01 Мар 2006

Време е за прошка

Публикувана в Празници
Оценете
(0 гласа)

Според православния канон началото на четиридесетдневния великденски пост е предхождано от двата последователни празника Месни заговезни (26 февруари) и Сирни заговезни (5 март). На първия празник, за да предизвикат прераждащата се природа, децата от Софийско правели оратник, машала – сноп от слама, който запалвали и разпалвали, подвиквайки: “Ората, копата, дай ми, чичо, момата, да ти не запалим брадата!”
Вторият празник бележи началото на седемседмичния пост. На този ден се ядат масло, сирене и яйца. Празникът е известен като Сирна неделя, Сирница или Прошка. През цялата седмица, особено във вторник и петък, жените спазвали забраната да не перат и да не простират бяло пране, за да не бие градушка през лятото. Заедно със своите съпрузи те посещавали кумовете и възрастните си роднини, за да им целунат ръка и поискат прошка, тъй като вечерта, щом седнели на трапезата да заговяват (с баница със сирене, рибно ястие и мляко), всички трябва да са се помирили и да са си простили сторените грешки и обиди.
Задължително за сирнишката обредност е т.нар. хамкане, ламкане или лашкане на бяла халва, парче сирене или яйце, които най-възрастната жена в семейството завързва с червен конец на гредата на тавана или на хурката си. Всички деца сядат на пода с ръце зад гърба си и се опитват с уста да захапят люлеещото се лакомство. След това бабата запалва конеца и пепелта от него се пази като лек срещу уплах и уроки. В миналото на този ден се правели т.нар. сирнишки огньове и имало младежки стрелби със стрели и пушки.
При арменците празникът Заговезни носи названието Парегентан, т.е. празник на доброто, плодородието и жизнеността. В миналото по селата ходели юноши, маскирани като животни, и подобно на българските кукери с викове, песни и обредни танци прогонвали злите сили. Вечерта се палели огньове и младежите ги прескачали за здраве и за прогонване на болестите. От миналия век насам Парегентан в градовете се ознаменува с весели карнавални вечеринки.
До ден-днешен в Хасковско християни и мюсюлмани правят загялки. Всички ергени се събират на определено място край селото. Палят големи огньове и хвърлят по посока на селото горящи стрели (стрялки). Когато хвърлят стрелата, те я наричат на някоя мома, която харесват и за която искат да се оженят. На средата на мегдана се пали голям огън (машалган). Около огъня се скача и се играе, за да се отстрани всяка напаст, за да настъпи очистване от насекоми, болести и епидемии, да се донесе благополучие на хора и добитък, на ниви и градини.
По този повод в традиционните песни има доста шеговити и нецензурни изрази, предназначени за провокиране и за разпалване на сексуалното желание у младите и за защита на техните репродуктивни способности. Пример е и тази шопска песен, записана в с. Драгалевци, Софийско, в която младежите пеят:
Ората, копата!
Дай ми, чичо, момата,
да я водя из дол в дол,
да й сеча бела фурка!

Още в Кърмене

Кърмене с имплантати – мисия (не)възможна

Всяка жена иска да бъде красива и желана. Постиженията на съвременната естетична и пластична хирургия дават възможност да се коригират физически несъвършенства и жената да… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo