27 Апр 2009

На уроци за родители в Габрово*

Публикувана в Семейство
Оценете
(0 гласа)

Кой ходи на училище за бъдещи родители? Зубрачките от 8-и клас, “фръцлите”, които винаги се подчиняват на модата, или просто любознателните бъдещи майки, които искат да научат нещо повече за бременността и майчинството и да са напълно подготвени за прекрасните мигове, които им предстоят с детето? За жалост в България курсовете за родители не са задължителни, както е в много страни по света. Ето защо само бъдещите и настоящите майки от по-големите градове могат да се радват на подобна “екстра”. Въпреки това обаче вече половин година младите семейства в Габрово имат свое училище за бременни. Центърът за семейна консултация и подкрепа “Нов шанс”, финансиран от програма ФАР, отвори врати, за да посрещне всички любознателни бъдещи майки, татковци и техните семейства. Специалисти от града – акушер-гинеколози, акушерки, психолози и социални работници, пък с удоволствие им предоставят това, от което те най-много се нуждаят – полезна и достоверна информация, отговори на постоянните им въпроси. Така бъдещите и настоящите родители вече се срещат с Новия живот по съвсем различен начин. Те са уверени и спокойни, че могат да се справят с всички предизвикателства, които ще срещнат.

Тихомир Недялков, ръководител на Центъра за семейна консултация и подкрепа “Нов шанс”:
“В началото, когато проектът стартира, всяка седмица бъдещи и настоящи майки се събираха в центъра за професионално обучение “Веда консулт”. Те слушаха лекции, посветени на бременността и майчинството. Няколко месеца по-късно направихме ремонт и занятията се преместиха в специално пригоденото помещение, което прилича на детската стая в МБАЛ “Д-р Тота Венкова”. Мястото е оборудвано с всичко необходимо за лекциите. Има кукла и ваничка за къпане, място за преобличане... Така нагледно нашите курсистки могат да се упражняват да къпят и преобличат бъдещото бебе, дори да го кърмят. Постепенно разширихме програмата и вече има лекции и в събота. По този начин жените, които са на работа през седмицата, могат да посещават занятията.
В момента по проекта работят 14 специалисти – акушер- гинеколози, акушерки, педиатри, неонатолози, социални работници и психолози. Изборът на екип беше истинско удоволствие. Повечето се отзоваха с голям интерес, защото знаеха, че в Габрово има нужда от подобно училище за бъдещи и настоящи родители и консултации за тийнейджъри. Специалистите работят с хъс и желание. Те са наясно, че чрез лекциите и индивидуалните консултации помагат на младите хора да преминат през един от най-важните моменти в живота – раждането и отглеждането на детето. За съжаление обаче хората в града са по-консервативни. В началото на проекта лекциите се посещаваха едва от няколко жени. Въпреки че Габрово е голям град, хората не са свикнали да ходят на подобни обучения. Докато разберат ползата от тях, трябваше да мине време. Наблюденията ни показват, че бъдещите и настоящите майки предпочитат груповите занимания пред индивидуалните консултации.
Целта ни е този център да продължи да работи и след приключването на проекта по програма ФАР. Надявам се с общи усилия да успеем. Въпреки че работим по-малко от година, положителните резултати вече са налице. Младите хора в града вече са по-информирани и по-уверени родители, отколкото бяха преди.

Д-р Ангел Анчев, завеждащ родилното отделение при МБАЛ “Тота Венкова” – Габрово:
Много лекари и акушерки от нашата болница изнасят лекции в Центъра за семейна консултация и подкрепа “Нов шанс”. Те отговарят на въпросите на бъдещите и настоящите майки, както и на техните партньори. Прави впечатление, че след стартирането на проекта жените идват много по-уверени и спокойни в родилното отделение. Те вече са наясно какво им предстои и как трябва да се държат през различните етапи на раждането. Когато жените постъпват при нас уплашени, това може да попречи на лекарския екип. Проектът трябва да продължи, защото с негова помощ семействата стават много по-информирани както за раждането, така и за отглеждането на бебето.

Д-р Светлана Малинова, завеждащ неонатологичното отделение при МБАЛ “Тота Венкова” – Габрово:
На лекциите идват по 5, понякога 10 бъдещи майки. В началото към тях се присъединяваха и вече родили жени, но един от основните проблеми, с които те се сблъскват, е липсата на детегледачка. Младите майки няма на кого да оставят бебето си, за да посещават курсовете, и това не им позволява да идват в центъра. Ако този въпрос се реши, те без проблем могат да се присъединят към занятията. Най-често лекциите протичат под формата на диалог. Бъдещите майки четат в Интернет, разговарят помежду си, но въпреки това искат да се консултират и със специалист, да зададат въпросите, които ги вълнуват. Разговаряме за храненето и захранването на бебето. Бременните се вълнуват за проблемите с кърменето, за първите разрешени храни. Особено актуален напоследък стана въпросът за имунизациите. Жените искат да знаят дали четири- и петвалентните ваксини са препоръчителни и дали те могат по някакъв начин да навредят на детето. Голям интерес и много въпроси има и за спешните състояния у дома с новороденото. Майките трябва да са наясно как да реагират, ако бебето се разболее или се случи инцидент и какво трябва да направят, докато дойде лекарският екип. Обсъждали сме списъка с лекарствата, които могат да дават на бебето през първите месеци. Жените не се притесняват да питат и да се включват в лекциите. Подобни срещи са много ползотворни, защото след раждането, когато се приберат у дома, майките са по-спокойни и уверени. Те знаят как да се грижат за бебето, какво да направят, ако възникне спешна ситуация. Не се притесняват и не се паникьосват. Въпреки че броят на момичетата, които идват, не е голям, уверена съм, че постепенно центърът ще се развие. Това е една изключително полезна инициатива.

Моника Михайлова, психолог:
В програмата на центъра за семейна консултация и подкрепа са включени много теми, свързани със семейните взаимоотношения, с чувствата на жената преди и след раждането. Една от най-дискутираните теми е за депресията след бременността и как майката да се справи с нея. Жените, които посещават центъра, искат да получават практически съвети и ние им ги предоставяме. Има много начини за борба с препятствията, които възникват през бременността и майчинството. Колкото по-подготвени са бъдещите и настоящите майки, толкова по-лесно ще ги преодолеят. Друг дискутиран проблем са партньорските взаимоотношения. Появата на бебето променя ролята както на жената, така и на мъжа. И двамата трябва да свикнат с новия член на семейството. Понякога това предизвиква конфликти. По време на лекциите момичета споделят свои индивидуални проблеми и не се притесняват от присъствието на останалите. Една от полезните дейности на центъра е, че дава възможност и за индивидуални консултации. На тях проблемите могат да се дискутират в дълбочина, да им се отделя повече време. Вече няколко момичета са се допитвали до мен.
Очаквам аудиторията да нарасне. Центърът трябва да продължи своята дейност, защото тепърва семействата ще осъзнават ползата от подобни срещи. С всяка сбирка центърът набира скорост. Семействата имат нужда от повече информация, от специалисти, които да им помогнат във всеки момент, да отговарят на техните въпроси, свързани както с физическото развитие на бебето, така и когато любовта в семейството е застрашена.

Мая Ковачева

*Тази публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието й носят единствено Веда Консулт ЕООД и Промис С ООД и по никакъв начин не може да се смята, че тя отразява официалната позиция на Европейския съюз.

Още в Любопитно

Да посрещаме изгрева

Често срещана и доста вярна фраза: “Раждащата е с единия крак в гроба.” Наистина бременността и раждането са свързани с дълбоки и дори екстремни промени… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo