23 Сеп 2009

Звън на църковни камбани

Публикувана в Интимно
Оценете
(0 гласа)

Списание “9 месеца” направи проучване сред 291 бременни от София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен и Велико Търново, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при част от отговорите са над 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.

81% от бъдещите майки изповядват източноправославното християнство. Почти колкото са и по официалната статистика всички православни християни в България (80%). Около 7% от бъдещите майки се определят като католици, а 4% изповядват баптизма. Не малък процент (8%) отричат напълно съществуването на Бог и не принадлежат към никаква религия.

35% от запитаните посещават църквата винаги когато изпитват вътрешна потребност от това. Повечето от тях не спазват установените правила и влизат в храма по свое усмотрение. Не са малко и тези (31%), които палят свещ пред иконите само на големите християнски празници. 19% признават, че много рядко пристъпват прага на църквата и не изпитват никаква нужда да се помолят. Едва 7% го правят всяка неделя. Има и такива (8%), които никога не са ходили на църква.

77% от бременните смятат, че спазват обичаите, свързани с големите православни празници Коледа и Великден. Повечето от тях обаче не са наясно какво точно трябва да се прави. Те смесват религиозните обреди с езическите традиции. 15% от бъдещите майки не спазват никакви християнски обичаи, тъй като открито признават, че не са запознати с тях. Само 8% постят според църковния канон. 

88% от анкетираните не са се изповядвали през целия си живот. Някои смятат, че това е прекалено интимен акт и не могат да споделят прегрешенията си със свещеник, на когото нямат доверие. Други не могат да издържат продължителните пости, задължително предшестващи изповедта. Все пак има и такива (12%), които са се изповядвали и смятат, че този акт пречиства душата и сърцето им, за да могат да продължат по-добри напред в живота.

62% от бъдещите майки нямат предпочитана църква. За тях няма значение в кой храм влизат, за да се помолят, тъй като това е акт на свързване с Бог. Има и такива (38%), които изпитват предпочитания към някои от по-големите църкви в страната. Допада им тяхната атмосфера и те харесват свещениците, които служат там.

65% от бременните няма да осветят дома си след раждането на бебето. Повечето смятат, че след изписването от родилния дом ще имат прекалено много ангажименти и няма да имат достатъчно време за това. Други не отдават голямо значение на освещаването на дома си, а има и такива, според които този ритуал е по-скоро езически, а не е свързан с религията. 34% са твърдо убедени, че освещаването на дома е част от посрещането на бебето и ще го направят още през първите дни след излизането от родилното.

81% от запитаните са категорични, че ще възпитат детето си в духа на религията, която изповядват. Някои майки смятат да обяснят на малчугана само основите на християнството, други – да проведат сериозно религиозно обучение. Има и такива (19%), които не искат да се месят и ще оставят детето само да реши каква религия ще изповядва, като порасне. Те не биха му натрапили своето мнение за такъв важен въпрос.

42% от бъдещите майки ще започнат религиозното обучение на своето дете още от момента, в който то проговори. Те са на мнение, че тогава малкото вече може да усвои моралните уроци, залегнали в Библията. Други (14%) ще обяснят на детето си за съществуването на Бог, когато то тръгне на училище. Някои (11%) са на мнение, че не е нужно да се пълнят главите на децата с библейски истории – те сами ще намерят истината и пътя към Бога.

Още в Свободно време

Смела или страхлива?

Забравете онова, което сте гледали по телевизията или сте чели в книгите. Раждането е истинско изпитание и трябва да впрегнете всичките си сили, за да… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo