07 Ян 2020

  Родителите у нас предпочитат да имат повече от едно дете

  Публикувана в Семейство
  Оценете
  (1 глас)

  Към момента повече от 70% имат едно дете, а само 26,5% са с две деца в семейството

   

  Гражданското общество и неговото участие в политиките на България е предпоставка за адекватното реализиране на различни публични стратегии и концепции, с оглед на удовлетворяване на потребностите на заинтересованите страни. В тази връзка сдружение „Лордес” инициира и изпълнява проект, целящ насърчаването на гражданското участие в политиките за подобряване на демографското развитие в България. Беше разработен Анализ сред целевите групи бъдещи родители, настоящи родители, бизнес и държавна администрация, показващ интереса на изброените целеви групи към включването във форми на гражданско участие в България и по-конкретно – във формулирането, изпълнението и мониторинга на демографската политика. За целта бяха попълнени и изведени в Анализа данните от над 120 анкети от всички заинтересовани страни, предимно от бъдещи и настоящи родители, в пет отделни раздела.

  В тази статия ще разгледаме анализираните и систематизирани данни от анкетното проучване, както и изводите от тях в Раздел 5. „Семейни модели“, касаещ настоящите и бъдещите родители и по-конкретно - брой деца в семейството, идеален семеен модел, както и за възрастта, в която респондентите считат за най-подходяща за родителство (респективно за майка и баща).

  Над 85% от изследваните родители и 88% от бъдещите родители нямат деца от предходен брак с партньора си. От изследваните представители на родители повече от 70% към момента имат едно дете, а 26,5% са с две деца в семейството. Интересни са въпросите колко деца искат да имат представителите на двете целеви групи (фиг. 1) и респективно какъв е техният идеал за семеен модел (фиг. 2).

  1

  Преобладаваща част от родителите считат, че искат да останат с едно дете, а 26,5% са готови да имат две деца. Значително по-позитивна представа за родителството имат семействата без деца, като близо 70% искат да имат две деца, а 21% - три.

  При оценка на идеалния семеен модел се вижда, че почти 5% от бъдещите и малко над 17% от настоящите родители имат като идеал едно дете в семейството. Преобладаваща част предпочитат да имат две или три деца (фиг. 2).2

  На изследваните представители на настоящи и бъдещи родители са зададени въпроси, насочени към оценка на най-подходящата възраст за жена да стане майка и мъж – баща. Правят впечатление относително близките оценки на двете целеви групи (фиг. 3). Запазва се моделът на водеща роля на мъжа и разлика между половете около две години.

  3

  Сдружение „ЛОРДЕС” е изпълнител по Договор № BG05SFOP001-2.009-0142-C01, проект „Насърчаване на гражданското участие в политиките за подобряване на демографското развитие в България” по програма „Добро управление”. Проектът се финансира, както следва: 85% от Европейския социален фонд и 15% национално съфинансиране.

  Сдружение „ЛОРДЕС”: Даниела Илиева; моб.: 0884 060 940; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

  Още в Новини

  Рисувай с Дани и подай ръка

  Благотворителна акция на Фондация “РИЦАРИ НА ДОБРОТО” в подкрепа на Център за деца с Аутизъм “Аутизъм днес ” 17 Юни, Южен парк, Голяма поляна, вход… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh