06 Юни 2019

Национален конкурс ,,Моето семейство" - зад кулисите

Публикувана в Семейство
Оценете
(1 глас)

След големия успех на конкурса за любовен разказ, от който се роди сборникът „Лабиринт на любовта“ (издаден от списание „9 месеца“), останахме верни на инициативата да подаваме ръка на младите творци. Този път обаче насочихме прожектора към децата и вълшебството на тяхната душа. Щастливи сме, че провокирахме креативното мислене и желанието за създаване на изкуство. Открехваме завесата, надникваме към преживяното до момента и разкриваме пред вас емоциите, съпътстващи конкурса „Моето семейство“. Имената на победителите вече са ясни, а изборът им изключително много затрудни журито. През декември ще бъде издаден красив сборник с творбите от трите категории, а най-хубавото е, че всичко това върви ръка за ръка с благотворителната кампания „Деца даряват живот на деца“, която ще дари животоспасяваща апаратура на неонатологичното отделение в СБАЛАГ „Майчин дом“.

Някои от милите писма, които получихме от родителите на децата, включили се в конкурса…

,,Адмирации за инициативата – това е начин децата да разгърнат въображението и да развият уменията си под формата на игра! За нас беше голямо предизвикателство ­ игра на думи, закачливи рими, смях и толкова положителни емоции! Поздрави!" С.Д.

,,Изразявам огромна благодарност към целия екип за инициативата – да провокирате децата да търсят и изразяват себе си по свой начин! Адмирации, че във времето на технологиите и интернет екипът ви толерира изкуството сред нашето бъдеще – децата! Това ме кара да Вярвам! Надежда има! Благодаря ви!" Г.Ч.

,,Националният конкурс за детско творчество „Моето семейство“ е чудесен начин да насърчите децата да бъдат себе си, рисувайки или пишейки. Имаме нужда от повече такива възможности в България. С невероятно удоволствие се включваме, мило списание!" Л.И.

Екипът на списание ,,9 месеца" благодари сърдечно на всеки член на журито. Ето какво ни споделиха Васил Горанов, Силвия Недкова и Йорданка Белева относно таланта, умението да изразяваш себе си и формулата за успех…

  • Васил Горанов, български художник, живописец. Голяма част от платната му са посветени на исторически събития. Картини на художника са собственост на редица колекционери както от България, така и от чужбина. 

newvas

,,Талантът при децата започва да се проявява около 4-годишна възраст и именно тогава той би могъл да бъде забелязан. Обикновено талантливите деца са по-чувствителни, те предпочитат да се усамотяват, за да творят. Талантът е разнопосочен – някои деца, които рисуват добре, същевременно умеят и да пеят, притежават усет към конструирането и към всичко красиво в живота. Тази вродена естетика, която аз наричам талант, се проявява във времето и обикновено се забелязва по-лесно при масови прояви. Добър пример е конкурсът „Моето семейство“, особено когато става въпрос за деца на 3–4 години. Съпоставяйки рисунките, излиза на преден план по-способният, по-талантливият, онзи, който притежава вроден талант. Имам наблюдения, че големи спортисти също могат да рисуват. Все пак изобразителното изкуство допринася за триизмерното мислене. Разглеждайки творбите на участниците в конкурса „Моето семейство“ в уютната редакция на списание „9 месеца“, ми беше безкрайно приятно да се запозная с произведенията на толкова много талантливи деца в България, които тепърва ще поемат щафетата и ще създават бъдещото изкуство на страната ни, на Европа, а защо не и на света?

Изключително трудно и отговорно беше да преценя кои да бъдат отличените в конкурса рисунки. Благодаря на списание „9 месеца“ за възможността аз да журирам в тази категория. В ролята на организатор медията дава светъл лъч в културния живот и служи като ориентир на децата, за да стигнат там, където искат. Всеки един от участниците има талант. Съветвам ги да следват своя път към мечтите си, никога да не се отклоняват от амбициите си, да се развиват и да бъдат постоянни. Рано или късно човек достига това, за което се е борил.''

  •  Силвия Недкова, литературен журналист, автор на стихосбирката „Евангелие на тревата”

cats silv

,,Всяко докосване до различно виждане за света е вълнуващо. А когато става дума за деца, към вълнението се прибавя и изумление. Това е като да откриваш собствения си свят през свежи, недокоснати от поквара и скептицизъм очи. Форма на прераждане е, носи надежда и светлина.

Това е единственият начин да видим бъдещето, до което няма да доживеем. То е кодирано в детските представи, заложено е във фантазията им, в несръчните им опити да подредят хаоса още в ранните години. Да, децата създават поезия – непохватно, неумело, но с много обич. С много повече обич от нас, възрастните. Как може да не вълнува това?

Ако детето носи талант и родителите не му поставят ограничения, то ще намери начин да го развие. Важното е родителите да не поставят бариери заради собствените си страхове и съмнения. По отношение на поезията това има още едно измерение. За да пишат добре, хората трябва много да четат. Ето тук е ролята на родителите. Независимо дали от детето ще излезе поет, то трябва да чете много, ненасилствено и с любов към книгите. Това не означава да бъде задължавано да покрива „квота“ от прочетени страници. Трябва да бъде стимулирано да обърне поглед към писаното слово само. Да бъде обградено от книги, да има достъп до нещо повече от учебници и монитори. Да открие театъра, киното, музиката в най-чистите им форми. Това трябва да правят родителите. Останалото е магията на живота и вътрешната потребност на таланта.

В стари времена в Европа писането на поезия е било част от учебните занятия. И до днес има образователни системи, в които децата пишат стихове като домашно задание. Писането на поезия е възпитателен процес – младото съзнание се учи да мисли метафорично. Животът ни предлага метафори на всяка крачка и е от изключително значение те да бъдат разбирани. Затова не толкова техниката на писане трябва да бъде включена в някакви форми на обучение, а поетичното мислене, усетът за метафоричност, за смисъл отвъд видимото. Успехът в поезията е относително нещо. Той е по-скоро постигане на вътрешно удовлетворение от създаденото. Няма как да се измери количествено. И това също трябва да бъде разбрано още в детска възраст. В поезията олимпийското състезание е неприложимо. Тя е непрестанен стремеж към съвършенство, няма как да се определи кой е по-близо до целта, защото цел и финал няма.''

  • Йорданка Белева, български писател, носител на престижни национални награди за поезия и проза, доктор по библиотекознание. В началото на годината излезе най-новата й книга с кратки разкази „Кедер”.

cats44

,,Как родителите биха могли да поощряват литературните заложби на своите деца? Като забравят за егото и амбициите си, с много търпение и разбиране, защото пишещото дете е чувствително дете, ранимо дете, дете, което реагира на света с думи. Според мен преди проявеното разбиране да отглеждаш млад автор, трябва да се случи нещо по-важно – да се възпита детето първо като читател, с вкус към добрата литература. Да му се помага да изгради своята езикова и литературна компетентност, да му се говори още от малко колко важни са книгите за хората, да се поощрява четенето и ако е възможно, да се отлага максимално получаването на „готови“ светове от филми и компютърни игри. Родителите на дете с литературни заложби трябва да се примирят с хуманитарната природа на душата му и да не очакват шестици по математика и другите точни науки. Много важно е детето да не бъде насилвано и от свръхочаквания, например да напише дебютния си роман на 14 години. Хубавото е, че в България съществуват утвърдени национални литературни конкурси, на които децата могат да преценят „актуалното състояние“ на таланта си.

Няма точна формула или ако има, тя е различна за всеки. Дали ще е повече свобода, или повече самота и уединение, повече щастливи дни, или повече пътуване до красиви места, стремежите и разбиранията за красивото са лични. За себе си съм забелязала, че ако един текст иска да се появи, той не се съобразява с удобствата на пишещия. Не можеш да помолиш идеята си да почака, защото точно в този момент си правостоящ в трамвая или миеш чинии. В този смисъл душата не се нуждае от нищо друго, освен разбиране към потребностите й, а те никога не са били повече от това да уважаваме въздушния й произход и да я оставяме по-често да лети.

Талантът се възпитава и отглежда. Повечето велики писатели не са деца на писатели. Талантът няма гени, но не харесвам и определението как освен постоянство друго не му трябва. Да не забравяме, че графоманите също са много постоянни. Убедена съм, че всеки носи в себе си таланта за това да е част от един по-красив свят и че интуицията често е гласът на заложеното в нас. Ако чувстваш, че това което правиш/работиш/твориш е противоестествено на вътрешния ти глас, по-добре не го създавай. В този смисъл вярвам, че всеки е създател на собствения си талант – дори да е наследен, наследено е само съдържанието, формата, в която ще го раздаваме на другите, е наш личен избор. Колкото по-внимателен и осмислен е, толкова по-добре.''

 

Още в Новини

Семеен фестивал на открито във Варна през септември

Морската столица вече четири години се гордее с едно събитие, което не само събира хиляди посетители, които се забавляват заедно на открито, но и го… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream