×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  16 Май 2019

  Mладото семейство и родителите

  Публикувана в Семейство
  Оценете
  (1 глас)

  Всички сме се смели на онези типични филми, в които на фокус са отношенията между младото семейство и родителите. Те са смешни, защото характерите са напъхани в калъпа на стереотипите, които, от една страна, улесняват идентификацията на зрителя, правейки героя лесно разбираем и „смилаем”, от друга страна, много често превръщат този герой в едно двуизмерно същество, в което третото измерение – дълбочината, липсва. В живота и в качественото кино обаче героите са „3D”, което не означава, че трябва да слагаме от онези неудобни очила за специални ефекти, а по-скоро показва сложността и комплексността на човешките отношения и на самия човек.

   

  Колкото и да са радостни от идеята, че ще имат дете, младите родители често преживяват и сериозна доза стрес. В живота е така – стресът се предизвиква не само от негативните, но и от позитивните преживявания. В скалата на стреса на Холмс бременността и създаването на семейство са сред 10-те най-стресогенни събития, които човек преживява. Освен че индивидуално и отборно имат достатъчно причини да не заспиват лесно нощем, бъдещите родители често срещат и допълнителни предизвикателства в лицето на роднини и приятели, като сред тях основна роля играят отношенията с родителите и особено с майката и свекървата.

  Третото измерение на отношенията

  Бременността е от онези събития, които отключват в душата на жената много различни и често противоречиви преживявания и емоции. Подобно е отношението и към майката (или свекървата). От една страна, майката е онзи сигурен източник на знание, опит и подкрепа, от който жената винаги може да черпи, когато има нужда. Често жената осмисля ролята на майка си по различен начин, когато забременее и роди. Тогава усещаме онази първична сила и знаене, които се материализират чрез нашите майки, но идват натрупани през вековете от всички жени в нашата лична и колективна история. Бременността и майчинството са шанс за всяка жена да се свърже с тази архетипна енергия и отдавайки почит на женското, да поеме с гордост и достойнство ролята си на следващата Майка. Това е и моментът да осъзнаем, че нашите собствени майки, независимо дали връзката ни с тях е достатъчно пълноценна и удовлетворяваща, са ни предали този дар – да създаваме и подхранваме живота, докато го има на земята.

  Майка и/или дъщеря

  От друга страна, майчинството е и много преломен момент в личната история на всяка жена, когато тя се превръща от дъщеря в майка. Тази трансформация на ролите донякъде прилича на това да завършвате училище – тресе ви абитуриенският ентусиазъм, че вече сте „голяма”, но едновременно с това усещате колко сериозна, отговорна и плашеща е промяната в живота ви. Особено когато се чувствате 100% отговорни за живота и добруването на друго човешко същество. Подобно на бившия тийнейджър и настоящ зрял човек, така и бившата дъщеря и настояща (или бъдеща) майка има нужда да извоюва самостоятелността си и правото си да прави избор и да взема решения. Понякога това е труден период за нашите майки, защото промяната, която настъпва при нас, води до сериозна промяна и при тях – от майки те се превръщат в баби. Някои жени приемат този факт като „детронация” и им трябва повече време, за да свикнат с новата си роля. Затова, скъпи дами, бъдете търпеливи с вашите майки или свекърви, ако видите у тях проява на ревност или нежелание да ви предадат веднага „щафетата” на майчинството. Най-вероятно това ще отмине, а на тях просто им трябва време, за да осъзнаят и приемат промяната, която не е лесна за тях, защото, освен всичко друго, тя е и сигурен белег за остаряване.

   

  Как да поставяме граници

  Част от уроците на бременността и майчинството са свързани с извоюването на граници. Този процес често е дълъг и невинаги лесен, но е задължителен, за да може новото семейство и неговите членове да си спечелят правото да бъдат себе си. Извоюването на граници за жената в тази ситуация означава тя да може да маркира и отстоява територията си на Майка. За младото семейство отстояването на границите означава да заявят правото си на самостоятелност и независимост. Но за разлика от онзи виц, в който радио Ереван определя независимостта като ситуация, в която нищо не зависи от теб, в случая става въпрос за осъзнатост, че всичко зависи от теб и от партньора ти, както и от способността ви да носите отговорност поотделно и заедно и да сте последователни в решенията си. Ако усещате във вас тази решимост, както и готовност да я заявите открито, доста вероятно е родителите и от двете страни да уважават границите на вашето семейство.

  Не бъркайте обаче решимостта с отхвърляне. Да отстояваш граници в тази ситуация, означава не да отхвърлиш опита на родителите, а да го използваш, за да можеш по-лесно да намериш своя собствен път. Това е един от природните закони – ако искаш да промениш нещо, трябва първо да го разбереш и уважиш. И урокът, който учим като родители, е не само да бъдем самостоятелни, но и да останем свързани с тези, които са ни създали. Както в онази история за равина и неговия ученик, който го попитал: „Защо едно време хората са виждали лицето на бога, а днес ние не можем?”, на което равинът отговорил: „Защото днес вече никой не може да се поклони толкова ниско. Човек трябва да се наведе, за да гребне от потока”. Поуката е проста – ако може да се навеждаме, за да гребем от потока, шепите ни винаги ще бъдат пълни и ще можем да виждаме лицето на бог не само в другите, но и в себе си.

  Текст: Ивета Бургаджиева, психолог

  Още в Новини

  Пренаталните мултивитамини – жизнено необходими за майката и бебето!

  Пренаталните мултивитамини стават все по-популярни сред бременните и кърмещи жени. Резултати от многобройни  изследвания и опитът на майки от цял свят показват, че мултивитамините за… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh