28 Май 2007

На кредит или в брой?

Публикувана в Споделено
Оценете
(0 гласа)

Списание “9 месеца” направи проучване сред 189 бременни от София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора и Велико Търново, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при част от отговорите са над 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.

56% от бъдещите майки не са купували стока на изплащане. Те предпочитат да дадат цялата сума наведнъж и направо да получат продукта, който са си харесали, а не да плащат лихви на магазина или да се чувстват задължени към него. Някои от запитаните не са наясно със системата за покупки на изплащане. 44% от бременните обаче са се възползвали от нея и вече имат в дома си уред, които са изплатили на вноски. Най-често те купуват хладилник, печка, телевизор, телефон, фотоапарат или пък компютър.

53% от анкетираните биха изтеглили кредит, за да си купят жилище. Според тях това е единственият начин да имат собствен дом, въпреки че ще изплащат заема години наред. Други признават, че нямат достатъчно пари накуп и смятат кредита за добро и бързо решение на проблема. Те споделят, че по този начин осигуряват уют и сигурност за бъдещото си семейство. 47% от бъдещите майки не са склонни да теглят заем. За част от тях това е рисковано и не биха искали да задлъжняват към банките. Те нямат постоянни доходи и затова предпочитат да живеят под наем. Други пък имат собствено жилище и пред тях не стои проблемът с купуването на ново.

98% от анкетираните имат дебитна карта. Според по-голямата част (87%) парите им са защитени и няма причина да се безпокоят за спестяванията си. Въпреки това повечето бъдещи майки знаят за кражбите от банкоматите и внимават откъде теглят парите си. Някои са твърдо убедени, че парите им са много по-добре защитени в дебитната карта, отколкото вкъщи. Само 13% от запитаните притежават кредитна карта. Все още този вид разплащателно средство не е много популярно сред бременните.

80% от бъдещите майки не пазаруват на кредит. Именно липсата на кредитна карта може би е причината за слабия интерес от страна на запитаните. Според тях пазаруването на кредит е свързано с утежнения по изплащането на лихви.

53% от бъдещите майки редовно плащат сметките за ток, вода и парно по електронен път или чрез дебитна или кредитна карта. Те са на мнение, че по този начин си спестяват много време и чакане на дълги опашки. Според тях това е по-модерният начин на плащане, бързо и удобно е и така не се налага да се срещат с изнервени по-възрастни хора. Други 47% от запитаните обаче предпочитат стария начин на плащане. За тях да платят в брой на касата е по-лесно и не се налага да боравят с компютър или с карта. Пощенската станция им е наблизо или просто предпочитат да се разходят.

67% от бременните никога не са пазарували по интернет. Част от тях не обичат да сърфират в мрежата и предпочитат да обикалят по магазините, да пипнат стоката и да я разгледат. Те не се доверяват на онлайн пазаруването, защото не знаят какво ще получат. Според други пък при този вид покупки има допълнителни такси.
Има и такива (33%), които са пазарували по интернет. Повечето от тях са си купували книги и бебешки принадлежности. Други редовно си поръчват самолетни билети и дори се доверяват на интернет за скъпи покупки като компютър или цифров фотоапарат.

Още в Свободно време

Яде ми се суши...

Бременните често сменят напълно вкуса си към храната. Не могат да понасят любимите си ястия, но примират за нещо, което никога то този момент не… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл