26 Апр 2004

Сексуално преживяване? Как раждането може да повлияе на половото привличане

Публикувана в Интимно
Оценете
(0 гласа)

Раждането плаши жената още от времената, когато Ева за първи път чува: “…и в болки ще раждаш своите деца!” Това е наказанието, че не е била послушна, че е съгрешила…

Между митовете и истината
Всъщност раждането далеч не е толкова болезнен процес, както го описват някои майчета. Но искам веднага да уточня – безболезнено то може да е само когато се извършва в специализирано медицинско заведение, от добър професионален екип, на определения термин, протича без усложнения, през естествените родилни пътища и раждащата е добре подготвена. Лошото е, че подобни обстоятелства, събрани накуп, се срещат твърде рядко.
В миналото разкъсването на тъканите при раждането е било срам за акушерката. Днес почти всяка жена ражда с разкъсвания в една или в друга степен. Причините – недостатъчна родилна активност, нееластични тъкани (най-вече при по-възрастни раждащи), неподготвеност на бъдещата майка за процеса… Не е чудно тогава защо в родилната зала често се разнасят неистови крясъци. Всъщност темата е за секса. Възможно ли е жената да изпита удоволствие при раждането?

Чак пък оргазъм?!
Една моя пациентка ми разказваше: “По време на раждането изпитах такова огромно удоволствие. Бях страшно възбудена и получих оргазъм!” Медицинският персонал около нея се вцепенил – дали жената не бълнува, или пък съзнанието й е замъглено от силна родилна треска?!
Действително тя беше изпитала всичко това. Явно е имала огромен късмет – активна родилна дейност, еластични тъкани, раждане на термин, без усложнения. Околоплодните води са изтекли обилни, топли. Жената оприличаваше усещането на овлажняването при полова възбуда. В резултат главата на бебето леко-леко се плъзнала през родилните пътища, притискайки силно ерогенните зони. Ето как е дошло невероятното сексуално удоволствие.
Този разказ звучи почти като измислица! Но той носи убедително послание – мислете и се подготвяйте за раждането не като за ужасно болезнен процес, а като за естествен финал на изключително силни положителни емоции.
Истината е, че раждането е тежък физически труд – преди всичко за бъдещата майка. Но нали и при половия акт жената не е безучастна – тя също изразходва физически усилия в една или в друга степен… Приемете, че раждането не е страшно! В крайна сметка, ако толкова много се страхувате, може да поискате обезболяване.

Да присъства или да не присъства
Интересен е психологичният аспект на въпроса да присъства ли бъдещият баща на раждането. И как неговото присъствие би повлияло върху по-нататъшния сексуален живот на двойката? Гледните точки са две – напълно противоположни. Едни смятат, че мъжът няма работа в родилната зала, тъй като след видяното едва ли ще запази плътското си влечение към своята половинка (в този момент нейната привлекателност се е изпарила). Други пък опонират – нека да гледа! Така жената ще се издигне в очите му, той ще я види в друга светлина – как стоически се бори с болката в името на очакваното дете… Коя теза е вярна? И двете са твърде крайни. Разбира се, ако по време на раждането до жената е най-близкият й човек, това би й помогнало да мобилизира силите си и да не е толкова чувствителна към болките. (Казано под сурдинка, някои колеги се държат твърде грубо в родилната зала, което допълнително травмира раждащата. Ако партньорът и е там, едва ли биха си го позволили…) Така че въпросът е: да присъства или да не присъства?
Ако бъдещият баща откаже, много вероятно е бременната му половинка да се нахвърли върху него: “Значи не искаш да си до мен в такъв решителен момент. Страхуваш се за себе си, защото си най-големият егоист на света…”

Послание към раждащите
Мили бъдещи майчета, не ругайте партньора си, ако той откаже да Ви придружава в родилната зала. Ще Ви издам една малка вече публична тайна – почти всички мъже не са толкова силни духом, за каквито се представят, и сигурно Вашият партньор не би си признал, че го е страх. И Вие трябва (макар да мразя повелителната форма) да помислите за Него, което означава и за себе си – ще бъде ли добре за Вас, ако в най-критичния момент се наложи медицинският персонал да се отправи към колабиралия на пода бъдещ баща?! Точно затова повечето лекари не обичат раждащите да водят съпрузите си в родилната зала. И ако все пак Вашият възлюбен събере кураж да присъства, запомнете – мястото му е до главата Ви. Не е нужно да гледа какво става между краката Ви. Там и без него е доста тясно… Задачата му е да Ви подкрепя духом. Най-добре е да милва челото или косите Ви.

Послание към партньорите
Уважаеми бъдещи татковци, не се правете на горди петли и не парадирайте с храбростта си. Със сигурност раждането е зрелище, което няма да Ви допадне и задълго ще травмира психиката Ви. Бях свидетел на един показателен случай в частна клиника. Бъдещият баща беше дошъл, за да присъства на великото събитие и да го съхрани на филмова лента. Той беше телевизионен оператор и носеше скъпата си служебна камера. В сюблимния момент изведнъж се строполи и камерата отхвърча по пода. Картината беше трагична – мъжът в несвяст, камерата изпочупена, раждащата крещи с всички сили… Половината от персонала се втурна да вдига мъжагата и да събира парчетата стъкла…

Охлажда ли страстта?
Как се отразява на половото влечение, ако мъжът е станал свидетел на раждането на своето дете? Че желанието се охлажда, е толкова абсурдно твърдение, колкото и твърдението, че бременността засилва “апетита” на мъжа към жената. В основата на сексуалното влечение е емоционалната свързаност. Ако я има, десетки гледки на раждане не могат да я унищожат. Ако такава свързаност липсва и в отношенията има напрежение, мъжът може да оправдава охлаждането с присъствието си в родилната зала и с онова, което е видял там. Това е повод, но не и причина. В такъв случай търсете причината в отношенията ви, не се самозалъгвайте, че в основата е ужасният вид, в който Той Ви е видял в родилната зала.
Ако емоционалната близост между партньорите е под въпрос, мъжът няма какво да прави при раждането. Не може да очаквате подкрепа от човек, който Ви е душевно чужд?! Имали сте цели 9 месеца, за да си дадете сметка доколко сте близки с Вашия партньор и може ли да разчитате на него. Ако през това време той Ви е помагал, посещавал е заедно с Вас курсове за бъдещи родители, чел е специализирана литература, активно е участвал в покупките за бъдещото дете – това са положителни сигнали. Отрицателните са: пълно равнодушие (“Проблемът си е само твой…”), отсъствие на какъвто и да е било интерес към развитието на бременността и предстоящото събитие.

От назиданието до вината
Моят съвет е: не настоявайте половинката Ви да присъства на раждането с аргумента “Добре е да види как страдам!” Е, ще види и какво от това?! Едва ли ще Ви обича и ще Ви цени повече. Понякога става дори обратното. Има мъже, които през цялата бременност на партньорката си (особено ако тя доста демонстративно показва каква мъченица е) чувстват вина, че тя е забременяла и се измъчват (“Всичко това е заради мен.”). И когато такъв бъдещ баща види “апотеоза на трагедията”, т.е. самото раждане, може да се потресе: “Повече никога! За нищо на света няма да я докосна! Не бих позволил отново да страда заради мен.” Между впрочем за разлика от женските клетви в родилната зала (“Никога вече няма да раждам!”), които се забравят още при вида на малкото съкровище, мъжките обещания твърдо се отстояват.
И все пак – има едно безспорно предимство, ако Вашият любим посрещне отрочето в родилната зала. Най-вероятно той завинаги ще се откаже да се хвали със своите войнишки “подвизи”…

Още в В помощ на мама

По-умна след бебето?

Кърмене, преповиване, къпане, масажи, време за игра... всеки ден едно и също. Ежедневието с бебе в никакъв случай не е лесно и понякога не е… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo