09 Сеп 2019

Обединяваща връзка е Любов

Публикувана в Семейство
Оценете
(1 глас)

Светът изпитва постоянна жажда за положителна промяна. Вие искате ли да участвате, знаете ли, че притежавате сила, скрита в сърцето? Добрите примери имат лице и име.

tanzaniya2

Срещнахме се с един от тях, който ни вдъхнови и мотивира. Нешо Пелтеков е от Пазарджик, занимава се с частен бизнес, въпреки че, завършвайки 12-и клас, обещава пред себе си, че няма да се върне повече в града. Към момента е разбрал – човек никога не бива да казва „никога“, защото вече седма година е обратно в родния си град. Според него има много позитиви да живееш в не толкова голямо населено място и ние сме съгласни. Той е избрал да не се фокусира върху минусите, а единствено върху плюсовете. Повярвал е, че има какво да даде, да покаже и да разкаже на жителите в Пазарджик. Защо? За щастие, имал е възможност да пребивава в мегаполиси и да пътува по света, събирайки опит и впечатления. Всъщност той не е в малкия град, за да му е по-лесно – напротив, желае да обогати съществуването на други хора, придавайки му цвят, щастие, осъзнатост, пълнота. В лесното липсва искра. Та нали именно, преминавайки през трудности, предизвикателства, перипетии, изграждаме своя образ. Това е единственият начин да вървим напред. „Комфортът е най-лошото нещо, което може да ни се случи“, сподели Нешо. Време е да научите и всичко останало, което той разказа…

Добрините не са „резервирани“ само за празници

nepal

Повечето хора са свикнали да се снимат с деца или пенсионери в нужда по време на Коледа или Великден, документирайки своето добро дело. Това обаче никак не е достатъчно. Преди повече от две години се запознах с жената на мой приятел, която се оказа директор на дом за деца с увреждания. Пожелах да се срещна с тях и когато това се случи, почувствах порив отвътре, знаех, че в себе си имам любов, която да споделя. Периодът беше преди новогодишните празници и може би отстрани всичко е изглеждало като поредната временна акция на загриженост. Но не. В дома видях, че децата си имат всичко материално – дрехи, играчки, домакински принадлежности, нуждаеха се единствено от обич и внимание. За определен период от време с помощта на национална програма всяко едно от тях се беше сдобило с „баба“. Целта – децата да усетят нормалния живот на хората извън своето ежедневие. Това ме подтикна да предложа на приятел, който създаде ‚,Съвет за младежка политика“, аз и хора от екипа на организацията да станем доброволци.

Вече година и половина, всяка седмица (в сряда) посещаваме дома. Откакто правим това, се усеща огромна промяна у децата, която директорката също забелязва. Истината е, че любовта лекува. Децата ни обожават, чакат с нетърпение да идем при тях. Понякога организираме работилници – месим хляб, приготвяме торти, а друг път се разхождаме в парка или правим барбекю.

 nepal1

Обиколи света, за да обикнеш родината

Пътуването до места с по-нисък стандарт на живот ме научи да съм благодарен за всичко – малко или голямо. Чистата питейна вода, с която разполагаме, не е даденост – десетки милиони хора по света нямат достъп до такава.

 56492498 382717602317305 1456438949265276928 n

Танзания

Последното ми пътуване беше до тази отдалечена дестинация. Изкачвах върха на най-високата планина в Африка – Килиманджаро. След експедицията прекарах няколко дни сред местното население. Условията за живот бяха тежки и напълно несравними с тези в Европа. Покрай масайското селище видях жена с бебе на ръце, увито във вързоп, с тях имаше и момиченце (около 4–5-годишно), което пасеше над 150 кози. Тази майка на две деца, при това едното кърмаче, беше там, защото нямаше на кого да повери грижата за малките, дори, както вече споменах, дъщеря й й помагаше в работата. Въпреки че не говорим на един език и сме съвсем различни, те ни посрещнаха изключително сърдечно. Създадоха се непринудени взаимоотношения, без предразсъдъци и рамки. Момичето грееше от щастие, играхме си заедно, носех я „на конче“, показвах й фокуси. От това семейство бликаше искреност, емоциите им не бяха породени от надеждата, че ще получат нещо материално. Приемат живота с усмивка и дават с желание – подариха ми кърпа в знак на благодарност, че съм отделил време на мъниците. Да, осъзнавам, че децата там не познават съществуването на другия свят, не са виждали различно от своето битие и поради това не мрънкат за лъскави играчки или всекидневни покупки. Според мен те са по-щастливи от новото презадоволено поколение в нашата действителност. Мисля си как в западните държави сме забравили простотата в отношенията – онова човешкото. Хората, които срещнах, са свързани с природата, така си помагат и това ги прави по-добри човешки същества от онези, потънали сред модерните технологии. Социалните мрежи може би са били създадени, за да изграждат връзки помежду ни, в действителност обаче се оказва, че ни разделят.

Филипини

Там видях картини, които не са красиви – докато майка работи в магазин за сувенири и тениски, малкото й дете спи на земята в кашон…

Перу

Децата, които живеят в джунглата, ходят боси и нямат привилегията да се радват на течаща вода.

Непал

Когато се изкачвах към базов лагер под Еверест, забелязах, че децата там също са боси. По дрехите им, и не само, си личеше, че не разполагат с течаща вода. Нямахме възможност да контактуваме директно, но прекарах сред тях две седмици. Хората там живеят в дървени колиби, а температурите падат до -20 градуса. В домовете им става толкова студено, че дори картоф не би могъл да оцелее. За да спасят храната си от измръзване, я държат в дълбоки почти два метра дупки под земята, които са изкопали предварително. Интересно е, че тамошните деца никак не са затворени в себе си, много се радваха на срещите ни. Сигурно каквото даваш, това получаваш. Знам, че впечатленията на други не съвпадат с моите. В техните представи хората, за които ви разказвам, са просяци, луди, изнервени, конфликтни… Аз имам очи за хубавите неща, а те са навсякъде около нас.

Нашата действителност

В България мислим, че изоставаме от западния свят, но това забавяне на темпото може да се окаже положително. Статистиките сочат, че броят на депресиите на Запад нараства. Жителите на местата с извънредно лоши условия не страдат от подобни психични заболявания. Има какво да научим от хората в Третия свят. Нека не търсим виновни, но е важно да знаем, че средата и родителите са в основата на благополучието на децата. Реших да създам фондация „7-те посоки на света“, която има за цел да информира родителите на деца от първи до четвърти клас за опасностите, които крият модерните технологии, чрез лекции (обхващащи няколко точки – родителство, среда, технологии, моментно възнаграждение, емоционалност), провеждани в различни училища. Макар да са свикнали да възпитават наследниците си по определен начин, ако не се започне отнякъде, промяна никога няма да има. Надявам се да им „светне“ лампичката и да пожелаят да се сдобият с повече информация по темата. Ако от 100 души дори само 2-ма разберат, че грижата за собствените им деца не е оптимална и решат да променят този факт, аз ще съм щастлив.

Важно е да учим новите поколения на емпатия и на това да не потискат своите емоции. Благодарение на социалните мрежи децата от най-ранна възраст губят способността си за изграждане на идентичност, устройствата допринасят за загубата на когнитивните им способности.

Без значение от местоположението, финансовото състояние или расата – всяко дете се нуждае от откровеност, доброта, разбиране и уважение. Обединяващата връзка е… Любов.

 

Разговора проведе Виржиния Николова

Още в Възстановяване след раждане

Красива и здрава

Дамите, които запазват натрупаните килограми след като родят първото си дете и забременеят отново, могат да получат сериозни усложнения през втората бременност. Проучвания показват, че… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream