09 Юни 2017

Ревността между децата

Публикувана в Семейство
Оценете
(1 глас)

Братята и сестрите не растат заедно по собствен избор. Затова те не стават приятели автоматично. Но могат да станат, ако родителите им обръщат внимание на някои неща. Няколко съвета срещу ревността.

Когато се появи ново бебе, обикновено не бива да се очаква по-голямото братче или сестриче да го посрещнат с особено въодушевление. Затова е най-добре да се подходи без заобикалки към проблема, което значи без чувство за вина. Направо казвате на баткото или каката, че сте наясно, че не харесват бебето и биха искали да го натупат. Но няма да разрешите това, както не бихте разрешили и ако някой иска да натупа тях.

 •  Когато се появи бебето, някои деца се връщат към бебешкия си стадий – с пълни гащи, биберон и други подобни неща, които сте смятали за отдавна отминали. Включете се в играта! Дайте възможност на порасналото си дете да се чувства бебе. Не непрекъснато, но като при ритуал сутрин или вечер. Люлейте го на ръце и го питайте дали иска памперс през нощта.
 • Върнете се към спомените. Големите обичат да разглеждате заедно бебешките им снимки и да им разказвате колко сладки са били като бебета и какви прекрасни деца са станали.
 • Ако голямото ви дете се страхува за играчките си, уговорете се да ви извика, ако малкото се доближава до замъка от кубчета с намерение да го разруши. Спазвайте твърдо уговорката, за да не загубите доверието на голямото си дете.
 • Споделяйте чувствата на голямото дете, като го похвалите за непробудния му сън нощем и се оплачете от мрънкането на малкото през нощта. Вероятно голямото ще се опита да защити малкото с извинението, че то още е много мъничко.
 •  Ако голямото ви пита дали малкото братче някога ще порасне, кажете му, че един ден ще му се карате, ако разсипва кисело мляко по пода като батко си.
 •  Когато малкото спи, не му обръщайте специално внимание, а попитайте голямото си дете съзаклятнически дали не би искало да ви придружи до кухнята, за да изпечете курабийки.
 • Напомняйте на близки и приятели при посещение винаги да поздравяват първо по-голямото, а после по-малкото дете.
 •  Ако голямото ви дете има любима леля, пускайте го често с нея на разходка или на куклен театър.
 • От време на време подарявайте на двегодишното си дете мечтан от него подарък, като подчертавате, че сте го избрали заедно с бебето.
 •  Когато подсушавате бебето, привличайте по-голямото да ви помага, като ви подава крема или пелената, за да се чувства то полезно и обичано.
 •  Добре е да се справяте без съблазни за голямото, но често това не е възможно, когато бебето се нуждае от цялото ви внимание. За такива случаи пригответе предпочитани от голямото играчки, с които то да се занимава без вашето участие.
 •  Осигурявайте на голямото специално време за лудории с таткото – правене на снежен човек в парка, бой с възглавници и всичко друго, което изисква движение и е придружено с борбен дух. От време на време и порасналите деца се нуждаят родителите им да обръщат внимание само на тях. Това може да са 10 минути на ден за прелистване на любима книжка или за гушкане.
 •  При стълкновения между децата е добре да ги изслушвате едно по едно, без да раздавате присъди.
 •  Трябва да си признаваме, че има периоди, през които чувстваме едното дете по-близко от другото. Те могат да траят месеци, понякога години и това е нормално. Но се забранява да питате детето защо не може да стои мирно като другото или да давате за пример едното дете. Това лесно се изплъзва от устата на родителите, но ако се случва често, оставя следи. Всяко дете се нуждае от чувството, че е уникално и иска настоятелно да чува от родителите си кои са неговите особени качества.

Още в Свободно време

Бременно пътешествие

Мечтаете ли да пътешествате? Да видите Великата китайска стена, наклонената кула в Пиза или да поиграете с пингвините пред някое иглу?! Да? Сигурно често сте… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Крем за бебета с невен против подсичане
3
Душ гел/шампоан за коса и тяло
4
Подхранващо мляко с невен
2
Паста за зъби за деца
6
Чай за кърмачки
chaichai