27 Юни 2007

  Да се кръсти ли бебето на баба или на дядо

  Публикувана в Споделено
  Оценете
  (0 гласа)

  ТЯ каза - Спомням си как избирахме име на първото ни дете. Упражнението се състоеше в следното: аз предлагах нещо, а Той отказваше. После аз предлагах нещо друго, а Той... пак отказваше. И така три месеца, докато...
  “Добре... а какво ще кажеш да го кръстим Филип, ако е момче? Много ми е любимо това име.”
  “Не! Не ми харесва. В името трябва да има “р”!”
  “Това не важеше ли само за кучетата... Ако искаш да го кръстим направо Ричи, ето има и “р”, или направо Ротвайлер?” “Стига глупости!”
  “А Мартин? Ще му викаме Марти или Марто?”
  “Не, много ми е... като мартини...!”
  “?!?!... Добре, а искаш ли, ако е момиче, да я кръстим Надежда – като майка ти?”
  “Ми, добре!”
  А! Съгласи се! И без буквата “р” в името!  Истината е, че и аз нямах нищо против. Съвсем сериозно го предложих. Надежда много ми харесваше заради смисъла – надежда! Харесвах и баба й Надежда. Освен това терминът ми беше няколко дни преди деня на Вяра, Надежда и Любов. Ето – детето идваше с името си! Браво! Успяхме (без много бой) само за някакви си три месеца да открием името на дъщеря ни, която нищо не подозираше и си подритваше в корема ми.
  По същото време моя приятелка, бременна в петия месец, се раздели с бъдещия татко, защото той искаше детето ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да носи името на баща му, ако е момче, или името на майка му, ако е момиче... Да, ама на бъдещата майка никак не й харесваха тези две имена, както и това така притеснително ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
  Всичко дотук води до един-единствен извод: да се кръсти детето на баба или на дядо няма нищо лошо, АКО и двамата родители са съгласни. При това 100%, без никакви компромиси. Или ти харесва и приемаш, или категорично отказваш. И другият се съгласява. И спорът приключва още преди да е започнал. След това прегърнати просто продължавате да търсите онова прекрасно име, което харесвате и двамата... името на вашето бъдещо дете! И гледайте да го обмислите добре, защото изборът е много сериозна задача. Толкова често се случва да си разказваме истории, в които родителите направо “са отмъстили” на детето си с разни смешни или странно звучащи имена.
  Как ви звучи Лимон? А Пейка? Табуретка, Нацол, Ифигения? А Мечо Вълчов Лисичков?! Това е реално съществуващ човек! Може би са решили, че след като таткото се казва Вълчо, добре е детето да е Мечо, пък и фамилията съвсем подхожда – Лисичкови. Един ден, живот и здраве, се очаква внучето да бъде кръстено Зайко! Разбира се за това са виновни родителите! Представете си как се налага да растеш със смешно име и постоянно да търпиш разни прякори. После се комплексираш, не смееш да кажеш как се казваш на момичето, в което за първи път си влюбен... А когато вече си достатъчно пораснал (толкова, че вече сам стигаш до морето със собствен автомобил), започваш да обмисляш варианти как да промениш името, с което мама и татко са те дарили.
  Затова МИСЛЕТЕ! Имате на разположение цели 9 месеца, за да изненадате приятно нищо неподозиращото малко същество...

  Р.S.
  Нека разпръснем една заблуда. Когато кръщаваш детето си на някого, детето носи неговото име, нали? Това значи, че Доротея не може да е кръстена на баба си Донка, защото, ако беше кръстена на същата баба, тя щеше да се казва Донка, а не Доротея...
  Както и Мирослав не е кръстен на дядо си Минчо! Категорично!

  ТОЙ каза:
  Вярно е, че съществува и такава традиция. Ако имаш син, да го кръстиш на баща си. Така се продължава родът. И тази традиция още се спазва, и то много осезаемо. Аз обаче никак не съм съгласен. Първо, защото имената остаряват и губят очарованието си. Защо тогава да се повтаря все едно и също име през поколение. Дядото Георги, бащата Димитър, синът Георги, неговият син Димитър и т.н. – до безкрай.
  Второ, защо е нужно да се робува на подобни ограничения, щом можеш да дадеш на детето си ново начало с име, което си е само негово, а не на още около 60 човека от родата?!
  Трето, ами ако името е грозно? Ако е обикновено и не звучи добре на младите родители? Нима уважението към по-възрастните в семейството се засвидетелства точно по този начин?! Категорично не. Дори смятам, че е признак на псевдоуважение и лицемерие в отношенията между двете страни. Казвам лицемерие, защото уважението не си проличава, когато “щампвате” детето си с името на баща си или майка си, а когато го възпитавате в ценностите, в които са ви възпитали вашите родители.
  Четвърто, освен дядо пеленачето има още един дядо и две баби – кой по-напред да се уважи? Нима родителите на таткото заслужават повече от родителите на майката?!
  Пето, въпросът на кого да се кръсти детето създава толкова скандали дори в днешно време, че ми се струва примитивно едно толкова щастливо събитие като раждането на дете да се помрачава от такива егоцентрични разправии.
  Шесто, сещам се за статистиката на най-странните имена у нас. Оказва се, че те са хибрид между имената на баби и дядовци. В резултат се получават недоразумения, като Носимира. А и сме чували приказката за детето, на което дядовците се казвали Пешо и Кирчо, та затова го кръстили Пешкирчо. Тя е емблематична.
  Седмо, ако имате повече деца, кръстеното на някого често става и негов любимец, което ощетява другото дете и го поставя в неравностойно положение...
  Има и още, но стига. Мисля, че при избора на име родителите би трябвало да проявяват разум, фантазия и да не се съобразяват абсолютно с никого. Защото става дума за тяхното собствено дете, което те са създали и те ще отгледат.

  Още в Здраве

  Обзор на венерическите болести

  Доц. д-р Георги Пехливанов завършва медицина през 1979 г. в София. Придобива специалност дерматология през 1984 г., социална медицина и обществено здраве през 1996 г.,… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh