30 Ное 2008

“Аутопсия” на любовта

Публикувана в Интимно
Оценете
(0 гласа)

Отворете речника, прочетете която и да е дума и си помислете дали тя няма някаква връзка с любовта. Минете през цялата азбука, започнете отпред назад, отзад напред, после по средата и ще се убедите, че всичко може да се свърже с любовта. Започвате от “а”: аборт, авария..., “б” – безумие, безпаметност... минавате през... венчавка, гадене, дете, преживяване, обич, ревност, хаос, хормони и стигате до “я” – яхния, яхта… Кой тогава може да се осмели да дава определение за нещо, което е толкова многолико?! И все пак представяте ли си,
ако любовта не съществуваше?
Цветарите ще останат без работа, психиатрите – без пациенти, а модната индустрия ще се преструктурира в... дърводобивна.
Всъщност много хора бъркат любовта с влюбването и оттам произтичат всички диалектически грешки между двата пола. Запомнете, че опасно е само влюбването – онова състояние, което ако продължи повече от един месец, се превръща в заплаха за здравето: ускорен сърдечен ритъм, изпотяване, подкосяване на краката,  причерняване пред очите... Влюбеният става зависим от присъствието на любимия човек както “Барса“ от Роналдиньо. Слава Богу, че опиянението не продължава цял живот, а някъде около 20 месеца*. Иначе човечеството щеше да спре да се размножава – влюбвате се и докато решите да се ожените и да имате деца, вече сте умрели от любов. Докато сте влюбена, в кръвта ви се отделя свръхвисоко количество допамин. Заради него чувствате бесен прилив на енергия, способна сте на постъпки, за които после съжалявате, ама много съжалявате! Състоянието продуцира и фенилетиланин – естествен аналог на амфетамина, предизвикващ прилив на еуфория и глуповато усещане, че не можете да живеете без обекта на любовта ви и всичките му роднини са прекрасни хора. С една дума,
дрогирана сте от любов
Всички около вас го забелязват, само вие – не. Добре би било, ако чувствата са споделени. Така в любовта ще загубите ума си, но чак в брака ще забележите липсата му. Но я си представете, че поднасяте 99 рози на любимата, а тя ви отсвирва с намека, че това е демоде. Виж, ако бяха 99 еделвайса... Или сте безумно влюбена в него, а той все говори за старото си гадже и все го вплита в едни “Визаж модел” сюжети, че ви се иска да повярвате в прераждането: да умрете от любов, да възкръснете като блондинка и да му отмъстите с най-добрия му приятел!
А какво да кажем за ревността – онова чувство, което всички изпитват, но го обличат в определения като “моногамия”, “вярност, докато смъртта ни раздели”, “съпружески дълг” и пр. Тук
грешките са фактологични
 Еволюционната биология доказа, че човек не е моногамен по природа, а по принуда.
 “Вярност до гроб” е пожелание от времето, когато продължителността на живота е била малка и хората са умирали млади. Днес живеем дълго и думата “абсолютна вярност” се приема като пожелателна, а не като възможна.  
 ”Съпружеският дълг” е спорно понятие, което приема сексуален оттенък, когато се коментира между приятели.
Всъщност всеки иска да е обичан и да обича. Но трябва да внимавате за какво мечтаете, защото както е казала Света Тереза: “Повечето сълзи са изплакани за сбъднатите молитви, отколкото за несбъднатите.” Какво лошо има да се плаче от любов – нали все някога ще ви мине?!

Диана Димитрова
психолог

*Някои ентусиазирани американски психолози твърдят, че може да се доживее и до 30 месеца “влюбеност”.

 

Още в Новини

"Моето сладко коремче" - март

Скъпи бъдещи майки, горди със своите бременни коремчета, участвайте в конкурса на списание "9 месеца" "Моето сладко коремче"! Изпращайте снимки на ВАШЕТО, СОБСТВЕНО НАРИСУВАНО БРЕМЕННО… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл