01 Сеп 2017

Можем ли да купим любовта на детето с коледни подаръци?

Публикувана в Семейство
Оценете
(0 гласа)

Текст: д-р Иванка Ежова, www.ezhova.com. FB: Positive Psychology Net

Иванка Ежова, доктор по клинична психология, завършила образованието си във Франция, понастоящем изявяваща се в престижния университет Кингс Колидж Лондон, където участва в развитието на международни проекти в сферата на детското и семейно здраве, ще ни разкаже дали родителите могат да си „купят“ най-ценното – любовта на техните деца.

Коледен звън

Заедно с честването на Христовото рождение, в съзнанието на по-малките, Коледа е време за подаръци и много внимание от цялото семейство. Раздаването на подаръци от доста години се е наложило като социална норма. Дядо Коледа, наричан още Дядо Мраз или Санта Клаус, е именно персонажът, който носи подаръци на послушните деца. Както всички знаем, подаръците са закупени от семейството и най-вече от мама и татко. Това е един от начините, чрез който родителите изразяват любовта си и показват, колко много държат на децата си. В случая на разведени родители, без значение дали отношенията след развода са приятелски и дипломатични, или обтегнати и по-конфликтни, Коледа може да се превърне в момент, в който родителите се сравняват и състезават, искайки да покажат на другия, че се справят по-добре от него, в ролята на настойник.

,,Детето обича повече мен!’’

...е често срещана фикс идея, която може да породи редица последствия. В тази статия, ще обърнем внимание на две от тях:

 • Детето е като ,,пионка’’ в отношенията на родителите.
 • Детето усеща играта на възрастните и извлича полза от нея.

Детето ,,пионка’’ в отношенията на родителите

 • Подаръкът е внимание

Важно е да отбележим, че детето и най-вече малките дечица (на възраст между 1–3 години) винаги се радват на подарък. За тях това е внимание. Символиката на жеста е една и съща, независимо дали те получават скъп или евтин подарък.

За стойността на подаръците

В детското развитие и възпитание, получаването на подарък също символизира постигането на някаква цел. Примерно, когато детенцето се научи да ходи на тоалетна и вече няма нужда от памперс, то получава награда. Именно оттам идва и идеята, че Дядо Коледа носи подаръци на добрите и послушни деца. За децата, подаръците са материална награда за добро поведение, което те са постигнали, за да задоволят родителските искания и очаквания от тях. Тук е важно да се подчертае, че материалното по никакъв начин не може да измести любовта и вниманието, което целогодишно децата получават от родителите. Едно детенце, било то в много млада възраст, винаги чувства отношението на родителите между тях и към него. Ако майка му даде награда, а то чувства, че нещо не е наред, този предмет няма никаква стойност.

 • Конфликтите между родители могат да породят вина

Колкото и да е празнична коледната обстановка, ако детето усеща напрежение между родителите, то може да се почувства виновно. Примерно, ако родителите се състезават и се опитват по този начин да се наранят, детенцето може да изпита вина, защото е центърът и причината на тази надпревара. Но то не знае, че е най-вече е начинът и инструментът, по който родителите решават сметките си. Този сценарий може да провокира емоционално и психическо страдание, с потенциални негативни последствия в юношеска и зряла възраст. Не трябва да забравяме, че детето все още няма нужния речник, за да си обясни какво се случва, но чувства емоцията от породилата се ситуация. Тази липса на обяснение може да доведе до страдание по-късно. Съветът, който можем да отправим към родителите е да мислят на първо място за детето, като ,,отделно’’ създание със свои чувства, болки и желания.

 • Напрежението между родителите може да породи в детето, липса на вяра във възрастните

Чувството на вина, вследствие на гореописаните ситуации, може да създаде слаба самооценка (,,Аз съм винаги виновен за конфликтите между мама и татко’’); липса на вяра и позитивни очаквания от възрастните, както и потенциално възпроизвеждане на модела на възпитание и комуникация на родителите. Разведените родители трябва да знаят, че разводът като събитие не е проблематичен, ако няма напрежение в отношенията им. Ако всичко е наред между тях, дори и разделени, те ще осигурят щастливо и спокойно детство на своите деца.

Детето извлича полза от играта на възрастните

Някои деца имат споспобността от най-крехка детска възраст да ,,анализират’’ ситуацията и да извлекат полза от отношението на родителите в по-късен етап от развитието им. Примерно, ако са разбрали, че родителите се надпреварват за тях, те може да провокират и засилят тези поведения, за да извлекат лични ползи: повече подаръци, повече внимание, повече време, прекарано с единия или с другия. Това може да задълбочи конфликтите между родителите и да даде негативен пример за подражание в юношеска и зряла възраст, основан върху пресметливостта и манипулацията (,,Аз ще манипулирам и стимулирам поведението на другите, за да получа това, което искам и постигна целите си’’). Подобни мисловни навици могат да доведат до емоционална токсичност и празнота, както за индивида, който ги поражда, така и за всички други участници.

Какво е решението?

 • Важно е родителите да работят в екип, независимо дали живеят заедно или са разделени.
 • Важно е да имат едно и също мнение по различните въпроси спрямо възпитанието на детето. Ако има различия, те се решават насаме, без да се замесва детето. Речта им трябва да върви в една и съща посока.
 • Светът на възрастните не е светът на децата: нека оставим детето да изживее детството си.
 • Детето е плод на любовта на родителите. В никакъв случай, то не трябва да се превръща в център на техните конфликти и различия.

 

Още в Новини

Официално откриване на Операционната към Отделението по съдова хирургия в Пирогов

В „Пирогов” официално беше открита Операционната към Отделението по съдова хирургия. Лентата преразязаха изпълнителният директор на университетската спешна болница проф. д-р Стоян Миланов и началникът… Прочети още »
Д-р Иванка Ежова

Доктор по клинична психология, завършила образованието си във Франция. Днес тя работи за един от най-престижните университети в света – Кингс Колидж Лондон, където участва в развитието на международни проекти в сферата на детското и семейното здраве.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo