23 Ян 2009

  Сексуално преживяване ли?

  Публикувана в Интимно
  Оценете
  (0 гласа)

  Големият страх на жените от раждането тръгва още от Ева. Тя е първата, която чува: “…и в болки ще раждаш своите деца!” За нея това е наказанието, че е съгрешила…

  Коя е истината
  Истината е, че раждането съвсем не е толкова болезнено, каквито са разказите на много родилки. Разбира се, нужно е едно уточнение – процесът може да е безболезнен само ако се извършва в съвременно специализирано заведение, от добър професионален екип, на определения термин, протича през естествените родилни пътища и без усложнения, а раждащата е добре подготвена. В живота обаче рядко е налице комбинацията от всички тези условия.
  В миналото разкъсването на тъканите при раждането е било срам за акушерката. Днес почти всяка жена ражда с разкъсвания в една или в друга степен. Причините – недостатъчна родилна активност, нееластични тъкани (особено при по-възрастни раждащи), неподготвеност на бъдещата майка… Ето защо толкова често родилната зала се оглася от неистови крясъци. На фона на тази картина доста странен е въпросът: Възможно ли е жената да изпита удоволствие при раждането?

  Дори оргазъм?!
  Моя пациентка сподели с мен: “По време на раждането изпитах огромно удоволствие. Бях страшно възбудена и получих оргазъм!” Медицинският екип около нея се стреснал – дали жената е с всичкия си, дали съзнанието й не е било замъглено от силна родилна треска?!
  Родилката обаче твърдеше, че наистина бе изпитала върховно удоволствие. Явно е била голяма късметлийка – имала е активна родилна дейност, еластични тъкани, раждане на термин без усложнения. Околоплодните води са изтекли обилни, топли. Жената оприличаваше усещането на овлажняването при полова възбуда. В резултат главата на бебето леко се плъзнала през родилните пътища, като притискала силно ерогенните зони. Това довело до невероятното сексуално удоволствие.
  Разказът звучи почти като измислица! В него обаче има важно послание – мислете и се подготвяйте за раждането не като за ужасно болезнен процес, а като за естествен финал на изключително силни положителни емоции.
  Иначе безспорно е, че раждането е тежък физически труд. Живейте обаче с нагласата, че то не е толкова страшно. В крайна сметка нали имате избор – ако болките са нетърпими, може да помолите за обезболяване.

  Да присъства или да не присъства
  Въпросът, дали бъдещият татко да присъства в родилната зала, е интересен от психологичен аспект. Любопитно е как присъствието би повлияло върху по-нататъшния сексуален живот на двойката? Има две, напълно противоположни гледни точки. Според някои мъжът няма място в родилната зала, тъй като видяното ще сложи край на еротичното му влечение към любимата (не може да се твърди, че в този момент тя е особено привлекателна). По-прагматичните пък са категорични: Защо не?! Нека да гледа! Така неговата половинка ще се издигне в очите му. Раждането ще й постави ореол – тя е великомъченица, която е готова да понесе страхотни болки в името на очакваното дете…
  Коя теза е вярна? И двете са твърде крайни.
  Установено е, че ако в родилната зала до бъдещата майка е най-близкият й човек, това ще й помогне да мобилизира силите си и ще притъпи усещането й за болка. (А и публична тайна е, че някои акушерки или лекари не се държат много мило към раждащите, което допълнително ги травмира. Ако любимият им е до тях, едва ли биха си позволили груб език и такова отношение…)
  Ако обаче бъдещият баща откаже да присъства на върховното събитие, много вероятно е половинката му да му отправи обвинения: “Значи не искаш да си до мен в този решителен момент. Защото се страхуваш за себе си. Ти си най-големият егоист на света…”

  Съвети към раждащите
  Мили и прекрасни бъдещи майки, не се сърдете на партньора си, ако е малодушен и няма сили да ви придружи в родилната зала. Нима не знаете, че почти всички мъже не са толкова силни духом, за каквито се представят, и сигурно вашият любим не би си признал, че го е страх. Помислете за него, а това означава и за себе си – ще бъде ли добре за вас, ако в най-критичния момент се наложи медицинският персонал да се отправи към колабиралия на пода бъдещ баща?! Точно затова повечето лекари не обичат раждащите да водят съпрузите си в родилната зала. И ако все пак вашият възлюбен събере кураж да присъства, запомнете – мястото му е до главата ви. Не е нужно да гледа какво става между краката ви. Там и без него е доста тясно… Ролята му е да ви подкрепя духом. Най-добре е да милва челото или косите ви.

  Послания към партньорите
  Уважаеми бъдещи татковци, не се правете на супермени. Предупреждавам ви – раждането е зрелище, което може задълго да травмира психиката ви.
  Уважаеми бъдещи майки, ще ви стане ли по-леко, ако любимият  чува вашите крясъци, вижда мъките ви и се чувства напълно объркан, защото не може да ви помогне?! Ще изпитате ли удовлетворение, ако той не издържи и припадне в родилната зала?! Ще се намали ли напрежението ви, ако гледате изкривеното му от съчувствие лице?!

  Студен душ за страстта?
  Вълнуващ въпрос е и дали мъжът, който е станал свидетел на раждането на детето си, ще продължи да изпитва сексуално влечение към любимата си? Да се твърди, че желанието напълно се изпарява, е толкова абсурдно, колкото и убеждението, че бременността разпалва “апетита” на мъжа към жената. В основата на сексуалното влечение е емоционалната привързаност. Ако тя съществува, колкото и драматична да е гледката на раждането, не може да я унищожи. Ако пък липсва и между двамата има отчуждаване, мъжът може да оправдава охлаждането с присъствието си в родилната зала. Това ще е само повод, но не и причина. В такъв случай търсете корена на злото, не се самозалъгвайте, че видът ви в родилната зала е ужасил любимия.
  Ако емоционалната близост между партньорите агонизира, мъжът няма какво да прави при раждането. Не може да очаквате подкрепа от човек, който ви е душевно чужд?! През 9-те месеца имате достатъчно време, за да анализирате доколко сте близки с бъдещия татко и може ли да разчитате на него. Ако през това време той винаги е бил до вас, откликвал е на молбите ви, приемал е без присмех капризите ви, активно е участвал в покупките за бъдещото дете и пр. – това са все положителни сигнали. Отрицателните са пълно равнодушие (“Проблемът си е твой…”), отсъствие на какъвто и да е било интерес към бременността ви и предстоящото събитие.

  От назиданието до вината
  Все пак съветвам ви да не настоявате партньорът ви да присъства на раждането. Не се самонавивайте с аргумента: “Нека да види как аз страдам!” Е, като види? Какво от това?! Не се заблуждавайте, че ще се привърже още повече към вас и бебето и ще ви понесе на ръце в бъдеще... В живота понякога става дори обратното. Мъже, които през цялата бременност на партньорката си (особено ако тя постоянно е натрапвала посланието “Каква мъченица съм...”) чувстват вина, че тя е забременяла, горещо се обвиняват (“За всичко това аз съм виновен!). Ако такъв бъдещ баща види финала на “голямото страдание”, т.е. раждането, може да изпадне в ужас: “Никога повече деца! Няма дори да я докосна! Не искам отново да изживява това страдание заради мен.” Лошото е, че за  разлика от женските клетви в родилната зала (“Не искам да чуя вече за раждане!”), които се забравят при вида на очарователното бебе, мъжките обещания твърдо се отстояват.

  Д-р Антон Викторов
  психотерапевт

  Още в Развитие

  Когато открива света, бебето иска да пипне всичко.

  Най-после! Дни наред Надето се опитва, фиксира с поглед обекта на мечтите си, протяга ръчички към него, но пръстчетата й не могат да го достигнат.… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Душ гел & шампоан за деца с портокал
  EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
  Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
  00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
  Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
  00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
  Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
  EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
  Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
  EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo