27 Апр 2009

Новият модел – семейство с едно дете

Публикувана в Семейство
Оценете
(0 гласа)

Мама, татко, дете. Това е! Така ли изглежда семейството на бъдещето? Съвременната статистика подкрепя тази тенденция с данни – около половината от партньорите в някои западноевропейски страни например днес имат едно дете.

Причини
Причините за решението семейството да остане с едно дете са главно външна принуда или съзнателен избор.
Към първата група са двойките, които са правели планове за повече деца, но животът ги е принудил да се откажат от тях. Най-честата външна причина са раздялата и разводът – 36% от единствените деца са отглеждани само от майката или от бащата. Заболяванията и смъртните случаи също провалят плановете за повече деца. Все повече двойки страдат и от т.нар. вторичен стерилитет – опитите за повторно забременяване остават безрезултатни, въпреки че първата бременност е била успешна.
Има и семейства, чието първо дете е родено чрез изкуствено оплождане, но те не биха се подложили отново на изтощителните и скъпи процедури.
След 1962 г. раждаемостта в някои развити страни на Европа спада от над две деца на жена до 1.4 деца, което се запазва и до днес.
Двойките, които имат едно дете по свое желание, се увеличават. За това има основателни аргументи – с едно дете справянето със семейството и с професията е по-лесно. В тези случаи около 68% от майките тръгват отново на работа още преди третия рожден ден на детето, докато това е възможно за 43% от многодетните майки.
Една трета от интервюираните в проучване французойки признават, че биха предпочели да нямат братя или сестри като малки, тъй като са страдали от недостиг на внимание и обич.
Някои майки споделят, че са си представяли в по-розови бои бременността, раждането и отглеждането на бебето и че не биха искали тези периоди да се повторят.
Има и родители, които – без особени причини – просто са щастливи с единственото си дете и не изпитват желание за второ.

С едно дете остават егоистите?
Повечето деца в семейството допринасят ли за оформянето на по-добър характер? Независимо от причините да се остане с едно дете такива семейства често са подложени на критични забележки от страна на околните. „Типично поведение за единак!” – са принудени да чуват, когато двегодишното синче не иска да отстъпи играчката си, а току-що тръгналият на детска градина юнак плаче за майка си. В тази лаконична присъда се съдържат всички предразсъдъци, които обществото има към децата без братя и сестри – че те са асоциални, саможиви, егоисти, капризни, разглезени... А пък родителите им непременно са надменни, кариеристи и истински егоцентрици.

Рядко има идилия и между братята и сестрите
Склонността на обществото да отхвърля модела на семейството с едно дете по-рядко се основава на сериозни аргументи, а по-често на интуитивната нагласа, че „от едно дете не може да се очаква нищо добро”. Само че романтичната представа за семейства с куп големи и по-малки деца, които си играят в пълна хармония, е далеч от действителността. Всъщност другарчета в игрите на тези деца рядко са братята и сестрите им, а по-често – връстниците им.
В миналото педагози и психолози са твърдели, че липсата на братя или сестри се отразява негативно на развитието на детето. Било е пренебрегвано, че има милиони деца от многодетни семейства с качествата, уж присъщи на единствените деца.

Положителните характеристики
Съвременни проучвания доказват изключително положителния образ на единствените деца. Според Томас фон Кюрти, психотерапевт от Аахен (Германия), тези деца се адаптират по-добре в обществото и стават по-оптимистично настроени и по-успяващи личности, отколкото децата от многодетни семейства. Главната причина е по-близката връзка между единственото дете и родителите му. Докато децата с братя и сестри често копнеят за повече внимание, единствените деца запомнят общуването с мама и татко, тяхната любов, която не е имало нужда да делят с брат или сестра.
Въпреки това Кюрти смята, че би било неправилно да се заменят старите предразсъдъци към единствените деца с нова теория, че те са по-щастливи. Той смята обаче, че влиянието на броя на братята и сестрите върху развитието на личността на детето е много по-слабо, отколкото се е смятало.

Топлата връзка с родителите
Многобройни проучвания показват, че за да израсне детето със самочувствие и с възможности за вграждане в обществото, то има потребност от по-голяма отдаденост на родителите си, както и от време за свободни занимания. Децата се нуждаят от граници, които им показват къде свършва техният свят, и от свобода, която ги окуражава и им позволява да растат и да изпробват възможностите си. Важно за тях е да са уверени, че потребностите им се вземат насериозно, че някой ги чува и уважава, независимо дали са на 5 месеца, или на 15 години. Много малка роля играе обстоятелството дали в семейството има други деца, или не. Основна е силата на връзката родители-дете.
Детето има нужда и от други деца. Затова е добре родителите с едно дете още в първите години от живота му да не го оставят да расте само в света на възрастните.
Като все по-разпространяващ се модел семейството с едно дете не е основание за безпокойства. То е отражение на обществото, в което живеем. Днес отношенията между хората не напомнят атмосферата на семейния кръг с повече деца, а изискват активни контакти и сближаване с непознати. Децата без братя и сестри се запознават с новите правила от ранна възраст, а в известен смисъл през целия си живот тренират да се приобщават към околните.

Nota bene
Специалистите днес са единни, че животът на 3-членното семейство не се отличава съществено от живота на многодетното семейство. И все пак добре е родителите с едно дете да запомнят някои неща.
По правило единствените деца се поставят повече в центъра на вниманието на родителите си. Дали става въпрос за спорове, изисквания или планиране на почивките, мама и татко вземат решенията, като се съобразяват и с детето си. В такива семейства няма място за мисли от рода на ”Сега е ред на брат ми или на сестра ми, аз трябва да изчакам”. Затова родителите трябва да не роптаят, ако понякога детето им има друго мнение. Как изглежда това в действителност?
Ако то няма желание да се разхожда, не бива да се принуждава насила. Звучи банално, но е по-трудно изпълнимо при едно дете.
Дали обаче единствените деца търсят по-често близостта на родителите си и не обичат да се усамотяват? Това е така. Много родители с едно дете се оплакват, че нямат време да обсъждат свои проблеми, защото детето обсебва цялото им време. В такива случаи важно е да се поставят граници между поколенията – има теми, които засягат само възрастните и те не бива да се обсъждат в присъствието на детето.
Често единственото дете отправя упрек към родителите си, че се съюзяват срещу него. Възможно е то да се чувства безсилно срещу „обединения фронт”. То няма брат или сестра, с които да се съюзи. Родителите не би трябвало да се смущават от това, а да се противопоставят на малчугана с аргумента, че така ще постъпят и родители с повече деца.
По правило майките и бащите са склонни към угризения на съвестта. Често имат чувството, че не се справят добре с децата, с професията, с домакинството. По-рядко ли ги спохождат такива терзания, ако имат едно дете? Едва ли. Обикновено и двамата родители работят и рано поверяват детето си на чужди грижи. Все пак в такива случаи угризенията на съвестта наистина са по-чести. А не би трябвало да е така. Важно е мама и татко да се радват на времето, което прекарват заедно като семейство, но и като двойка. Родителите с едно дете са по-склонни да предприемат всичко заедно с детето, но в интерес на хармоничната им връзка е те да не пренебрегват и забавления, които споделят само двамата – без детето!

Из чуждестранния печат
Катерина Кирилова

Още в Бременност по седмици

Проблемите ще отзвучат

Бременна съм в 8-ия месец и всяка вечер усещам как пръстите ми изтръпват, а по ръцете ми сякаш се разхождат мравки. На какво се дължи… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream