31 Авг 2018

Коцето Калки – за бащинството и зъболекарската професия

Публикувана в Семейство
Оценете
(1 глас)

На 55 години певецът Коцето Калки е енергичен и любопитен към живота като на 19. Той е спряган като йогин, будист, зъболекар, свирещ на китара, банджо, флейта
и мандолина, лиричен баритон, театрален актьор... През 1987 г. завършва стоматология, а след това практикува 2 години като зъболекар в с. Церово, Софийско. Става асистент в Стоматологичния факултет на Медицинския университет. През 1987 г. създава група „Медикус”. През 1991 г. с тях издава втория си хитов албум „Векът на Любовта”, после и още. Участва в няколко спектакъла „Исус Христос – супер звезда”, „Коса”, „Секс, наркотици и рокендрол”, „Абсолвента”, „Лимонаденият Джо”. Изиграва култови роли във филма „Мисия Лондон" и „Стъклен дом”. През 1996 г. Калки е инициатор и участник в експедицията „Еверест концерт“ заедно с Теодосий Спасов, Дони и др. Изнасят концерт под покрива на света – на платото Калапатар, срещу Еверест на височина 5400 м, регистриран в „Гинес".

Специално за сп. „9 месеца” той разказва за това как го е променило бащинството и какъв е синът му Теодор. Споделя мнението си за ваксинирането, кърменето и пренаталното възпитание на детето, както и колко важна е флуорната профилактика за най-малките.

Как Ви промени бащинството, изглеждате по-улегнал, помъдрял?

По-улегнал станах, нали? За съжаление, човек става по-улегнал, когато стане родител. Това наистина е отговорно и си длъжен да си изключителен пример за детето си и учител също така. Естествено, налага се да работиш повече, за да изкарваш повече, да се занимаваш със семейството си. Онези пърхащи, безветрени моменти от младостта вече почти ги няма.

Синът Ви Теодор на какво ви учи?

На всичко това, което учат децата. Те са сияещи и без предразсъдъци. При тях всичко се случва лесно и естествено. Всички онези неща, заради които Исус е казал – „Бъдете като едного от тях”, ги има във всяко дете. Така че то може и е учител на възрастните. Синът ми е ведър, слънчев, открит, борбен. Стана на 7 и току-що бе приет в музикалното училище. Есента ще учи там, живот и здраве, а в момента е на пътешествие в Канада за няколко месеца. Това го прави по-самостоятелен. Даваме му възможност да се отвори хоризонтът пред него, защото това, което децата попиват от детството, остава до края на живота.

Присъствали ли сте на раждането му?

Помолих екипа да ме допуснат и ме допуснаха. Доцентът, който водеше раждането, имаше право да ми разреши, успях да направя някои снимки. Видях на живо какво представлява раждане, особено когато става дума за близък човек, е доста вълнуващо. Раждането беше малко трудно, защото Теди се роди 4,250 кг, а за първо раждане това понякога е критично. Продължи от 5 сутринта до 5 следобед.

Кога го видяхте за първи път?

На видозона.

Нарекли сте го звездния човек?

На видозона така изглеждат хората – като звездни. Между другото това не е напразно, защото всички наши гени и всички наши молекули са съставени от звезден прах, т.е. от онзи първичен взрив, дошъл от началото, от зората на Вселената, от който са се формирали всички наши атоми. Така че до голяма степен всички ние сме звездни хора.

Възпитанието започва от самото зачеване, вярвате ли в това?

Да, плодът също проявява някакъв вид памет, въпреки че мозъкът не е достатъчно развит. Но ето, че Тео е поел от майка си това, че е свирила на пиано, и не напразно е толкова музикален. Така че, освен генетиката, има значение и „вътреутробното възпитание".

Има теория, ширеща се сред майките, че в началото се дава само кърма на бебето, а вода – не, споделяте ли я?

Не съм привърженик на тази теория. Ние му давахме вода. Но това по-скоро е въпрос към педиатрите. Към детските стоматолози е насочен друг важен въпрос – флуорната профилактика. Въпреки голямата съпротива срещу флуора, длъжен съм да подчертая, че повечето деца, лишени от флуорна профилактика, придобиват трагично състояние на зъбите. Това е 30-годишно мое наблюдение. Тя не е единствената и достатъчна форма на профилактика, но без нея останалите усилия може да пропаднат. Затова още от малък Теди беше профилактиран с флуорни капки, а после и с таблети. А сега си наливаме вода от центъра на София до Централната баня, която е със съдържание на флуор около 1,8 милиграма на литър. С половин бутилка вода (500–700 мл) се доближаваме до профилактичната дневна доза за дете на неговата възраст.

Ваксинирахте ли го?

Да, провели сме всички ваксинации. Досега няма негативни ефекти от тях. Наблюдавам групите в интернет, които пледират за избор при ваксинирането. Но какво да кажа – за да имаш избор, когато трябва да решиш някакъв здравен проблем, трябва да имаш медицинско образование. И ако не си специалист в конкретната област, пак не си компетентен. Световни учени не току-така са се жертвали, експериментирайки. Благодарение на тях са премахнати от лицето на земята не малко болести. Да, наистина има ваксини, които имат много голям процент негативни ефекти, включително и летален, но това не значи, че трябва да отречем всички. Просто обществото трябва да предизвиква обществени дискусии, решенията са на Здравното министерство и то носи цялата отговорност, включително съдебномедицинска. Това е моето мнение.

Вие сте вегетарианец, а Тео яде ли месо?

Да, той яде месо и майка му също. Не налагам това на никого. Дори не го считам за някакво особено предимство. Просто се стремим да му даваме качествена храна. Предполагам, че такава е била и храната в детската градина, която той посещаваше досега. Надявам се, че и в училище ще има здравословна храна. Лошото е, оказва се, че в Европа ние сме второ качество хора. За другите европейски страни има един аршин, за България друг. Внасят се и се произвеждат стоки като за аборигени (извинявам се на аборигените, те вероятно живеят и се хранят по-добре). Козметика с вредители, храни с неразградими трансмазнини, въздух без стандарти, зеленчуци... и т.н. Последствие – рак! Това е политика. Това са политици и начин на управление.

Как възпитавате сина си, какъв искате да бъде?

На първо място да бъде добър и честен човек. И разбира се – силен, за да отстоява позициите си. Това са трите най-важни качества според мен.

Как се забавлявате заедно?

Освен че караме ски заедно на Витоша, ходим от време на време до Драгалевския манастир. Той идва с нас на повечето концерти, понякога пее заедно с нас, което освен забавление му е и стъпка към професионалната сфера, надявам се. В музикалния ни проект „Kalki`s Family" той ни е като водещ и изпълнява някои песни заедно с нас. Преподаваме му музика, оттук нататък щафетата ще поеме музикалното училище. Най-голямото му забавление е морето, защото майка му е от Бургас и този ген има своята сила. Аз също съм изключително влюбен в морето и от време на време го качвам на сърфа. Той доста смело поема някои предизвикателства, например да отпрашим навътре. Понякога има големи вълни, обръщаме се, но той доста хладнокръвно поема всичко. Харесва му и на яхта.

По време на едно от пътешествията ви в Монголия сте се срещали с медицинския Буда?

Бях там на един музикален фестивал. Посетих манастира, известен като манастира на медицинския Буда. В Монголия медицина се учи 8 години, не както в България 6. Половината от обучението е свързано със съвременната медицина, а другата – с традиционната тибетска медицина, с аюрведа и с будистките мантри. Тамошните лекари излизат подготвени едновременно по двете медицини – древната и съвременната, които вървят ръка за ръка.

Защо при нас е толкова трудно да си подадат ръка древната и съвременната медицина?

Защото има голям интерес на фармацевтичните компании, които се занимават предимно с неприродни продукти. Лекарствата от Индо-тибетския регион имат съвсем различен характер и вид от тези, които се продават в аптеките тук. Тамошните се приготвят от билки и имат вид на малки пилюли, кафяви топчета. Приготвени са от изсушени и компресирани билки. Допълнително, когато отидеш в манастира, могат да ти направят здравен ритуал, свързан с енергийно прочистване, четене на мантри.

Вие сте стоматолог, в практиката си работите с лазерна акупунктура – подходяща ли е за деца?

Когато говорим за децата, най-сериозното приложение на лазерите е именно при кариесите. Там се използват особен вид високоенергийни лазери – лечението е малко по-бавно, но е по-безболезнено и не толкова плашещо за децата.

Каква е вашата препоръка към майките за зъбите на малчуганите?

Най-добрата профилактика е тази вода, която наливаме от центъра на София, за която ви споменах. По време на залагането и развитието на зъбните зародиши те имат нужда от ежедневно ритмично подаване на минерали, най-вече калций, фосфор и флуор. Без тях няма добър емайл, не се изграждат правилно кристали вътре в зъбните структури и без тях зъбите стават като тебешир. Изключително важно е и храненето да е пълноценно и балансирано във всяко отношение. Най-важно е именно минералното хранене, най-вече с млечни продукти, защото те съдържат калций. Говоря за истинските млечни продукти, не за имитациите.

Бибероните опасни ли са за правилната захапка?

Твърде често биберонът и смученето на пръст са най-сериозната предпоставка за деформации на захапката и зъбите. Биберонът има своята доза и начин на приложение и не бива да се прекалява с него. (Това се отнася, разбира се, и за флуора, и за всички лекарства и добавки, за да няма негативни ефекти.) Затова подчертаваме – профилактична доза. Това родителите трябва да го следят, да се консултират със специалисти. Не всички стоматолози са профилактици. Има такива, които са специализирани в областта на профилактиката и могат да дадат точния съвет. Важни са редовните прегледи два пъти в годината. Те са полезни и с това, че се успокоява психиката на децата – детето се запознава с кабинета, с процедурите, става съпричастно и отговорно към здравето си.

 

Интервюто проведе Драгомира Иванова

Още в Бременност

Всичко за пъпната връв

Всеки ден в родилните зали по света лекари прерязват пъпната връв на хиляди бебета. След тази манипулация новороденото се отделя от мама и поема самостоятелно… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo