06 Юни 2017

Избор на име – какво трябва да знаем

Публикувана в Семейство
Оценете
(1 глас)

Изборът на име е важен момент за една двойка, защото символично вписва в семейната история появата на бъдещия член на семейството. Френският психоаналитик Жак Лакан казва, че човек съществува, защото е назоваван по име, тоест семейството, близките и всички останали му отреждат място на този свят и му дават идентичност чрез името.

Идентичността е един от най-важните аспекти, формиращи човешката личност. Тя определя нашата социална, културна и национална принадлежност и е пряко свързана с майчиния ни език. Именно по тази причина хората от една и съща националност имат сходни по произношение имена и лесно можем да разберем откъде е даден човек.

В тази статия ще обърнем внимание на психологичните, емоционалните и културните въпроси, възникващи, когато родителите българи избират име на своето дете.

Между традиция и модернизъм

От историческа гледна точка падането на комунизма постави основите на един по-демократичен и освободен начин на мислене, давайки свобода на двойките при избора на имена на техните деца. Преди това патриархалната българска традиция гласеше, че децата трябва да бъдат кръщавани на баба или на дядо и по този начин младите показваха уважението и любовта си към родителите си. За разлика от западните държави, където различните поколения често живеят на големи дистанции едни от други и имат собствен стил и начин на живот, в България все още се наблюдава смесване на поколенията, където баба и дядо често казват думата си и оказват намеса в семейния живот на своите деца и внуци. Именно тук възниква въпросът: грешно ли е, ако детето не е кръстено на баба или на дядо или въобще не носи българско име?

Българско или чуждо име

В процеса на писане на тази статия се поинтересувах от статистическите проучвания за имена на бебета, родени в Република България през 2016 година. Не бях учудена да видя един прекрасен микс от български и чужди имена, където ясно се наблюдава нарастващата тенденция от „западни” имена. Обясненията са няколко :

  • Мондиализацията, развитието на технологиите и социалните мрежи правят българите много по-свързани с останалия свят и е напълно нормално западното влияние да се чувства, когато двойката избира име на своето дете.
  • Във всяка страна има имена, които са модерни в даден период от време. Не е учудващо да се наблюдава преобладаване на дадено женско или мъжко име в определена година.
  • Някои родители избират да са оригинални и искат детето им да носи име, което да се среща рядко.
  • Други желаят да кръстят отрочето си на известна личност, която ги е вдъхновила в даден момент.
  • Трети предпочитат интернационално име, което да се среща в различни държави и да „минава” навсякъде.

Какъвто и да е изборът на родителите, той е личен и е подбуден от лични мотивации.

Изневеряваме ли на културата и на родителите си, ако не кръстим детето с българско име?

Този въпрос е комплексен и често е извор на големи дебати, дори конфликти от страна на различните привърженици.

Както посочих по-горе, изборът на име е личен и принадлежи единствено на бъдещите родители. От психологична гледна точка произходът на името не е от голямо значение. Важно е детето да има име, което да го свързва с неговото семейство и с обществото, в което ще се развива през първите си години. В този ред на мисли фамилното име е дори от по-голямо значение, защото именно то свързва детето с неговото семейство и корени. По тази причина всички имаме по две или, както е в България, три имена: първо име, презиме (бащино име) и фамилно име. Бащиното и фамилното име официално и законно вписват детето в неговото семейство. Но не трябва да забравяме, че идентичността не идва единствено с името. Любовта, обгрижването и вниманието са основни фактори, които трябва да бъдат развити от всеки родител, за да може детенцето да израсне като уравновесена и здрава личност. Вместо да спорим дали е по-добре рожбата ни да се казва Ванеса или Иванка и дали да носи името на баба или на дядо, нека се съсредоточим повече върху любовта и вниманието, които ще й дадем. Друг е въпросът, че не всички български имена всъщност са български.

Колко българско е българското име?

Абсолютно всяка дума има своя етимология, тоест свой произход. Същото е и с имената. Всяко име, което днес съществува, има точно определен произход и начинът, по който днес това име се изписва, се е променял през вековете. Както днес, така и в миналото хората са мигрирали от една географска част в друга, смесвали са се с други народи, завладявали са нови страни и по този начин тяхната идентичност, азбука, език и културна принадлежност продължително са се изменяли. Ако не сте го правили, проверете етимологията на вашето име –сигурна съм, че с учудване ще откриете, че може би то е от гръцки или от еврейски произход. Съществуват много сайтове, които биха ви предоставили тази информация. Всяко име също има свое собствено значение, защото преди всичко името е дума и както всички знаем, всяка дума означава нещо. В този ред на мисли може би част от българските имена не са с български произход, но ние не го знаем.

Запомнете:

  • Името, презимето и фамилията дават идентичността на детето, като законно и официално го вписват в неговото семейство.
  • Идентичността се гради въз основа не само на името, което получаваме, но също на любовта, грижите и вниманието. Именно те вписват детето символично, но само законно в неговото семейство. От психологична гледна точка символичното вписване е много по-важно от официалното.
  • Изборът на име е лично действие, което легитимно принадлежи единствено на родителите. Ако детето не носи името на баба и на дядо, това по никакъв начин не означава липса на уважение или любов. Нормално е манталитетът на младите да се различава от този на по-старите поколения, където традицията повелявала детето да се кръщава на баба и на дядо.

Още в Новини

Последното бебе на 2008 и Първото бебе на 2009 бяха орисани

Последното бебе на 2008 г. – Самуила, родена само минута преди полунощ на 31 декември 2008 г., и Първото бебе на 2009 г. – малката… Прочети още »
Д-р Иванка Ежова

Доктор по клинична психология, завършила образованието си във Франция. Днес тя работи за един от най-престижните университети в света – Кингс Колидж Лондон, където участва в развитието на международни проекти в сферата на детското и семейното здраве.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo