01 Юни 2015

  Изненади преди и след раждането

  Публикувана в Споделено
  Оценете
  (0 гласа)
  В родилната зала може да преживеете и изненадващи моменти. За някои от тях едва ли ще ви предупредят...
  Посещавали сте С „9 месеца“ на училище, изчели сте много литература за бременността и раждането и вероятно се чувствате добре подготвена. Положително обаче в родилната клиника ще ви очакват някои „изненади“. Опитните акушерки знаят, че всяко раждане протича различно и че бъдещата майка не може да е информирана за всичко. 
   
  Бебето може да се обърне в последния момент
  Вяра М., 32 год., майка на 4-месечния Иван, през 36-ата г.с. разбира, че бебето й е в седалищно предлежание. Акушер-гинекологът смята, че ще се наложи секцио, но в последната минута бебето се обръща в главично предлежание и процесът се осъществява по вагинален път.
  Експертно мнение. През ранните месеци на бременността често бебетата в утробата са разположени напречно, но към края повечето се обръщат. Разходките може да помогнат на бебето да се раздвижи, а земното притегляне улеснява насочването на главата към таза. В болнични условия може да се предприеме опит за външно обръщане на главата от лекар. За да се предизвика естествено обръщане на детето, бъдещата майка може внимателно да масажира корема си. Може да пробва и студен компрес на върха на корема или да пусне музика близо до долната част на корема.
   
  И първото раждане може да е бързо
  Надя Д., 29 год., майка на 3-седмичния Кристиан, научава от училището за бременни, че средната продължителност на активната фаза на раждането е около осем часа. Процесът при сестра й е продължил няколко дни, докато Надя родила общо за седем часа от началото до края. Това всъщност била приятна изненада за нея.
  Експертно мнение. Продължителността на раждането зависи от много неща – от позицията на бебето до нагласата на майката. Първото раждане обикновено се предшества от подготвителни контракции, които са безболезнени и неритмични. Най-добре е през този период бъдещата майка да остане вкъщи и да вземе топъл душ за облекчаване на болките. Да се отпусне с любимия си филм, да похапне, често да пие вода и да се опита да запази спокойствие. Чак когато настъпят ритмичните болезнени контракции, да тръгне към родилната клиника.
   
  Сама по време на раждане
  Лили К., 35 год., майка на 7-месечната Ани, по време на първия период на раждането е оставена сама в предродилната зала. На всеки час акушерката е надниквала да разбере как се чувства. Благодарение на монитора, поставен на корема, процесът е бил наблюдаван в съседната стая. Това успокоявало раждащата.
  Експертно мнение. Акушерките често наблюдават повече раждащи или са заети да помагат на лекарите. Ако няма нещо тревожно, раждащата може известно време да остане сама в залата. Ако обаче има нужда от подкрепа, не бива да се стеснява да помоли акушерка да остане при нея. Ако се очаква, че раждането ще протече с усложнения или че стартът е даден, лекарят и акушерката неотлъчно ще са до бъдещата майка.
   
  Около раждащата може да има „наблюдатели“
  Ваня П., 33 год., майка на 1-месечната Ели, е изненадана, че при раждането са я наобиколили стажант-акушерки. Малко по-късно обаче им е благодарна за помощта и милото им отношение.
  Експертно мнение. Присъствието на студенти и стажанти в родилната зала е съществена част от обучението им. Някои наблюдават, други под ръководството на обучаващия може дори да ръководят раждането. Обикновено тези „външни лица“ са много ентусиазирани от участието си в процеса и с готовност оказват помощ на раждащата.
   
  Кърменето може да не потръгне веднага
  Катя Д., 36 год., майка на 5-месечния Алекс, е уверена, че веднага след раждането ще започне успешно да кърми бебето си. Тя се опасява, че в противен случай този процес изобщо няма да й се удаде. Когато ден след раждането не успява да кърми Алекс, защото той е сънлив от обезболяването, Катя е отчаяна. Постепенно обаче тя успява да се справи и до днес кърми бебето си.
  Експертно мнение. Кърменето в рамките на час след като бебето дойде на бял свят подобрява изгледите за успех, но това не е догма. Обезболяването при раждането може да го забави. Редовното поставяне на новороденото на гърда, непосредственият му контакт с майката и постоянството при изстискването дори на капки коластра ще осигурят успеха. Ако усвояването на новите умения се забави, може да се потърси помощ от консултант по кърмене. Тази помощ се оказва денонощно!
   
   
   

  Още в Бременност по седмици

  Коремът не гони паметта

  Съпругът на бременна се обажда на нейна приятелка и не знае да се смее ли или да плаче. Малко преди термина за раждане жена му… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh