25 Мар 2008

  Априлски Великден

  Публикувана в Празници
  Оценете
  (1 глас)

  Според православния църковен календар в последната събота преди Страстната неделя (19 април) се отбелязва Лазаровден. В българската народна култура този празник се свързва с моминството, невестинството и семейството. Казват, че който ерген не е коледувал и която мома не е лазарувала, не могат да се задомят. А наред с това могат да станат жертва на любовта на змея. Ритуалите, изпълнявани на празника, имат за цел да подготвят младите момичета за предстоящата им сватба и да ги представят пред общността като готови за този акт. Затова в този денят къщите се огласят от звънките гласове на лазарските песни и от тропота на танците, които пожелават здраве и берекет на всички у дома.

  На другия ден (20 април) се отбелязва Цветница или Връбница. Според библейската притча на този Христос тържествено е посрещнат в Йерусалим с маслинови клонки – символ на мира, и с палмови и лаврови клонки – символ на победата. Задължително за празника е ходенето на черква, като младите невести се причестяват заедно с децата си, а ако още не са родили – с роднински деца. Всеки носи върбови клонки, които, след като се осветят, се отнасят вкъщи и се пазят, защото служат за лек срещу уроки и уплах при малките деца. Добре известна е библейската символика на някои от най-красивите цветя. Така например лилията е символ на Богородица, игликата и момината сълза се свързват с Исус Христос и Мария, а червената роза е близка до духовната красота на св.Димитър.

  Приготовленията за Великден (27 април) започват още от четвъртък, когато по традиция се боядисват яйцата. Първото яйце се оцветява в червено и с него се чертаят кръстни знаци по челата и бузите на децата за здраве. Това яйце се пази под иконостаса през цялата година и служи за лек, като се потапя във вода, която после се изпива от болника. В черквата се носи по едно яйце за всеки член от семейството и то се освещава. С първите боядисани яйца се носи и обреден хляб, украсен с червени яйца, който е замесен от малки момиченца, за първи път усвоили това умение. Децата правят и китки от здравец и ги подаряват на съседите си. Според народните вярвания, ако на Велики четвъртък жените перат и простират дрехи, през лятото ще вали град. Те не бива да вършат никаква домашна работа, най-вече на Разпети петък, когато се препоръчва строг пост и дори са забранени говоренето и споренето на висок глас.

  В съботния ден се правят последните приготовления за великденската трапеза, на която трябва да има козунак и печено агне пълно с ориз и дреболии.
  На Възкресение Христово след черковната служба всички се чукат с яйце за здраве, като особено щастливи са децата. Те “се борят” с яйцата си. Който победи, взема яйцето на победения. “Биячът” се запазва, защото неговите черупки имат лечебна и магична сила. За първи път майките, които не са извеждали детето си навън, го правят именно на Великден с вярата, че детето им ще бъде добре прието от общността. Задължително е ходенето на гости на възрастните родители и на кумовете, като им се носят погача и червено вино.

  Още в Бременност

  Той и Тя по време на бременността

  През бременността вие имате пълно право да се чувствате специална и да очаквате от близките си да сте обект на най-нежното им внимание. В тази… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh