контролираща терапия. MicroAIR U100 е напълно преносим, с джобен размер, което го прави идеален за пътувания. Има възможност за работа до 4 часа само с две батерии AA/LR6. Устройството позволява инхалация под различни ъгли със стабилна пулверизация и е изключително безшумно и дискретно, което позволява на майките да правят инхалации на децата дори в легнало положение и дава възможност за употреба във всякакви условия.

Още в Къде да родя

Добре ли е лекарят, който следи бременността, да води и раждането?

Препоръчвам го Не е задължително лекарят, който проследява бременността ви, да води и раждането. От личен опит обаче съм убеден, че този вариант е по-добрият,… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream