28 Ное 2005

  Втори баща, втора майка...

  Публикувана в Осиновяване на деца
  Оценете
  (0 гласа)

  Смесените семейства включват биологичните и вторите родители, както и техните деца. В миналото, когато болест или война са покосявали майката или бащата, се е смятало за съвсем естествено вдовецът да си потърси нов партньор. Тогава са се събирали неговите и доведените деца, раждали са се и нови. Нашите баби и дядовци са се примирявали с тази ситуация. Убедени, че “така Бог е отредил” продължавали съвместно да посрещат житейските трудности.
  Сега времената са други. Семействата са по-малки, а родителите – много ангажирани с работа извън дома. Те трябва да отделят повече време и за своята професионална квалификация. Житейският стандарт е по-висок – децата имат нужда добре да се образоват, а не от малки да работят у дома, на полето или в дюкяна. Те искат да имат и повече вещи – дрехи, компютър, нужни са средства за техните развлечения и почивка, защото трябва да са в крак с времето и със своите връстници.
  Вече три десетилетия разводите не шокират и не учудват никого. Както някой го беше определил, “разводът е социално лекарство за неуспешен брак.” Дори и да е така, разпадът на семейството се преживява драматично. Останал сам с децата (в 90% това е майката), родителят се изправя пред много трудности Той преживява силно промяната, дълбоко е наранен, дори озлобен, ако причината за нея е изневярата на партньора. А драматично събитие понякога го прави и вдовец. Този родител вече поема двойна тежест. Отделя повече време за битови проблеми, струпват му се грижи от финансов характер, той не може да следи добре как живеят децата му и какво ги вълнува. Случва се някои стари семейни приятели деликатно да се отдръпнат – освен че е повече обременен, родителят се чувства и самотен, и изолиран.
  Много от останалите сами мъже и жени встъпват във втори брак. По данни на САЩ разведените вземат това решение след около 5 години. Така се оформя ново семейство, но в него влиза чужд човек и тази промяна често води до проблеми.
  В моята практика съм се срещала с момченца, които не можеха да приемат партньора на разведената си майка и тъгуваха за своя роден татко. В разказите на жените пък личеше искрен стремеж да защитят и да представят в положителна светлина новия мъж в живота им. Но тази идеална картина влизаше в противоречие с емоциите и поведението на тяхното дете. А това поведение включваше отхвърляне, неподчинение, та дори агресия спрямо майката или друго дете, което живее с неговия баща. Обикновено майките отправяха обвинения към детето, че недооценява “колко чичо Х. го обича...” А всъщност явно не беше така – някои от партньорите отлагаха сключването на брак. В други два случая пък биологичният баща категорично налагаше на детето да нарича неговата втора съпруга или приятелка “мамо”. При това детето не живееше постоянно при него – контактите му се ограничаваха само в рамките на някой почивен ден или по време на отпуската. Детето беше много малко и това доста го объркваше – да приеме, че има две майки, към които да се обръща с “мамо”.
  Оказва се, че често някои момчета, особено след 6 – 7-годишна възраст не могат да приемат новия партньор на майка си
  Причините не се коренят само в естествения стремеж да запазят емоционална връзка с родния си баща, нито пък защото другият, чуждият мъж не ги приема много искрено и любвеобилно. Важна роля играят негативната нагласа на майката към бившия й съпруг и озлоблението, което тя постоянно изразява към него пред детето. В такъв случай отрочето обикновено заема защитна позиция. То не коментира и не приглася на майка си в същия дух.
  Има сериозни проучвания и за това как се развиват отношенията на детето с втория родител Данните сочат, че в трудната пубертетна възраст такъв баща може да изиграе благотворна, стабилизираща роля, особено необходима при момчетата. Това се постига, когато двамата споделят и водят мъжки разговори, създават помежду си добър контакт. Но срещат се и не толкова добри варианти. Понякога детето поддържа тесни емоционални връзки с родния си баща и по този начин дразни новия партньор на своята майка, когато мъжът, живеещ в нейния дом, изисква тя на първо място да се грижи за него. Има случаи, при които вторият баща е свръхвзискателен и строг спрямо завареното дете или просто го пренебрегва, а демонстрира явни предпочитания към своето. В подобни ситуации майката се чувства между “чука и наковалнята”, трудно й е да балансира.
  Момичето също мъчително приема повторната брачна връзка на своята майка, особено ако с нея дълго време са живели сами и са силно привързани помежду си. По-малките се адаптират по-лесно. Същото се наблюдава и ако детето е живяло само с татко си. Новият човек се посреща с недоверие и неприязън, организира му се бойкот. Въпреки зловещия образ на мащехата, утвърден от приказките, много жени се справят добре с тази сложна роля. Една разведена майка, чието 3-годишно дете съдът бе решил да даде на бащата, го открадна от детската площадка. То започна да заеква, не можеше да я приеме, тъгуваше за мащехата, с която бе живяло две години. Съдът го върна обратно при нея и бащата. Изводът е, че в тези сложни, типични за съвременния живот проблеми и ситуации възрастните трябва да полагат усилия
  Нека родителите, които сключват втори брак или заживяват с нов партньор, се стараят да контролират чувствата си към него, да не хулят биологичния баща (майка) пред детето си и така да го накарат да се чувства пренебрегнато, изоставено и дори нелюбимо. Пред чуждите – вторите родители, също стоят нелеки задачи и трудности. Основната грижа е да не се допуснат разрушителни последици от семейната раздяла върху детската психика и развитие.

  Още в Развитие

  Да се извежда ли новороденото навън при минусови температури?

  Облекли сте на новороденото си по-дълги чорапки и терлички, не сте забравили и топлия цял гащеризон или новото комплектче от подплатени панталонки и яке. И… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh