27 Дек 2006

  Родител в единствено число - Как някои се справят сами

  Публикувана в Споделено
  Оценете
  (0 гласа)

  Много малко са тези, които избират сами да отгледат детето си, но да си самотен родител, е колкото трудно, толкова и удовлетворяващо. Това се потвърждава от разказите на двама самотни родители.

  Самотна майка означава повече отдаденост
  Юлия К., 32 год., живее сама с 5-месечната си дъщеря Маргарита:
  Тъй като съм самотна майка, повечето хора имат стереотипна представа за мен. Не смятам, че е нужно да се оправдавам пред когото и да било. Работя и плащам наема си и, общо взето, се справям сама с отглеждането на детето.
  Живях с Георги повече от две години, когато реших временно да си почина от хапчетата против забременяване. Не очаквах, че ще зачена толкова бързо. Любимият ми се уплаши, смяташе, че не е готов да е баща и постоянно се карахме. Един ден той си тръгна, без да се сбогува. Животът ми се превърна в ад. По цял ден плачех, не знаех как ще се справя с това, което ме очаква. Преместих се в по-малко жилище и се мъчех да спестявам.
  Понасях бременността леко, но душата ми беше разбита. Майка ми и няколко приятели ме подкрепяха, но ми липсваше мъжкото рамо. Когато усетих първото ритниче на бебето, страдах, че Георги не е до мен да преживее тази радост. Той беше бащата на детето ми и аз още го обичах и в същото време го мразех.
  Раждането беше драматично, пъпната връв беше увита около врата на бебето и накрая го извадиха с вакуум-екстрактор. Моето момиченце беше добре и след три дни си бяхме у дома. Не поисках да отида при мама, тъй като бях свикнала да съм самостоятелна.
  Първите четири седмици бяха най-тежките за мен. Правех всичко сама, а нощното кърмене ме съсипваше. Чувствах се изтощена и започнах да се терзая дали не сгреших с решението си да отглеждам сама детето си. След 6 седмици Марги за пръв път спа непробудно през нощта и животът ми постепенно започна да влиза в релси.
  Върнах се на работа, когато бебето ми стана на 4 месеца, тъй като се нуждаех от пари. Изпратих снимки на Марги на майката на Георги, а тя му ги дала и той да ги види. Бил удивен колко много дъщеря му прилича на него. Обади ми се и ме попита дали ще му разрешавам да я вижда, като порасне. Не му отговорих, тъй като обидата ми беше твърде голяма – изостави ме в най-трудното време, а и до днес не усещам подкрепата му. Искам дъщеря ми да има по-добър живот от моя. Завиждам на двойки с бебе в парка. Самотните родители като мен нямат особени възможности да се срещат с хора. Ще работя по празниците, а Марги ще прекара първата си Нова година с майка ми. След работа и аз ще се присъединя към тях и заедно с другите близки ще празнуваме.

  Моите съвети към самотните родители

  • Приемайте помощ от другите и не се стеснявайте да я търсите. Не отказвайте предложения за дрехи и други вещи за бебето или за вас. В това няма нищо срамно!
  • Живейте с позитивна нагласа. Никога не се съмнявайте, че ще се справите. Повтаряйте си често: “Аз ще успея!” Това ще ви зарежда със сили и енергия.
  • Всеки ден се разхождайте с детето си. Ще ви се отразява добре както на вас, така и на него.
  • Купувайте на детето си нещо само когато има нужда. Предварително не купувайте нищо, което няма да се използва.

   Обещах да заместя мама
   Митко К., 35 год., живее с 3-годишния си син Ники: Ники прилича много на майка си, която почина скоро след раждането. Преди това аз й обещах, че ще се грижа за нашия прекрасен син. След смъртта й се чувствах ужасно. Мислех, че е по-добре и аз да я последвам. Оказах се обаче по-силен, отколкото предполагах. Ники се нуждаеше от непрекъснати грижи и това ме откъсваше от мъката ми. Първоначално живяхме при майка ми, но аз се грижех за всичко, свързано с моето малко момче. Трябваше да намеря своя собствен път, а това се научава с времето. След шест месеца наех детегледачка за Ники и тръгнах на работа.
   Семейството на брат ми също много ми помага. Майките от детската градина ме приемат като един от тях и споделят проблемите си с мен.
   Старая се да намеря баланс между това да съм баща на Ники и в същото време да играя ролята и на майка. Смятам, че успявам. Мога да се обърна за всяко нещо към моята майка и към семейството на брат си. Не се притеснявам за бъдещето, имам чудесни приятели и добър социален живот. Преди време излизах с прекрасна жена, но нещата не се получиха. Би било много хубаво да срещна подходяща партньорка, но засега не усещам нещо в живота ми да липсва. Ще посрещнем тази Нова година, както и предишните, заедно с Ники и семейството ми. Празникът съвпада с рождения му ден, така че пак ще има два комплекта подаръци.
   Ники е чудесно дете. Въпреки че е сдържан като мен и майка му, той е весел и мил с околните. Мисля си, че и това също идва от майка му – в края на краищата той е само наполовина мой.

   Моите съвети към самотните родители

  • Не отказвайте чужда помощ и не се притеснявайте, че досаждате, когато молите за помощ. В началото правех грешка, като се опитвах да се справям с всичко сам.
  • Не се стеснявайте да играете ролята и на другия родител. В парка наблюдавам майки, които играят с момчетата си на криеница, и аз мисля, че също бих могъл да играя с кукли, въпреки че съм мъж. Самотните майки пък могат да опитат някоя от по-грубите игри, присъщи на бащите, например премятане.
  • Винаги слагайте детето да спи в собственото му легло. Познавам самотни майки, които спят с детето си, за да му правят компания, но за мен най-правилното е Ники да спи в собственото си легло.

   

  Още в Интимно

  “Виагра” за Него и за Нея

  Време е! Но дали партньорът Ви е готов за секс? Пригответе му натурална ”виагра”, за да сте сигурна, че нещата няма да се провалят в… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh