24 Авг 2009

Снаха & свекърва – възможната любов

Публикувана в Семейство
Оценете
(0 гласа)

Ако сте в добри отношение с партньора си, това не означава, че тази хармония ще се предаде автоматично и на контактите със свекървата или с тъщата. Дори напротив – почти във всяка култура има всевъзможни истории и шеги за взаимоотношенията между снахата и свекървата, зетя и тъщата, представящи ги в не много позитивна светлина.
Възможно ли е тази представа да се промени? В действителност има два основни проблема. При първия родителите не зачитат личното пространство и стремително се месят в живота на младата двойка. Вторият е свързан с преустановяване на каквито и да са взаимоотношения с възрастните родители и другите роднини. Нито една от тези крайности не е за предпочитане.

Къде започва сблъсъкът?
Началото на проблемите често съвпада още преди сватбата със срещата на бъдещата булка и майката на момчето. При някои снахи сблъсъците със свекървата възникват при планирането на сватбата и практическите детайли около нея. Често срещана грешка на мъжете в този момент е, че те не са направили любимата си приоритет №1 в своя живот и все още оставят на мама да взема решенията вместо тях. Това поведение е „синдром на мъжка инфантилност”, тъй като вмешателството на родителите буквално може да разруши устоите на младото семейство. Симптомите на този синдром се изразяват в честите реплики от страна на бъдещата съпруга: „Все още майка му казва какво да прави”, „Майка му идва вкъщи по всяко време", „Той зачита повече нейното мнение" и др.
Ако младата двойка не успее да установи ясни граници кога техните родители могат да идват в дома им или да се намесват в решенията им, хармоничното общуване в брака ще се постигне много трудно. Родителите от своя страна трябва да дадат на младите лично пространство, без да нахлуват в чуждите територии и без да създават излишни интриги. За съжаление това е по-лесно да се каже, отколкото да се приложи на практика, затова бъдещото семейство трябва много да внимава, ако иска да запази баланса и любовта във взаимоотношенията си.
Когато двойката има дете, трябва да се знае, че основните авторитети при вземане на решения са родителите му. От друга страна, присъствието на баба и дядо в живота на детето е важно и не е за пренебрегване. Добра идея е малко след раждането (а дори още преди него) двойката да събере родителите и от двете страни и да сподели правилата и очакванията си при отглеждането на детето, за да няма нежелани вмешателства.
Изключително важно за свекървите е да запомнят, че те вече нямат същите привилегии, които са имали като майки на синовете си. Те не могат да отиват на гости на семейството на сина си по всяко време, не бива да звънят всеки ден по телефона, нито да изискват мигновена помощ, например да им почистят мазето. Нуждите на съпругата вече са преди нуждите на свекървата.
Друг често срещан проблем са оплакванията на снахата, че често е критикувана от свекърва си. Подобно поведение може да причини дълбоки рани в емоционалния живот на младата жена.
Понякога обаче и свекървата има сериозни разочарования. Често снахата не се интересува от личния живот на свекърва си, освен ако не става въпрос за гледането на внуците. За съжаление това е доста срещано. Ето защо изключително важно е снахата да проявява интерес към живота на родителите на съпруга си, разбира се, без излишна фамилиарност. 

По-добрата снаха
Има няколко практични съвета, които снахите могат да спазват, за да подобрят взаимоотношенията със своята свекърва.
 Не се опитвайте да променяте свекърва си. Променете реакцията си към това, което тя прави.
 Не влизайте в директен сблъсък със свекърва си. Нека партньорът ви да решава проблемите с майка си. Кавгите могат лесно да унищожат доверието във вас.
 Постарайте се да опознаете свекърва си. Поканете я на обяд или на гости. Изненадайте я с подарък или с топло телефонно обаждане.
 Помогнете й да се отпусне, когато идва на гости, за да не остане с усещането, че не ви е приятно да е наоколо.

По-добрата свекърва
Свекървата също трябва да предприеме няколко стъпки, за да разчупи леда и да установи добри отношения с новия член на своето семейство.
 Използвайте положителни думи и изрази за избора на сина си пред съпругата му. Кажете, че се радвате, че са прекрасна двойка.
 Отнасяйте се към семейството на сина си с респект и уважение. Не унижавайте снаха си и не влизайте в личното й пространство.
 Не забравяйте, че след сватбата синът ви вече има съпруга, която трябва да уважава и почита.
 Не критикувайте и забравете саркастичните забележки.
 Не нарушавайте границите, които семейството е определило.

Стоян Георгиев
магистър по семейна терапия

Още в Мнението на специалиста

Ужасната кашлица

Задъхвате се, борите се за всяка глътка въздух, от очите ви потичат сълзи… Всеки човек познава кашлицата – неприятна, досадна, а понякога дори и болезнена.… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo