26 Апр 2004

Две злини дебнат осиновяването

Публикувана в Осиновяване на деца
Оценете
(0 гласа)

Преди решението да осинови дете семейството минава през редица изпитания – продължително и безрезултатно лечение, всеки месец разочарование на жената, че не е забременяла, колебания, понякога съпротива от страна на възрастните родители, различни битови предразсъдъци... Накрая решението е взето и след преодоляване на куп бюрократични трудности около самия осиновителен процес детето най-после е при щастливото семейство. От дългогодишния си опит и наблюдения съм се убедил, че българските родители допускат две големи, понякога фатални грешки при възпитанието на осиновеното дете.
Първата грешка е
укриването, че детето е осиновено
Това е само българска порочна практика, която се среща в почти всички такива семейства, независимо от тяхното социално положение. Понякога играта на криеница става чрез най-различни и невероятни ходове. Познавам жена, която доста сполучливо имитираше бременност и “роди” в друг град. Тайната на осиновяването се пази фанатично (особено от майката), но семейството живее под постоянен страх за непредвидимата реакция на детето, ако научи, че мама и татко не са биологичните му родители. А че то все някога ще научи, никой не се съмнява. Какво ще стане тогава? Рано или късно този стресов момент идва. Различните деца реагират различно, но никога детето не оправдава родителите си, че са криели за осиновяването му.
Кога да се каже истината?
Смятам, че най-добре е да няма такава тайна. Така е при чуждестранните осиновители. По силата на нашите законови постановки те осиновяват само деца, които са отказани от български кандидат-осиновители – предимно от ромски произход над една година. Някои американски семейства осиновяват деца с вродени дефекти. Ще дам пример как френски семейства съобщават на близки и познати за пристигането в дома на осиновено дете. Това става със специални картички, понякога от няколко страници, при изготвянето на която се влага различно творчество. Задължително се отбелязват името, рождената дата и от кой град на България е взето детето.
В стихотворна форма едно семейство съобщава името на детето и обяснява, че след като е било търсено по четирите краища на света, родителите му го открили в един град на красива България… Друго семейство отпечатва карта на Европа и с дебела линия през континента съединява града във Франция, в който живее, с града в България, от който е взето детето.
Трето семейство поставя текста на съобщението в плик, на който е изобразен самолет с привързани на крилата куфари и високо развят български трикольор, а засменият пилот е самото дете.
Така осиновеното дете още с овладяването на първите френски думи вече знае, че е осиновено и че е родено в България. Много родители запазват българското му име или задължително го оставят като второ име. Тук няма тайни и страх от неадекватни реакции на детето, не се очаква и стрес.
Има и още една грешка, която допускат българските осиновители – свръхпротекцията, прекомерното угаждане и глезене на детето По принцип грешката е честа при еднодетните семейства, но при осиновяването е по-драстична. В тези случаи се добавя и страхът от реакцията на детето в оня ужасен момент, когато то ще научи дълго пазената тайна. Непрекъснатият страх още повече принуждава родителите да угаждат и да треперят над осиновеното. Не съм запознат с научни проучвания върху съдбата на осиновените деца в България, но може да се предположи, че в случай на лош изход причините трябва да се търсят преди всичко във възпитанието на тези деца. Двете грешки в такива случаи са равнозначни на две непредотвратени злини, които могат да имат непредвидими последствия.

Още в Новини

Държавата въвежда стандарт за развитието на бебетата

Служебното правителство възнамерява да приеме Наредба за стандартите за ранно детско развитие, предаде репортер на БГНЕС. “В стандартите е заложена идеята за относителната универсалност в… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo