23 Ян 2009

Криза в семейния бюджет

Публикувана в Семейство
Оценете
(0 гласа)

Списание “9 месеца” направи проучване сред 298 бременни от София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора и Велико Търново, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при част от отговорите са над 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.

59% от бременните усещат първата вълна от икономическата криза. Според тях непрекъснато повишаващите се цени, намаляващите заплати, високите лихви и появилите се съкращения в някои предприятия са следствие от световните финансови тенденции. Анкетираните са на мнение, че страната ни няма да остане изолирана от това, което се случва по света. Някои (41%) обаче смятат, че проблемът е силно преувеличен и журналистите правят сензация, без да има реални факти, на които да се базират.

70% от бъдещите майки споделят, че инфлацията се отразява изключително негативно върху семейния им бюджет. Те все по-трудно могат да преценят какви средства да заделят, за да покрият основните си разходи, ограничават “глезотийките” или прибягват до заеми. Част от тях признават, че почти всичките им пари отиват за храна и не могат да си позволят екстри като нови дрехи или почивка. През последните месеци спестяванията на повечето бременни драстично са намалели. Има и такива (18%), които признават, че скокът на цените не влияе върху бюджета им.
94% от запитаните не се притесняват за спестяванията си, ако банковата система у нас рухне. Причината е, че повечето от бъдещите майки нямат заделени пари. Тези, които имат вложения пък, са сигурни, че държавата ще гарантира парите им и дори банките да фалират, те ще получат обратно спестяванията си. Само 6% са на мнение, че има реална опасност цялата икономика на страната да пострада, ако банките у нас фалират.

29% от анкетираните са категорични, че заплатите на служителите в държавния и в частния сектор трябва да се увеличат поне с 20% два пъти в годината. Това ще компенсира нарастващата инфлация. Други (23%) са на мнение, че работодателите трябва да повишат възнаграждението на служителите си с 30–40%. Има и такива (12%), според които само 100% повишение на заплатите може да компенсира галопиращата инфлация и постоянно увеличаващите се цени и лихвени проценти.

47% от бременните смятат, че инвестициите в недвижими имоти са най-сигурният начин да запазят парите си и дори да ги увеличат по време на финансова криза. Някои от тях дори са предприели подобни стъпки. Едва 5% смятат, че стартирането на нов бизнес или инвестициите в злато и ценни книжа, които почти не променят стойността си, също са добър вариант за справяне със ситуацията.

65% от анкетираните са на мнение, че еврото е най-стабилната валута въпреки колебанията му спрямо щатския долар. Европейската парична единица трудно може да достигне прекалено ниски стойности, тъй като повечето от силните европейски икономики оперират с нея. Британският паунд е предпочитан от 18% от бъдещите майки, а швейцарският франк – от 6%.

88% от бременните все още не са готови да обърнат парите си в евро, долари или в друга валута. Повечето от тях нямат достатъчно заделени спестявания. Други пък смятат, че могат да загубят от курсовите разлики.

 

Още в Свободно време

Давах антибиотик на куклите… Савина от дамското вокално трио “Антибиотика”

Когато през 1997 г. става част от “Антибиотика”, Савина е убедена, че името на знаменитото дамско вокално трио е съдбовно свързано с житейския й път… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo