27 Сеп 2005

Голямото надлъгване - Как да извлечете полза от разказите на майките за гениалното им отроче

Публикувана в Споделено
Оценете
(0 гласа)

Моята 8-месечна Ади отдавна ходи, моят 3-месечен син спи непробудно, дъщеря ми на 1 година говори с изречения – защо ли някои майки неспирно хвалят детето си? Едно проучване води до изненадващи резултати. И до идеи как животът на майките с “нормално” развито дете може да е по-спокоен.
Според известния немски детски психолог Бруно Бетелхайм децата се нуждаят от приказки. Явно е, че и много майки (и бащи) имат същата потребност, но не от приказки за Червената шапчица или за Вълка и седемте козлета, а за гениалното им дете, което владее всичко, което научават и останалите деца, но далеч по-рано от тях.
За разлика от слушателите на приказките на Братя Грим, които с облекчение дочакват края им, защото всичко свършва добре, публиката на родителските хвалби не се чувства добре. Тя често е засегната или най-малкото обхваната от съмнения и угризения. Защо ли някои (предимно) майки се чувстват длъжни да хвалят отрочето си без мярка?

Вниманието е храна за душата на бебето
Педиатрите и психолозите се отнасят снизходително към манията на майките, които постоянно занимават околните с постиженията на детето си. Те обясняват това с особеното състояние на жените, които реагират много емоционално на всички сигнали на бебето още преди раждането и след това. Те живеят в свой собствен свят, в центъра на който е бебето, а там и най-малките крачки в развитието имат гигантско значение.
Докато околните вътрешно се подхилват на прекаленото вживяване на майките в постиженията на отрочето им, то има полза от това. За малкото вниманието и високата оценка са истинска храна за душата. Ако тази фаза се ограничи с първите месеци на живота и в нея е въвлечено само семейството, в това не би имало нищо лошо. Само че за много родители е трудно да спазват границата. В резултат на това не само гордите баби и дядовци, но и приятели, съседи и случайни хора биват заливани от разказите за доста пресилените постижения на бебето.
Явно изкушението да се подкрепи собственият Аз с примери за детето-чудо е огромно. По този начин много майки намират потвърждение на значимостта си, което вероятно им липсва във всекидневието с бебето. Това се отнася особено за жените, които са били високо в професионалната йерархия и им е трудно да се примирят с ролята си на детегледачка.
А какво изживяват слушателите? Не е трудно да се отговори – когато чувате, че дъщерята на съседите на 1 ½ год. напълно самостоятелно е преминала към гърнето и няма нужда от никакви пелени за еднократна употреба, докато въпреки усилията ви собственият ви син на 2 ½ не иска и да види гърнето, чувствата могат да са само дълбоко неудовлетворение и потиснатост. Мрачни мисли (“Дали нещо не е наред с нашия син?”), комплексираност (”Защо някои майки се справят толкова лесно, а при мен всичко става толкова трудно?”), болка... Какво помага срещу това? Не можете напълно да избегнете сравненията.
Конкуренцията е нормален човешки двигател, който най-често има силен стимулиращ ефект. Сравнението с връстниците има важна роля при развитието на детето, особено ако родителите нямат опорни точки за това кое е норма и кое – не. Например, ако детето не чува добре, някои родители могат да пропуснат този дефект, смятайки, че то е спокойно и има здрав сън. В много случаи родителите на дете с нарушен слух могат да забележат, че нещо не е наред само при контакт с бебе с нормален слух.
В края на краищата трябва да приемате предизвикателството. Това е подобно на “душевно имунизиране”. Сравненията, които ви причиняват болка, са нещо като душевна инфекция. Тя боли, но ако работите върху себе си, с времето ще развиете съпротивителни сили.

Терапия за “имунизиране”
Разберете как стоят нещата в действителност. Когато сте изложена на поредната пледоария за способностите на чуждото дете, помъчете се да си отговорите дали майката още не е в еуфория след раждането на първото си дете, или има силна потребност да подхранва ниското си самочувствие. Опитайте се да се наблюдавате отстрани – можете ли да се усмихвате с разбиране на чутото, или то ви потиска? Не оспорвайте болката – самият факт, че се чувствате засегната и го признавате пред себе си, действа разтоварващо.
Поставяйте си собствени граници. Определете кое има значение за вас и кое – не. За по-нататъшния живот например няма особено значение кога точно детето ви системно ще ползва гърнето. Защо тогава да се тревожите, че съседското дете е постигнало това няколко месеца по-рано? Ако се безпокоите, поговорете с вашия педиатър.
Търсете източници на самочувствието си. Ако хвалбите на някои родители постоянно ви засягат или вие самата разказвате подобни истории, това показва, че прекалено се вживявате в развитието на детето си. По-добре мислете така – като майка вие постигате много, независимо дали детето ви се научава по-рано, или по-късно да ходи, да брои... Най-важното е, че го обичате! Радвайте се на успехите му, но не забравяйте, че има и други неща, които ви правят личност. Помолете партньора си да сподели какво цени у вас.
Малък трик – ако в компанията на познатите ви майки се говори прекалено много за бебетата, предложете алтернатива – посещение на някоя галерия с бебешките колички, или на кино, когато таткото е готов да остане при бебето. След това коментирайте видяното. Животът не е само вторачване в бебето...
Всичко, което засилва самочувствието ви, помага и на вас, и на детето ви. Не забравяйте, че най-доброто, което можете да му дадете, е вашата обич. И спокойствието да го оставите да се развива със собствено темпо. Така ще му подарите самоувереност, която то ще запази през целия си живот.

Още в Новини

30 671 бебета се родиха през първата половина на 2014 г.

2 юли 2014 г. С 1271 повече са проплакалите бебетата в България през първата половина на 2014 година спрямо новородените в страната за същия период… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем за бебета с невен против подсичане
3
Душ гел/шампоан за коса и тяло
4
Подхранващо мляко с невен
2
Паста за зъби за деца
6
Чай за кърмачки
chaichai