26 Сеп 2017

Първият учебен ден е време за мечти

Публикувана в Семейство
Оценете
(0 гласа)

Teкст: Ива Дойчинова

– Спомняш ли си, че се скъсах да плача в първия учебен ден? – припомня ми голямата ми дъщеря.

– Да, а защо плачеше? – питам я аз.

– Мислех си, че така трябва.

Този разговор, проведен наскоро, се кръстоса с интервю в студиото с  училищния психолог Елена Кърпачева, която ми каза: „Родителите товарят децата си със собствените си страхове от училището. Това създава у тях негативни очаквания от самото начало и може да им създаде проблеми”.

И това е абсолютна истина. Настроенията против училището в родителите са много повече от тези на радост и усмивка от първия учебен ден. Има оправдание за тези притеснения. Напоследък новините са така скроени, че изпъква само лошото: училищната агресия, непрестанните опити за смени в учебните планове, матури, стрес, санкции, оценяване. Нагласата на обществото ни като цяло премина в зоната на фиксация върху лошото и страшното и това се отразява на мнението ни за училището.

Няма как ние да имаме такива опасения и да не ги предадем на детето си. Как очакваме то да влезе в нов етап от живота си с радост и готовност, когато нашите очи са ужасени и виждаме главно потенциалните опасности, които на свой ред вербализираме с предупреждения и коментари от типа: „Много да внимаваш някой да не ти даде наркотици!“, „Да не се заядеш с някого, защото знаеш какви новини за побои чуваме!“, „Не знам кой ги държи в училище тези учители!“…

Спомням си, че в моето време на ученичка имаше точно обратната устойчива нагласа: „Това са най-хубавите години от живота ти“. Учиш, трупаш знания, намираш своите силни страни и ги развиваш и след това отлиташ към бъдещето, което градиш сам. Не искам да правя сравнение между времето преди три десетилетия и сегашното, но не мисля, че има голяма промяна. И ако има, тя е в положителна посока – по-красиви училищни стаи, нормални детски дрехи вместо униформи, интерактивно възпитание, по-шарени и цветни сгради. Според Елена Кърпачева детската агресия също не се е увеличила. Тя е същата, но сега се говори много за нея, тогава е имало обратната тенденция – към покриване на нещата. Но е имало и ТВУ-та.

В същността си прекрачването на училищния праг е нещо много хубаво и красиво. И не, не е вярно, че детството свършва. Напротив, то продължава и се обогатява. Не е вярно, че започват дълги наказателни часове, които приковават на чина. Започва навлизането в красив и нов свят на знания и откриването на талантите на детето. Настройте себе си по този начин, за да настроите и детето си да влезе с усмивка в училище. Да разбере, че е там, за да продължи да расте и да създава вълнуващи отношения с нови деца и възрастни.

Едно от нещата, които най-рядко казваме на децата си, е, че в училище те ще създадат едни от най-трайните приятелства в живота си. Кой от нас няма спомени, а и живи приятелства от това време? Това ще бъдат годините, в които те ще имат възможността да откриват света и себе си. Това ще бъдат годините, в които детето ви ще срещне някои от хората, които ще променят светогледа му – големите Учители.

Дайте възможност на своите деца да се влюбят в училището още преди да е настъпил 15 септември. Нашето беше „розовото“ школо и не защото яркият му цвят наистина е много убедителен, но в очите на едно дете беше очарователно, че учи в единственото розово училище в София. Обиколете училището, разгледайте го, харесайте заедно с детето неща от неговия двор или класни стаи, за които да си говорите. Подгответе го за първия учебен ден, казвайки му, че това е изключителен празник, който се помни цял живот. Красивите дрешки, уникалната раница и помагалата вече миришат на нова вселена и то е готово да влезе в нея, ако го насърчите с усмивка, вяра и добро настроение.

Спомням си първия учебен ден на Мина, но не със сълзите на родителите и децата, а с тези на учителката. Тя толкова се вълнуваше, че предаде това настроение и на нас. Помоли всички деца да си очертаят ръчичките на лист хартия. Четири години по-късно извади тези листове и отново ги помоли да си очертаят вече порасналите ръчички върху старите отпечатъци. Тогава вече всички си поплакахме, защото толкова бяха пораснали тези наши и техни деца. Това бяха усилията на учителите и родителите заедно.

В този ден си говорихме за характери. Учителката отчиташе не толкова резултатите, а назоваваше децата като личности със силни идеи и прояви. Моето Мине беше отличено като голямото сърце на класа. Това, което всъщност се случва в училище отвъд знанията, е, че се развива личността в социална среда. Човешките умения и характерът са това, което дава обучението, и не бива да ги поставяме на второ място след  успеха, изразен в оценки.

Отношението към учителите от наша страна е като към съидейници. Не си позволявайте да ги поставяте по-ниско от себе си и да не проявявате уважение към тяхната работа. Бъдете критични към нея, но не пред детето си. Ако имате съмнения или наблюдения, че детето има проблеми, идете в училище и говорете директно с преподавателите. Изграждайте плановете си съвместно, винаги в интерес и полза за личността на вашето дете – такова, каквото е. Давайте своите идеи на учителите как детето ви ще се чувства по-добре и от какво има нужда. Ще видите, че това работи за детето, за вас и за учителите му еднакво добре.

Първият учебен ден е време за мечти. Сълзите имат своето място в него, но не от страх, а от вълнение.

И ако вие сте от родителите, които ще преживеят тази есен първия учебен ден, гответе се за празник, за поводи за гордост и за един нов, голям скок в живота на детето ви. 

Още в Традиции и обичаи

Първите му стъпки

В народните представи на всички етнически общности в България дълбоко е залегнало убеждението, че физически здравото и пълноценно развито дете трябва да се научи да… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл