26 Юни 2019

Как да обличаме новороденото – преди 100 години...

Публикувана в Семейство
Оценете
(1 глас)

Особено мъчно е за майка първескиня да се спре на някои от многото предлагани й от стари и „опитни“ ле­ли и баби съвети по отглеждане на детето тогава, когато всички нейни прия­телки, станали вече майки, имат най-модерни схващания по този въпрос. Кому да даде право например по отношение на повиването на новороденото? Младата майка трябва преди всичко да знае, че облеклото на кърмачето трябва да бъде практично, т.е. лесно да се сменя, леко да се изпира, да бъде меко и да задържа необходимата топли­на. И затова именно стегнатото повиване трябва да се избягва. Тази грешка на миналото време има следните неудоб­ства:

bib254

  1. При стегнатото повиване на бебето пеле­ните така плътно се прилепят по него, че оставят болезнени белези и с това трябва да се обяснят често необяснимите му плачове.
  2. Като пречи на движенията на кърмачетата, накърнява перифериалната циркулация на кръвта. Продължителна­та липса на движения, на свиване на мускулите забавя храненето на тъканите и създава почва за рахитизъм.
  3. Като притиска гръдния кош, пречи на правилното функциониране на белите дробове.
  4. Като държи кърмачето вдър­вено, забавя приучването му да издава главата си напред, да извива гърба и да се стреми към сядане. Изобщо пречи на опитите му за мускулна коор­динация.

Първите месеци от живота си де­тето требва да бъде запазено от простиване чрез две групи облекла: дреш­ки и пелени. Дрешките биват:

  • За чистота – широка удобна мека ризка с плоски шевове и триъгъл­на пелена от много меко хасе или опал, която служи като га­щички, понеже трите й края се събират върху коремчето.
  • За топлина: плътна или тънка фланелка със или без ръкавки според сезона.
  • При климатични промени вълненото жакетче, памучните или копринените блузки, според сезона, предпазват кърмачето от настинка. Тук именно младите майки влагат своето умение при употребата им.

За повиването на кърмачето трябват два вида пелени. Необходими са две триъгълни пелени. Едната от много мек тънък плат и друга от бархет, която има за задача да пази топличко тялото на кърмачето. За да повием до­бре бебето, трябва предварително да приготвим на леглото правоъгълните пелени. Първо разстиламе пикетената или фланелена пелена, после хасената и най-после пелената от мекия и лесно попиващ плат. На така приготвените пелени се слага вече облеченото кър­маче. Кръстосва се на коремчето му по диагонал прегъната пелена. После с правоъгълната пелена се загръща ко­ремчето му, като се подвива първо еди­ният край (левият), сгъва се под крач­ката и отгоре се сгъва и десният край върху подгънатия вече ляв. Същата операция се извършва и с пикетената пелена, която се закрепва чрез обвиване с повойче. Кърмачето трябва винаги да си ле­жи в количката или кошчето – постла­ни с чаршафче, над което се слага правоъгълно парче мушама, за да пази дюшечето от намокряне. След три до шест месеца, спо­ред развитието и тежината на кърма­чето, повиването почва да се изо­ставя, като на пъргавите крачета се обуват леки памучни гащички, но все още, запазвайки меката триъгълна пеле­на между крачката. Тя се изхвърля едва към десетия месец, когато гащичките се закопчават на платнено или пикетено елеченце. Триъгълните меки пеле­ни трябва много често да се сменят: винаги преди кърмене и винаги когато детето се намокри. Честото подсушаване приучва кърмачето към чистота и улес­нява приучването му към употребата на нощно гърне. Бельото на кърмачето не се пере с химикали. Хубаво е изваряването му четвърт час във вода със сапун, изстудяването му в същия съд през нощта и изпи­рането му с хладка вода на следваща­та сутрин. При липса на възможност пелените могат да се употребяват и негладени, достатъчно е да бъдат добре сгънати.

Из „Българка”, 1939 г.

*Текстът е осъвременен.

Още в Новини

Официално представяне на сборник с детско творчество „Моето семейство“

Дългоочакваният миг наближава, сборникът с детско творчество „Моето семейство“ – плод на много усилия, голяма любов, безкраен талант и цветно детско въображение, скоро ще се… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream