24 Юни 2019

  Сервиране на малкото – преди 100 години

  Публикувана в Семейство
  Оценете
  (1 глас)

  Още ли е бебето ви на шише? И вече на една година? Време е да го смените. След ши­шето идват: чашката, чинийката за каша и лъжичката — три предмета, които се употребяват при нареждане на детската маса за ядене. Яко искаме децата ни да се научат на маниери, трябва да ги научим от малки. Не мислете, че на една годинка вашето дете не може да се храни самостоятелно на маса. То не ще може да стигне изведнъж до изискванията на възра­стните – ние трябва да пригодим обстановката за неговото хващане. Несвикналите пръстчета изпускат чашата или лъжичката, а често и на­рочно вършат това. Ето защо в последните години всички фабрики произвеждат тези тол­кова необходими предмети от нечупливи мате­риали или дебел порцелан.

  И у нас много от добрите магазини снабдяват с тези малки комплекти за най-малките. В някои от тези комплекти дълбоката чинийка за каша се заменя със специална кръгла плитка цилиндрична чиния. Тези сервизчета са декорирани в разни ярки тонове: чер­вени, жълти, сини – знаем как винаги посягат пръстчетата на малкото към всичко ярко оцветено. За по-големите – от 2- до 4-годишни, те са декорирани с любимите животни – котенца, кученца, зайчета, а много от тях с илюстра­ции от познати приказки – Червената шапчица и др.

  bibl

  На година малкото спокойно може да се остави да яде самостоятелно на високия си стол или на отделна масичка. То свиква на самостоятелност в тази ранна възраст, не проявява ка­призи, тъй като не се занимават с него. Спокойно яде, даже не хвърля лъжичката, което толкова често върши, когато го държат на ръце или колене, за да го хранят. Ако малкото се храни на своя висок стол, няма нужда от употребата на покривка на таблата, а само от салфетка, която, освен около врата, добре е да се върже и около кръста, за да покрие цялата дреха и да не се измести; често то излива, без да иска, храната и ако има покривка, трябва постоян­но да се пере. За предпочитане е тогава масич­ката да се покрива с мушама, която има нужда само от избърсване. Я какви хубави мушами има в магазините – с тъкан на платно, с хубави мотиви.

  Храненето на едногодишните деца е много лесна задача в сравнение с 3–4-годишните. Вниманието на по-големите се отвлича от по­стоянни нови открития на това-онова и те са разсеяни при храненето. Затова по-голямо вни­мание трябва да се обръща то да бъде привлекателно. Те са малки, обичат малките животни и пръстчетата им посягат на всичко по-малко обемисто. Тази част от живота им трябва да се използва, за да се развие у тях чувството на красота, дори и при храненето. Сло­жете малка вазичка с цветя на масичката им, та даже и саксийка.

  Три-четиригодишните вече са по-големи – скоро ще седнат на масата с възрастните. Нека привикват. Децата са малки маймунки – подражават на всичко, което големите вършат. И колко пъти отказват да пият млякото си или водата в порцеланова чаша, а посягат към по-високата, стъклената? Дайте им стъклена, но по-дебела, като малка бирена чаша.

  Сервирането на малките на отделна маса ги приучва на самостоятелност и по-лесно ще бъдат готови вече в училищната възраст да седят с възрастните на масата. Дотогава те ще се научат как да се държат, да не разливат, да не капят, да не чупят.

   

  Н. Сл. Василева

  Още в Бременност по седмици

  Подходящи са от бадем и от жожоба

  Какви масла най-често се препоръчват през бременността? През бременността се препоръчват етерични масла от бадем и от жожоба. Те са щадящи, което ги прави безопасни… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh