02 Авг 2006

Наградата от миналия брой спечели Мама Галина Василева, 24 год., домакиня, Троян

Публикувана в Споделено
Оценете
(0 гласа)

Завърших гимназия и заживях с най-ценния за мен човек на света и бъдещ татко – Данаил. Бях на 19 год., много щастлива, макар че усещах и толкова укоряващи погледи. Те обаче не ни попречиха. През есента се преместихме в нова къща и малко по-късно забременях. Бях много щастлива, а бъдещият татко беше притеснен, объркан, може би като всеки мъж.
Радвах се на бебето, а и бременността ми протече спокойно. Единственият проблем беше, че терминът ми бе определен за края на август и трябваше да прекарам последните месеци от това пътешествие в много горещо лято. Аз и семейството ми работехме в заведение за бързо хранене, което се намираше до басейн с минерална вода. Плувах в него – нещо, което силно препоръчвам на бъдещите майки – и това ме разнообразяваше и ми помагаше в жегите. Ходех редовно на консултации – изследванията ми бяха в норма, лекарите и акушерките бяха мили и отзивчиви, но нито веднъж не видяха бебето на ехограф. Така и не разбрах защо.
Една гореща вечер бях много неспокойна, въртях се в леглото, не ми се спеше. Имаше още около 2 седмици до термина. Изведнъж усетих, че долнището на пижамата ми е мокро. Засрамих се. Изобщо не предполагах, че раждането може да започва, защото не усещах никакви болки или дискомфорт. Станах, ходеше ми се до тоалетната, а преди това бях яла диня – един от любимите ми плодове. Почетох книга, а в същото време таткото си спеше сладко. На сутринта разказах на близките ми какво се беше случило (живеем с родителите на съпруга ми), а те много се стреснаха от думите ми. Свекър ми се обръсна с пастата за зъби – и досега се шегуваме с това. За всеки случай решихме да отидем със свекърва ми до болницата. Очакваше ни много горещ и натоварен ден. Трябваше да изминем около 30 километра до родилното заведение, но какво да се прави. Имахме уговорка с лекар и добре че беше така. Инстинктивно усещах, че нещо не е наред, макар че нямах никакви болки. Така пристигнахме в болницата. Майка ми е медицински работник и вече чакаше с необходимите неща пред входа. Свекърва ми беше пребледняла. Приеха ме, преоблякоха ме и ми показаха стола за тоалет. Акушерката подробно ме разпита, опипа огромния ми корем и се намръщи, но нищо не каза. Малко преди това се бяхме обадили на лекаря ми. Изведнъж настана суматоха. Дойдоха още две акушерки и започнаха да си шепнат: “Близнаци са!” Едната беше абсолютно категорична в прогнозата си. Първата ми мисъл тогава беше – ето защо не са ме прегледали на ехограф. Защо не са ми казали?! След това се сетих, че съпругът ми има братовчеди близнаци и някак си се успокоих и много се зарадвах. После дойде и д-р Василев, прегледа ме, но и той се намръщи. Обясни ми много любезно и спокойно, че бебето е едно, но е застанало напречно с гръбчето надолу и ще е много трудно да родя по нормален начин. Това окончателно ме успокои. Смятам, че е много важно за раждащата с каква нагласа отива в родилната зала, а също така и да има доверие на екипа, който ще й помага да роди детето. И майка ми, преди да излезе от стаята, ме посъветва: “Слушай, майче, какво ти казват и всичко ще е наред!”
Подготвиха ме бързо и макар че тоновете на бебето бяха добри, се притесняваха за мен. Анестезиоложката дойде за 10 мин от вилата си, сложи ми маска с кислород и започна да ми говори какви ли не небивалици, за да ме разсейва. Попитах за упойката, а тя ми каза, че това е последното, за което трябва да мисля. Сигурно такава е практиката. Поставиха ми катетър и абокат и таванът се завъртя, много ми се доспа... Събудих се майка. От този момент нататък започна друго време. Синът ми беше добро бебе, но превърна нощта ни в ден. Не се наспивах и по цял ден дремех навън с него. Но такъв е животът!
Никога не съм съжалявала, че родих твърде рано. Сега обаче разбирам, че не всичко съм усещала правилно – като всяко момиче.
Списание “9 месеца” беше главният ми помощник, защото двете баби почти вдигнаха ръце и казаха, че вече са забравили всичко около отглеждането на детето.

Още в Бебе

Първа отпуска с бебето

Трябва ли да носим всичко, или имаме смелост да пропуснем нещо – въпрос, който си задават родителите при първия отпуск с бебето. Майка споделя опита… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo